Новини ЗМІ

Володимир Шаран: "З оптимізмом дивимось в майбутнє"

07:53, 2 грудня 2010

Коли, в лютому, нинішнього року, я з моїми помічниками, А.Купцовим та А.Ковтуном, прийняв ПФК «Олександрія», то для мене вона була «терра інкогніта» . Тільки деяких футболістів ми знали по імені та в обличчя. Добре, що В. Первак та В.Чернишенко, які в той час керували командою, ввели нас в курс справ  і дуже швидко познайомили  з усіма футболістами.
Перший же контрольний матч з «динамівцями» Київа показав, що команда, з точки зору фізичної підготовки, була дуже слабка. Кидалось в вічі тактична безграмотність в лінії оборони.
Розпочався наш збір у Туреччині, і мої побоювання справдились. Тому, що ми безапеляційно програли перший контрольний матч прем’єр - ліговській «Таврії» - 0 : 3. І разом з своїми помічниками ми сконцентрували свої дії на побудові фундаменту команди, а фундамент – це оборона.
 Я радий, що футболісти з розумінням поставились до існуючих проблем. Ми наполегливо працювали, і це дало свої результати. Під час зборів до нас приєднались досвідчені виконавці П.Ксьонз і В.Іващенко, а ще перед від’їздом до Туреччини, в команді з’явився  перспективний центральний захисник К.Сидоренко.
Відрив від лідерів в турнірній таблиці був великий, але не такий , який не можна було б ліквідувати. Тому завдання президента клубу М.М.Лавренка полягало в тому, щоб  в кожній грі ми добивались максимального результату і при можливості поборолись за одну з двох путівок до Прем’єр - ліги. А найголовніше, нам треба було в кожному матчі показувати цікавий, видовищний футбол, який би подобався вболівальникам. 
Як показала друга частина 19-ї першості, крім провальних матчів дома зі «Сталлю» та на виїзді з «Кримтеплицею», ми демонстрували добротний, комбінаційний і головне результативний футбол. Вболівальники пішли на трибуни, жваво нас підтримували. А це давало  підстави вірити, що ми знаходимось на правильному шляху. 
 Враховуючи ці позитивні фактори,  президентом клубу, в новій 20-ій першості,  було поставлено завдання:  здобути перемогу  в літньо – осінній  частині змагань. Ми мали виконати це завдання  тому  що,  з точки зору розбудови інфраструктури клубу, технічних, побутових умов, клубу можуть позаздрити багато колективів з Прем’єр - ліги.
Виступи команди в першому колі можемо занести в «актив» тому, що команда грала конструктивно, творчо, результативно. Хоча в списках бомбардирів ліги немає жодного прізвища з нашої команди.  Але це свідчення того, що від кожного з виконавців можна очікувати активних та результативних дій в завершальній стадії атаки. В «пасив» можна записати провальну гру з чернівецькою «Буковиною», після якої ми достатньо серйозно розмовляли з футболістами і, до їх честі , вони зробили правильний висновок. Щодо програшу від «Сталі» та «Закарпяття», то в цих матчах команда не поступалась суперникам, а в деяких моментах їх переважала. Нас тішить те, що по результату і по грі , ми є лідерами в першій лізі, і це дає нам підстави працювати ще краще, підсилювати гру,  щоб виправдати ті надії і сподівання, які покладають на нас президент клубу та наші палкі вболівальники.
Ми побачили, що в матчах розіграшу Кубку України проти донецького «Металургу» та київського «Арсеналу», команд , які представляють Прем’єр-лігу, можна з ними добре грати, і в них вигравати.
Період адаптації в Олександрії для мене пройшов безболісно тому, що два роки погравши в складі олександрійської команди, я дуже добре знав керівництво клубу. Я вважаю, що якщо тренер достатньо чітко усвідомлює ті завдання, які ставляться президентом клубу і ефективно переносяться на дії команди, яку підтримує вболівальник, тоді найважчі завдання виконуються легко.
 З президентом клубу М.М.Лавренко працювати  водночас і складно і легко. Складно тому, о він щоденно ставить перед нами складні і відповідальні завдання. Легко тому, що людина фанатично віддана футболу, розуміється на футболі, любить футбол і своє рідне місто. Не встиг завершитись футбольний рік, як Микола Миколайович відразу ж взявся до нових справ в сфері поліпшення інфраструктури клубу. І на весні вболівальники будуть приємно здивовані новими творіннями від Лавренка. Нам щоденно сприяють в нашій роботі віце-президент клубу І.А.Матаков, адміністратор О.В.Дробот, начальник команди О.А.Казьмін, директор спортивних споруд О.Л.Сакара та інші відповідальні працівники клубу, які створюють і фундують один колектив, одну команду  під назвою ПФК «Олександрія». Я радий з того, що нам вдалось створити хороший мікроклімат і порозуміння в нашій футбольній дружині. З усіма футболістами я знаходжу спільну мову, переймаюсь їхніми проблемами, переживаю разом з ними хвилини радості від перемог і миттєвості тимчасових футбольних поразок. Ми не звеличуємось над футболістами, а намагаємось бути з ними щирими та відвертими, і ця тактика дає нам позитивний результат як в повсякденному житті, так і на футбольному полі. Особливо хочеться сказати добрі та теплі слова в адресу олександрійських вболівальників, які вірою і правдою слугують команді. І навіть тоді, коли фортуна іноді відвертається від нас, я не відчував негативних відгуків на адресу команди. Вболівальник може пробачити якісь технічні та тактичні помилки, але він не пробачає безвідповідальності і дій гравців без повної самовіддачі. На протязі всього першого кола ми   постійно відчували приємний, емоційний  подих на  трибунах  нашого  рідного стадіону, Я маю надію, що і в весняно-літній частині першості підтримка з боку вимогливих олександрійських вболівальників буде ще відчутнішою, адже ми в першу чергу граємо для вболівальників, граємо , демонструючи свою майстерність.
 Щодо найближчих планів, то ми збираємось в Олександрії 19 грудня , вже в підсиленому складі, і розбившись на дві групи проведемо перший навчально-тренувальний збір. Одна з груп залишиться в Олександрії, працюючи в манежі та на стадіоні «Олімп», а друга, складена головним чином з новобранців команди, 23 грудня вирушить до Алушти, де проведе два – три спаринги , для того, щоб переглянути потенційних новачків, які проведуть головний тренувальний збір в Туреччині. 27 грудня команда роз’їдеться на невеличкі новорічні канікули, щоб з святковим настроєм зібратись в Олександрії 9 січня. а вже 12 січня вирушити до Туреччини. З певною частиною гравців нам прийдеться розпрощатися, подякувавши їм за той внесок, який вони зробили в розбудову гри команди. Але нам треба підсилюватись в усіх ланках, для того, щоб вирішувати найскладніші завдання. Я переконаний, що це нам вдасться, бо для команди створенні ідеальні умови і ми повинні ними скористатися  з повна.

 

Офіційний сайт "ПФК Олександрія"




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору