Новини ліги

Микола Кміть: "Через командний вид спорту – до індивідуальності"

10:26, 30 серпня 2011


Днями футбольний клуб «Скала» зі Стрию відсвяткував своє сторіччя. Погодьтеся, важко відшукати ще один клуб, який можна було б назвати його однолітком. Сучасна «Скала» - це потужна база, в структурі якої утворено Академію футболу,  де під керівництвом кваліфікованих спеціалістів навчаються  діти віком 7-16 років.
Команди Академії беруть участь у змаганнях дитячо-юнацької футбольної ліги України, а вихованці регулярно запрошуються до юнацьких збірних. Більше того, відкрито 7 філій у Західній Україні. Академія футболу «Скала» - це унікальне явище в українському футболі, адже це єдиний заклад такого рівня серед клубів другої ліги. 
Переоцінити вкладене у розбудову стрийського футболу неможливо: розвинена інфраструктура, відмінний тренерський штаб, тобто, створено всі умови для плідної роботи. Результати помітні вже сьогодні: за рівнем розвитку в недалекому майбутньому клуб може претендувати на підвищення в класі. Окрім виховання молодого покоління українських футболістів та власного резерву, основним постулатом для всіх без виключення працівників як клубу, так і Академії, є виховання гармонійної особистості.     

kmit

Про клубну філософію та плани на майбутнє розповів президент ФК «Скала» Кміть Микола Іванович.  

- Стрийська «Скала» - це найстарший клуб Професіональної футбольної ліги, він відрізняється від багатьох інших деякими речами. По-перше, це пірамідальна структура, в основі якої – Академія футболу «Скала». Всі, хто причетні до гри у футбол, сповідують нашу філософію, культуру, правила, та традиції.

- Наприклад?

- Всі, хто працює в клубі, несхитно слідують виробленим правилам. У нас категорично заборонена публічна критика.  Ніхто з тренерів чи футболістів не повинен публічно будь-кого критикувати. Пропагуючи здоровий спосіб життя, у нас табу на шкідливі звички. Головне – це здоров’я юних футболістів, а в другу чергу – це виховання талантів. У кожного футболіста є власна індивідуальна карточка: з історією хвороби, з будь-якими іншими речами, що мають відношення до гравця та його розвитку.   

-  Яка атмосфера у колективі?

- Як я вже сказав, за відсутності публічної критики, з дотриманням принципів толерантності, взаємовиручки та самоповаги, атмосфера в колективі на всіх його рівнях дружня.   Уявіть, семирічні діти запросто спілкуються з професіональними футболістами. У цьому є маса переваг: і обмін досвідом, не тільки стосовно футболу, а й якихось життєвих ситуацій. Був такий випадок. Один з наших футболістів, який наразі виступає у команді першої ліги, на запитання журналіста про дітей назвав імена вісьмох хлопців з команди U-13. Це про багато говорить, про дружні стосунки всередині колективу зокрема.

Крім професіонального зростання вихованців Академії, на всіх рівнях навчання велика увага приділяється розвитку особистості учнів. Ми використовуємо індивідуальний підхід до розвитку кожного вихованця. Відповідно все це продовжується і на вищому рівні.  Для них ми не ставимо за мету досягнення верхніх щаблів турнірних таблиць, а намагаємося реалізувати принцип «через командний вид спорту – до індивідуальності».

В одному з інтерв’ю Ви розповідали про п’ятирічний план розвитку клубу. Чи вдається реалізовувати намічене?

- За п’ять років ми плануємо показати цікаву гру своїх вихованців  і, звичайно, підвищитися у класі. Не знаю, як скоро, але, впевнений, що протягом цих років це, безумовно, відбудеться. Знову ж таки, за рахунок вихованців власної Академії.

Вік футболістів нашої команди – наймолодший в лізі (середній вік гравців – 20,7 років, прим. авт.), проте ми намагаємося показати цікавий якісний футбол.

Ви часто відвідуєте матчі за участю «Скали»?

- Так складається, що на тижні проходить по 3-4 матчі, адже у нас багато команд. Проте це не заважає мені дивитися практично всі ігри не тільки домашні, а й виїзні за участю команд Академії і професіональної команди.

Чи виправдовуються Ваші очікування стосовно клубу?

- Загалом, в структурно-організаційному плані клуб рухається вперед, спостерігається позитивна динаміка. Звичайно, деякі проблеми існують, але здебільшого ми задоволені тим, як розвивається наш клуб. Кожного місяця ми відзначаємо покращення в усіх напрямах роботи: у навчальному процесі, у вихованні молодих футболістів та у самому клубі.

- Чи проводиться у клубі робота з уболівальниками?

- Це напрям, яким, мабуть, ми найменше задоволені. Якщо на поєдинки між командами Академії ходить доволі багато людей, зважаючи, що наше місто курортне – і відпочиваючі відвідують матчі, то на матчах професіональної команди відвідувачів менше. Звичайно, над цим ми працюємо: необхідно залучати людей на стадіони, проводити зустрічі команди зі своїми прихильниками. Футбольний клуб починався з Моршина, можливо, жителі міста ще не відчувають, що це рідний стрийський. Але процес іде.      




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору