Новини ліги

Огляд осінньої частини змагань серед команд другої ліги

16:14, 18 листопада 2010

Дебютант - фаворит 

Завдяки зусиллям керівництва ПФЛ кількість команд в другій лізі залишилась такою самою, як і в минулому сезоні. Проте, на жаль, без втрат не обійшлося. Група «А» не дорахувалася одразу кількох клубів. «Карпати-2» та «Львів-2» так і не подали заявки на участь в першості. Натомість з’явилися нові учасники змагань: «Енергія» (Нова Каховка) та «Чорноморець-2». Крім того, склад групи «А» поповнили «Суми», які минулої першості виступали у групі «Б», а також «Десна» та тернопільська «Нива», що минулого сезону представляли першу лігу.

Відкриттям цієї першості став дебютант змагань ФК «Енергія». Команда, яка ще минулого сезону виступала в аматорському турнірі, за підсумками першої частини змагань посідає першу сходинку в турнірній таблиці. Якщо новокаховці, очолювані екс-гравцем «Ворскли», «Дніпра» та «Закарпаття» Сергієм Шевцовим, і надалі зможуть підтримувати взятий на старті темп, то наступний сезон вони вже почнуть в якості команди першої ліги.

Інші фаворити змагань та претенденти на підвищення в класі не далеко відстають від лідера. Відрив «Енергії» від «МФК Миколаїв» складає всього два очки. Далі з відставанням у три залікові пункти йдуть «Бастіон» (Іллічівськ), «Суми» та «Десна» (Чернігів). Щільна боротьба за перші місця зовсім невипадкова і пояснюється, в першу чергу, тим, що у цьому сезоні Регламентом передбачено етап плей-офф між командами першої та другої ліги. Таким чином, друге місце за підсумками змагань вже не означає кінець боротьби за підвищення в класі.

На жаль, не все так добре у білоцерківської «Росі». В клубі немає тих досвідчених гравців, які забезпечували у змаганнях надійні турнірні позиції команди. Ще гірші справи у рівненського «Вереса», який всі свої перші матчі програв, в активі команди лише чотири забиті м’ячі. Натомість статусу аутсайдера позбулася «Скала». Справу Олександра Томаха в Моршині продовжив Іван Бубись. Молоді виконавці набули досвіду і почали здобувати результат. Також клуб постійно працює над своєю інфраструктурою і, цілком можливо, найближчим часом команда буде претендувати на більш високі місця.

На «ОЛІМПі»

Те, що до вихованців «Олімпіка» постійно виявляють інтерес селекціонери з інших клубів - не секрет. Наставник донецького клубу Ігор Петров напередодні першості не раз наголошував на тому, що молоді кадри з клубної школи розбігаються так швидко, що і не встигнеш опам’ятатися. Проте Ігорю Григоровичу вдалося зберегти основний склад команди, який в підсумку з чотирнадцяти матчів осінньої частини програв лише два, також команда пропустила усього дев’ять голів, що свідчить про надійну захисну ланку. До того ж успіхи «Олімпіка» не обмежуються лише результативною грою на футбольному полі. Керівництво клубу турбується на високому рівні і про базу, і про дитячу школу. Тренерський штаб відомого у минулому гравця «Шахтаря» багато років будує боєздатну команду, колектив якої не зазнає радикальних змін. Тож саме стабільний склад, в першу чергу, і є запорукою досягнення успіху.

Найближчим переслідувачем «Олімпіка» наразі є ФК «Полтава», який відстає від першого місця на чотири очки. На початку сезону команду очолив Анатолій Безсмертний, який замінив на тренерському містку Юрія Малигіна, з яким до цього працював у якості помічника. Таким чином, новому наставнику не знадобилося багато часу, щоб увійти в курс справи. Тож і результат не змусив себе довго чекати.

Змінився головний тренер також і в дніпродзержинської «Сталі». Невиразна, як наголошує керівництво клубу, гра та відсутність належного результату, призвели до відставки Сергія Задорожного. Команду очолив Віктор Борисович Маслов, який до цього обіймав посаду спортивного директора «Сталі». В підсумку команда з п’ятого місця піднялися на третє і відстає від «Полтави» на три залікові пункти. Нижче, на четвертій сходинці турнірної таблиці, розташувався «Кремінь», який поступається «Сталі» одним очком.

Також в групі «Б» варто згадати про свердловський «Шахтар». У міжсезоння команду очолив досвідчений вітчизняний фахівець Валерій Бермудес, який до цього багато років віддав сумському футболу. Поки що на Луганщині цьому спеціалісту не вдається досягти значних успіхів - «Шахтар» програв половину матчів першості. В той же час усі, хто грав проти свердловців, відзначають, що цей колектив - один з небагатьох, який грає у відкритий футбол.

Помітний прогрес у «Гірника» (Кривий Ріг), одного з аутсайдерів минулого сезону, коли команда виступала вкрай нестабільно. Тепер клуб, схоже, повертається до часів три-чотирирічної давнини, коли під керуванням Сергія Микули був одним з фаворитів змагань. Колектив, який нині очолює Геннадій Приходько, стрімко вирвався з підвалин турнірної таблиці і вийшов на п’яту позицію.

Наостанок кілька слів про резервні команди клубів Прем’єр-ліги, які у другій лізі награють свою молодь. Цього сезону до таких «старожилів», як «Металург-2» (Запоріжжя), «Іллічівець-2» та «Шахтар-3» приєднався «Дніпро-2». Характерною ознакою таких колективів є відсутність турнірної мотивації - а на першому місці стоїть підготовка юних талантів для перших команд клубів. Саме цим і можна пояснити те, що дніпропетровці та запоріжці замикають турнірну таблицю. Дещо кращі справи у донецької команди, яка розмістилася на дев’ятій сходинці. Щодо маріупольців, то вони посідають сьоме місце. До речі, ця команда є найбільш безкомпромісною в групі «Б» - жодного разу не зіграла внічию.

 

Статистичні дані осінньої частини змагань сезону 2010/2011 рр.




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору