Новини ліги

Огляд осінньої частини змагань серед команд першої ліги

16:21, 18 листопада 2010

Відігравши насичених двадцять турів, де вистачало сенсацій, несподіванок та відкриттів, команди першої ліги вирушили на відпочинок. Втім, вже невдовзі гравці розпочнуть підготовку до змагань, які поновляться 20 березня. Та поки що у футболістів ще є час відновити сили. Нам же залишається підбити підсумки першої частини першості.

Почати хотілося б із того, що рівень змагань суттєво виріс і приваблює на трибуни все більше вболівальників. До того ж новий сезон вже увійшов до історії тим, що центральні матчі першості вперше почали транслюватися в прямому ефірі на постійній основі. При цьому, як і раніше, трансляції відбуваються у мережі Інтернет. Також по понеділках у передачі «Футбольний код» телеглядачі мають змогу подивитися огляди турів та стати свідками цікавих дискусій ведучих програми та гостей студії.

Поки що жодна з команд не змогла забезпечити собі очковий гандикап, який би міг дозволити спокійно почуватися на першому місці, як це вдалося минулої першості ПФК «Севастополь». Нині констатуємо, що мінімум вісім команд цілком можна назвати претендентами на підвищення в класі. Звісно, це додає головного болю тренерам, але така інтрига гарантує вболівальникам  яскраве видовище у вигляді безкомпромісної боротьби за дві путівки до Прем’єр-ліги.

Нині більшість фахівців пальму першості в цій боротьбі віддають «ПФК Олександрія», яка лідирує в турнірній таблиці, а також має в своєму розпорядженні відмінну інфраструктуру. Виконавці, зібрані у команді Володимира Шарана, цілком здатні успішно виступати протягом усіх змагань та забезпечити клубу підвищення в класі.

Не відставати від лідера намагається ФК «Львів». Хоча, якщо проаналізувати результати першої частини першості, команді Олександра Рябоконя ще потрібно трохи часу, щоб футболісти навчилися краще взаємодіяти на полі. Впродовж змагань львів’янам бракувало стабільності. Саме цим і пояснюється гостьова поразка від «Титана» (0:2), домашня нічия з «Зіркою» (0:0) та прикрий розгром в рідних стінах від «ПФК Олександрії» (0:3). Безумовно тренерський штаб Олександра Рябоконя зробить з цього відповідні висновки, і навесні ми побачимо значно потужніший «Львів».

Услід за дуетом лідерів розташувалися нещодавні представники Прем’єр-ліги, які, до речі, набрали однакову кількість очок (по 38) та ділять тепер третю сходинку в турнірній таблиці. Зрозуміло, що пониження в класі залишило на обох клубах негативний відбиток. В Ужгороді навіть говорили про можливу зміну на тренерському містку, але клуб як і раніше очолює відомий фахівець Ігор Гамула. А ось в «Чорноморці» без відставки не обійшлося. Невдовзі після того як команда пішла у відпустку, від виконання своїх обов’язків було звільнено Ігоря Наконечного, місце якого зайняв Роман Григорчук.

Першу п’ятірку замикає алчевська «Сталь» Анатолія Волобуєва. Цьому колективу, незважаючи на наймолодший середній вік футболістів серед команд першої ліги, вдається досягати непоганих результатів. Зокрема, сталевари спромоглися вчинити неабиякий опір суперникам у розіграші Кубку України, дійшовши до 1/4 фіналу, де поступилися київському «Динамо». На ранній стадії розіграшу поразку від киян також зазнала «Кримтеплиця». Кримчани вибули зі змагання, пропустивши єдиний гол на останній хвилині матчу. Щодо першості, то підопічні Олександра Севідова могли б займати і вищі позиції, але в останніх чотирьох турах вони зіграли внічию та ще більше відстали від конкурентів.

Далі розташувалися троє новачків, які минулого сезону представляли другу лігу: «Нива», «Буковина» і «Титан». Останні два колективи в таблиці розділяє «Динамо-2», яке не має турнірної мотивації в змаганнях.  Навряд чи хтось міг перед стартом спрогнозувати настільки потужний старт дебютантів першої ліги. Нині актуальним залишається лише питання: чи зможуть ці колективи в тому ж дусі подолати й другу частину змагань. Якщо пригадати, то минулого сезону білоцерківський «Арсенал» теж виступав не гірше, а ось після зимової перерви кураж закінчився, й результати залишали бажати кращого. Тоді Ігорю Артимовичу мало не в екстреному порядку довелося шукати підсилення в особі кваліфікованих гравців задля стабілізації ситуації.

Ближче до дна турнірної таблиці розмістилися «Нафтовик-Укрнафта», «Геліос» та «Енергетик». У всіх трьох клубах відбулися зміни на тренерському містку. Так, Сергій Шевченко з Охтирки перейшов до «Севастополя», а команду очолив Сергій Мізін, котрий до цього працював спортивним директором. Не зміг втриматися на своїй посаді і наставник «Геліоса» Сергій Кандауров. Заміну керівництво «сонячних» знайшло в Бурштині. Роман Покора, ставши правонаступником Миколи Пристая, провів з «енергетиками» лише чотири зустрічі. І коли здавалося, справи пішли на краще, тренер погодився на пропозицію харків’ян. А тренерський місток «Енергетика» знову дістався Михайлу Савці, котрий раніше не один рік обіймав цю посаду.

Далеко не своє місце (15) посідає «Дністер». За підбором гравців овідіопольці, щонайменше, мають бути у верхній частині турнірної таблиці. З приходом в команду Олександра Косиріна всі заговорили про найгрізнішу лінію нападу в першій лізі: Косирін - Полтавець. Проте, якщо Валентин зміг забити вісім голів (з них п’ять - з пенальті), то екс-гравцю «Чорноморця» допомогти команді завадила травма.

Не найкращим чином йшли справи і в кіровоградської «Зірки». Після того, як команду залишив Ігор Жабченко, Олександр Дериберин не зумів покращити результати команди. Врешті-решт поразки призвели до відставки тренера. Щоб покращити ситуацію, було запрошено Анатолія Бузніка, з яким команда в останніх трьох турах здобувала виключно перемоги.

Мало не зник з футбольної мапи України «Фенікс-Іллочівець». Напередодні матчу 1/8 Кубку України калініці оголосили про зняття команди зі змагань. Втім, завдяки докладеним зусиллям вдалося врятувати клуб. Укомплектувавшись вільними агентами, «Фенікс-Іллічовець», хоча й зазнав кілька розгромних поразок, але все ж дотягнув до зимових канікул. Після матчу зі «Сталлю» керманич команди Іван Марущак сказав, що «сторінку» під назвою «Фенікс-Іллічівець» перегорнуто, відкривається нова - «Жемчужина» (Ялта).

Найбезнадійніший вигляд має нині майбутнє «Прикарпаття», яке здобуло лише дев’ять очок, міцно осівши на самому дні. В активі команди лише три перемоги, цікаво відмітити, що івано-франківці жодного разу не зводили матч внічию. Керівництво клубу поки що не завершило процес залучення нових власників, тож прогнозувати поліпшення ситуації поки не доводиться.

 

Статистичні дані осінньої частини змагань сезону 2010/2011 рр.

 



Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору