Новини ліги

Огляд 1-го туру: Рябоконь і Чепурненко знову засмутили «Кримтеплицю»

12:01, 18 липня 2011

Такого старту у першій лізі не було вже давно. Середня результативність першого туру – три голи за матч (у попередніх трьох сезонах цей показник не перевищував 2,5), та й вболівальники своєю активністю приємно здивували. Адже середня відвідуваність туру – 2 383 глядачі – також перевищила середні показники трьох минулих першостей. А найбільш відвідуваними стали домашні стадіони новачків першої ліги – «Миколаєва» (6 100) і запорізького «Металурга» (4 500).

Якби більшу кількість бажаючих могла вмістити «Спорт КТ Арена» у Молодіжному, то й там на кримському дербі між «Кримтеплицею» та «Севастополем» показник відвідуваності міг бути вищим. Але стадіон розрахований лише на 3 250 місць, всі вони були заповнені (з Севастополя прибула майже тисячна група вболівальників), і цей факт підкреслив, де саме відбувався центральний матч туру. За його перипетіями, до речі, спостерігало багато відомих у світі футболу людей – президент ПФЛ Мілетій Бальчос, головний тренер «Таврії» Семен Альтман, спортивний директор сімферопольського клубу Валерій Петров, а також легендарний керманич кримчан Анатолій Заяєв – чемпіон України 1992 року.

Господарі влітку втратили ряд лідерів, які переїхали до Ужгорода, де працює колишній тренер «Кримтеплиці» Олександр Севидов. Але четверта команда минулої першості не лише втрачала гравців – в зворотному напрямку з Ужгорода вирушив півзахисники Микуляк та Малиш, з Охтирки прибув один з кращих форвардів першої ліги Єсип, з Нової Каховки – хавбек Фальковський. Але найбільш колоритною фігурою став ізраїльський нападник Вайсберг, з можливостями якого Україні ще треба познайомитися.

Суперник у «тепличників», які з 11 травня не можуть залишити свої ворота недоторканими, був серйозним, адже перед «Севастополем» та його новим тренером Олександром Рябоконем стоїть одне завдання – за підсумками цього чемпіонату здобути путівку до Прем’єр-ліги. Керівництву клубу вдалося залишити у команді багатьох лідерів, серед яких варто виокремити титулованих легіонерів, володарів Кубку УЄФА 2009 року – серба Дуляя та поляка Левандовського. Неабияким досвідом виступів на найвищому рівні володіють також Скоба, Шевелюхін, Шандрук та Зборовський, а влітку до Севастополя разом з Рябоконем переїхала група перспективних гравців зі «Львова» – Крамар, Танчик, Чепурненко.

Саме останній і відкрив рахунок у зустрічі, завершивши багатоходову комбінацію за участю Зборовського, Скоби і Танчика. Це сталося лише у середині другого тайму, а до цього на полі точилася рівна боротьба. Господарі могли навіть забити першими, але Литовку на лінії воріт підстрахував Дуляй. Після перерви у гостей вийшли свіжі гравці, які і стали співавторами першого голу – Танчик та Чепурненко. А через вісім хвилин після першого результативного удару Левандовський гарматним пострілом зі штрафного зробив рахунок 2:0. Після фінального свистка пригадалося, як у серпні минулого року Олександр Рябоконь зі «Львовом» виграв в Молодіжному у «Кримтеплиці» з рахунком 1:0, а переможний м’яч забив саме Чепурненко.

З перемоги стартував у першій лізі запорізький «Металург», який також зберіг велику кількість футболістів, що минулого сезону грали у Прем’єр-лізі. Новачків в команді Сергія Зайцева виявилося небагато – до рідного клубу повернулися його вихованці Дудник та Скороходов, із «Закарпаття» перейшли Бойко та Штурко. Але у селекції головне – не кількість, а якість. І Штурко з перших же хвилин підтвердив, що з ним тренери не помилилися, забивши два швидких голи після передач з флангів.

«Металург» значно переважав армянський «Титан» у класі, але на 30-й хвилині підлеглі досвідченого тренера Миколи Федоренка зуміли організувати гостру контратаку, яку завершив новачок Кравченко – влітку він перейшов з молодіжного складу «Ворскли», а до цього вправно виступав за комсомольський «Гірник-Спорт». Господарі відновили перевагу у два м’ячі ще до перерви – після сольного проходу Жуніора дебютний гол за основний склад «Металурга» забив 20-річний форвард Глушко. А у другому таймі запоріжці зусиллями Опанасенка та Пісоцького (йому вдався красивий гол – головою у падінні після навісу з лівого флангу) довели справу до розгрому.

Інші новачки дивізіону – переможці другої ліги «Миколаїв» та донецький «Олімпік» – у першому турі зазнали поразок з однаковим рахунком 1:2. Але сюжет у цих зустрічах виявився абсолютно різним.

Донецька команда відкривала сезон виїзним матчем проти «Динамо-2» і вже на 10-й хвилині поступалася – 0:2. Ще через 10 хвилин Матяж, який у 2010 році вигравав Кубок України у складі «Таврії», скоротив відставання, але більшого «Олімпіку» не вдалося. Не зміг допомогти своїй команді і граючий президент гостей Гельзін, який вийшов на заміну на 82-й хвилині.

Миколаївці, навпаки, забили першими: на початку другого тайму у дуелі з «Арсеналом» відзначився новачок команди Руслана Забранського – Ковальов з Тернополя. Гості із відповіддю не забарилися – за 15 хвилин вони вже були попереду після ударів Рибковського та Товкацького. Матч так і завершився – 2:1 на користь білоцерківців.

Відбулися і ще дві формальні прем’єри. Перший матч зіграла «Одеса» (колишній «Дністер» з Овідіополя), розділивши очки з «Енергетиком» – 2:2. У господарів відзначилися знані ветерани українського футболу – Полтавець та Косирін, повернувся до Південної Пальміри місцевий вихованець – екс-гравець «Шахтаря», донецького «Металурга» та збірної України Ткаченко. У гостей також забивали старожили клубу – Лазорик та Долотко.

З перемоги стартували і ужгородці, які напередодні старту перетворилися із «Закарпаття» на «Говерлу-Закарпаття». Керманич закарпатців Олександр Севидов навесні встиг двічі розгромно програти у Кіровограді місцевій «Зірці» (30 березня з «Кримтеплицею» – 0:3, 9 квітня із «Закарпаттям» – 0:4), але цього разу із значно оновленою командою він взяв реванш у свого колеги Анатолія Бузніка – 1:0. Три очки гостям приніс новачок Печенкін, який першим встиг на добивання.

У Вінниці «Нива» та «Нафтовик-Укрнафта» обмінялися рядом небезпечних моментів, а перемогу гостям приніс ефектний навісний удар Саванчука – за комірець досвідченому голкіперу Остапенку, який повернувся до рідного міста. У Чернівцях арбітр Лаврів завершив матч лише на 99-й хвилині (на 97-й вилучив гравця господарів Артьоменка) за рахунку 1:1, а у Добромилі ледь не сталася сенсація. Зліплений з юних футболістів «Львів» до 45-ї хвилини вигравав у бронзового призера минулої першості – «Сталі» – з рахунком 2:0. Але згодом досвід гостей все ж дався взнаки. Хоча після голу капітана Гавриша переможну крапку у зустрічі поставив саме юніор – 18-річний вихованець алчевського футболу Дегтярьов, який вийшов на заміну і голом відзначив дебютний матч у першій лізі.

А. Майдебура для сайту ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору