Новини ліги

Несподівана «Енергія», неприступний «Бастіон» і турнірна інтрига

09:45, 19 листопада 2010

Адміністрація ПФЛ пропонує до уваги шанувальників футболу статистичні дані першої частини змагань серед команд клубів першої - другої ліг сезону 2010-2011 років.

Запекла турнірна боротьба в усіх дивізіонах стала причиною підвищеного інтересу вболівальників до змагань. Так, в першій лізі після 20-ти турів претендентами на путівки до Прем’єр-ліги можна назвати відразу вісім команд, адже відстань між першим та восьмим місцями складає 10 очок (для порівняння - в Прем’єр-лізі після 19-ти турів перше місце від другого відділяє 12 очок). У другій лізі (група «А») на перше місце реально претендують п’ять команд (відстань між першим та п’ятим місцями - 3 очки), а в групі «Б» за перше-друге місця позмагаються як мінімум чотири команди.

В першій лізі з 43 очками лідирує «ПФК Олександрія», також у команди кращий показник забитих та пропущених м’ячів (+21). Окрім цього підопічні Володимира Шарана є найбільш результативною в першості, на їх рахунку наразі 39 точних пострілів. Найкраще за все команда виступає вдома, де вона здобула в 10 матчах 9 перемог та 1 нічию. Втім, не за всіма показникам олександрійці попереду. Найкращу оборону за підсумками першої частини має одеський «Чорноморець» (13 пропущених м’ячів), ця команда також найбільш вдало виступає в гостях (18 очок в 10 виїзних матчах).

Щодо загальної статистики, то команди першої ліги поліпшили середню результативність. За підсумками літньо-осіннього відрізку поточного сезону цей показник склав 2,63 м’яча за матч (рік тому ми мали цифру 2,53).

У групі «А» другої ліги перше місце посідає дебютант змагань - «Енергія» (Нова Каховка). Найбільше м’ячів (30) забила «Єдність» (Плиски), а найкращий захист має іллічівський «Бастіон» (7 пропущених м’ячів, причому в рідних стінах - жодного!). У домашніх матчах найкращий показник має лідер змагань «Енергія» (6 перемог та 1 нічия в 7 матчах), в гостях же найкраще почували себе МФК «Миколаїв» та ФК «Суми» (по 12 очок в 7 матчах).

Середня результативність у групі «А» зросла з 2,55 голів за матч в першій частині сезону 2009-2010 років до 2,64 м’ячів за матч в нинішній першості.

У групі «Б» другої ліги на першому місці зимову перерву зустрів «Олімпік». Після 14-ти турів донеччани мають 34 очки, лідирують за кількістю забитих м’ячів (32), різницею забитих та пропущених м’ячів (+23), а також мають найкращу статистику виступів у рідних стінах (6 перемог та 1 нічия в 7 матчах). Найбілш непоступливою командою змагань стала дніпродзержинська «Сталь» (8 пропущених м’ячів). Дещо несподіваний результат має «Гірник»: з 5 очками в 6 домашніх матчах криворізька команда входить до трійки гірших за цим показником, при цьому «гірники» стали найкращою виїзною командою (5 перемог, 1 нічия, 1 поразка та 16 очок в 7 матчах). Це дозволило «Гірнику» посісти п’яте місце за підсумками першої частини змагань.

Середня результативність у групі «Б» у порівнянні з літньо-осінньою частиною сезону 2009-2010 років трохи знизилася: з 2,72 до 2,66 м’ячів за матч в нинішній першості.

За підсумками першої частини змагань матчі першості серед команд клубів першої - другої ліг відвідали 502 390 глядачів, з них матчі першої ліги - 336,9 тис. чол., другої ліги (група «А») - 107,2 тис. чол., групи «Б» - 58,3 тис. чол. Середня відвідуваність матчів першої ліги склала 1882 глядачі, другої ліги (група «А») - 1276, групи «Б» - 702. Рекорд сезону за відвідуваністю в першій лізі тримає «Буковина» (Чернівці) - 7000 глядачів (матч 12-го туру з білоцерківським «Арсеналом»), у другій лізі (група «А») - «Енергія» Нова Каховка (4100 глядачів на матчі 8-го туру з чернігівською «Десною»), у групі «Б» - «Кремінь» Кременчук (2500 глядачів на матчах 1-го, 6-го та 8-го турів першості).

В середньому домашні матчі «Буковини» збирали більше 5 тисяч вболівальників, що є найкращим досягненням серед команд першої ліги. В другій лізі беззаперечне лідерство за цим показником утримує «Енергія» Нова Каховка (в середньому 3250 глядачів за матч).

Докладніше з турнірним становищем команд за результатами літньо-осінньої частини змагань, кількістю дисциплінарних порушень, заявлених гравців та іншою цікавою статистикою ви можете ознайомитися у збірнику статистичних даних осінньої частини змагань, підготовленому Інформаційно-аналітичним центром ПФЛ.

Статистичні дані осінньої частини змагань сезону 2010/2011 рр.




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору