Новини ліги

Перша ліга: огляд 7-го туру

08:55, 29 серпня 2011

Під тінню «Говерли»

Сьому поспіль перемогу здобула «Говерла-Закарпаття», яка лишається єдиною командою першої ліги, що не лише не зазнала жодної поразки, але й не втратила жодного очка. За останні чотири сезони у цьому дивізіоні нікому не вдавалося досягти такого показника, а найближче до ужгородців знаходиться «Севастополь», котрий у сезоні-2009/2010 у семи турах набрав 19 очок з 21 можливого. До речі, тієї першості кримчани так і залишились на чолі турнірної таблиці до самого фінішу і здобули путівку у Прем’єр-лігу. Як-то буде цього разу з «Говерлою»?

Цього разу підопічні Олександра Севідова перемогли у гостях «Динамо-2», використавши перевагу у досвіді над київською молоддю (середній вік ужгородців – 26,5, їх суперників – 19,8). Перший гол на 38-й хвилині став результатом атаки за участі Олега Міщенка, Євгена Єлісєєва та Дмитра Трухіна, другий на 63-й хвилині не без допомоги голкіпера динамівців Артура Рудька забив Станіслав Печенкін – 2:0.

«Ми нервували і заспокоїлись лише після другого голу, – ділився враженнями від матчу керманич «Говерли-Закарпаття» Севідов. – Для нас настають такі часи, коли кожна гра – наче останній бій. Але лише таким чином здобувається результат. У порівнянні з останнім матчем проти «Динамо-2» у нас з’явилась швидкість, ми змогли на рівних змагатися з молодими і прудкими футболістами киян. Завдяки цьому і вдалося перемогти».

Чергову, четверту у семи турах, вікторію з великим рахунком здобув у цьому чемпіонаті запорізький «Металург», середня результативність якого дуже вражає – три голи за матч. Першим влучним пострілом у складі нової команди відзначився колишній форвард збірної України, учасник чемпіонату світу 2006 року Олексій Бєлік – вже у компенсований час першого тайму він вивів «Металург» вперед у зустрічі із «Зіркою» і, як виявилося, забив переможний гол.

Кіровоградці, яких після невдачі у минулому турі залишив Анатолій Бузнік та очолив Ігор Жабченко (саме він виводив два роки тому «Зірку» із другої ліги до першої), зуміли дуже швидко відповісти на гол Ашрафа Халфауї – це Богдан Поляхов першим встиг на добивання після удару Олександра Скляра, з яким упорався Віталій Руденко. У другому таймі гості намагалися відігратися ще раз, проте створили у своїх тилах зони для контратак «Металурга» і пропустили ще двічі. Спочатку Бєлік заробив пенальті для Жуніора, а крапку у зустрічі поставив Євген Пісоцький – 4:1.

А от решта переслідувачів лідера у цьому турі більше втратили, аніж здобули. У Чернівцях білоцерківський «Арсенал» мав всі шанси перемогти «Буковину» (навіть тренер господарів Вадим Заєць після матчу сказав, що «Арсенал» сьогодні літав на винищувачах, а ми їздили на трамваях»), але не зумів використати проблеми у грі буковинців – 0:0.

Втретє у нинішньому чемпіонаті не вдалося виграти «Севастополю», якому дуже важко даються забиті голи – у семи матчах команда Олександра Рябоконя відзначилася лише сім разів. За словами головного тренера кримчан, на флангах у матчі з «Олімпіком» досить непогано працювали Володимир Танчик та Антон Крамар, проте підтримки з центру не було. І хоча керманич запевняє, що його підопічних має «прорвати», одному з претендентів на підвищення у класі, здається, не вистачає класного центрфорварда.

А тим часом ще одним бажаючим потрапити до Прем’єр-ліги може стати дебютант першої ліги – «Олімпік». Після матчу у Севастополі, відповідаючи на запитання журналіста щодо завдань на сезон, головний тренер донецької команди Ігор Петров сказав так: «Наразі в нас одна мета – дати можливість проявити себе футболістам, які вийшли до першої ліги. Ми всім надаємо шанс, адже вони заслуговують уваги. Але апетит приходить під час їжі, і може бути, що невдовзі нам накажуть здобувати путівку до Прем’єр-ліги. І ми до цього потроху готуємось – придивляємося до футболістів, які у майбутньому зможуть вирішувати непросте завдання підвищення у класі».

Чергової невдачі зазнав охтирський «Нафтовик-Укрнафта». Останню перемогу команда Сергія Мізіна здобула ще на початку серпня – над одеситами. Після цього один з лідерів першої ліги стартового відрізку сезону поступився у Запоріжжі та Береговому (на Кубок України – тамтешньому «Берегвідейку»), поділив очки з «Буковиною» у рідних стінах, а тепер програв у Молодіжному – 2:3. Двох голів Дмитра Вітера виявилося замало для «Нафтовика», та й чисельну перевагу після вилучення Тараса Михайлюка на 80-й хвилині гостям використати не вдалося.

А одним з героїв зустрічі з боку «Кримтеплиці» став колишній капітан охтирського клубу Богдан Єсип – на початку другого тайму він зробив рахунок 2:1 на користь своєї нинішньої команди. Цей гол став для нього 89-м за ліком, забитим у першій лізі. У історичному рейтингу бомбардирів дивізіону Єсип вийшов на чисте третє місце, випередивши Павла Ониська на один влучний постріл.

Але до показників двох кращих снайперів першої ліги України за усі часи – Вадима Плотникова та Сергія Чуйченка (по 116 голів) – Єсипу, якому нещодавно виповнилося 33 роки, ще дуже далеко. Серед футболістів, котрі ще не повісили бутси на цвях, найкращі показники мають Павло Онисько (зараз у заявці тернопільської «Ниви» у другій лізі) – 88 голів, Матвій Бобаль (нещодавно залишив «Говерлу-Закарпаття») – 72 та Віктор Ареф’єв («Макіїввугілля» у другій лізі) – 71.

Ще у трьох зустрічах – в Одесі, Харкові та Армянську – було зафіксовано перемоги господарів з великим рахунком. І якщо виграші «Одеси» над «Миколаєвом» (3:0) та «Титану» над «Енергетиком» (3:0) мало кого здивували (у обох випадках варто відмітити результативну гру ветеранів – одеситів Валентина Полтавця, Олександра Косиріна та Костянтина Візенка з Армянська), то розгром «Геліосом» алчевської «Сталі» (4:0) приголомшив.

Від алчевців на прес-конференцію навіть прийшов не головний тренер Анатолій Волобуєв, а його помічник Вадим Плотников: «Ми грали без кількох футболістів основного складу – Кондратюка, Поступаленка та Коллінза. Можливо, далися взнаки дві поспіль важкі гри за один тиждень з «Севастополем» – спочатку у Кубку України, а потім в чемпіонаті. Через це ми були далеко не в оптимальному стані, звідки і такий результат».

Міні-сенсацію створив «Львів», якому вдалося здобути одне очко у протистоянні з вінницькою «Нивою» (1:1). 




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору