Новини ліги

Мілетій Бальчос: "Трансляції матчів першої ліги на ТВ – прорив у розвитку українського футболу"

11:17, 6 серпня 2010

9 серпня 2010 року за сприяння телеканалу "Перший національний" відбудеться телетрансляція центрального матчу четвертого туру першої ліги між командами "Кримтеплиця" Молодіжне – ФК "Львів" Львів.

З цього приводу президент ПФЛ Мілетій Бальчос дав прес-конференцію для представників ЗМІ:

- Одним з основних завдань програми діяльності президента ПФЛ та його команди є впровадження телетрансляцій матчів серед команд першої ліги. Взимку ми розпочали переговорний процес з однією з телевізійних компаній про започаткування трансляцій, починаючи з 29 квітня поточного року. Але вийшло так, що вирішення деяких бюрократичних питань забрало дуже багато часу. Особливо в частині передачі прав на телетрансляції від Федерації футболу Професіональній футбольній лізі, потім утворення пулу клубів, матчі за участю яких необхідно транслювати і, звичайно, укладення відповідних договорів. Окрім цього, вирішувалося багато організаційних питань. І в цьому аспекті оперативніше ми вирішили питання з "Першим національним". Не скажу, що переговори проходили легко, але за будь-яких обставин, у підсумку маємо: вперше в історії українського футболу розпочинаються трансляції матчів першої ліги на телебаченні. Поки що ми не можемо сказати, що ексклюзивні права на телетрансляції належать виключно "Першому національному". Ми продовжуємо працювати з іншими телеканалами, адже наразі маємо можливість транслювати тільки один матч в турі. Під час змагань у кожному турі є по декілька цікавих для глядацької аудиторії матчів. Скажу навіть так, перефразуючи відомий вислів: маємо те, що маємо, а маємо позитивне. 9 серпня - трансляція першого матчу. Це матч між командами першої ліги "Кримтеплиця" Молодіжне та ФК "Львів" Львів. Початок матчу о 19 годині, відбудеться він у Молодіжному.

- Які команди входять до пулу?

- Наразі ми активно співпрацюємо з командами "Чорноморець", "Олександрія", "Закарпаття", "Сталь", "Буковина", "Геліос" та інші. Якщо говорити про наступну трансляцію, то, можливо, вона наступного туру не відбудеться. Перша трансляція має тестовий характер: необхідно буде оцінити якість зображення та інші технічні характеристики і тільки потім будувати подальшу роботу. З іншого боку, якщо нам вдасться оперативно вирішити питання, які пов’язані з тим, як транслювати наступний матч та бюрократичні питання з клубами, може наступного туру трансляція відбудеться. Думаю, що через два тижні трансляції відбуватимуться на постійній основі.

- Чи маєте Ви намір продовжувати переговори з ТРК "Україна" стосовно трансляцій матчів на каналі "Футбол"?

- На сьогоднішній день переговори тривають і, за умови досягнення домовленостей, трансляції відбуватимуться. Наразі ми уточнюємо деталі, що стосуються фінансового забезпечення.

- Матчі серед команд першої ліги транслюються вперше на телебаченні…

- Взагалі в історії українського футболу такого не було. Необхідно буде все проаналізувати й у подальшому здійснювати телетрансляції. Це не одноразова акція. Це захід з перспективою розвитку цього напряму в інтересах вболівальників і громадськості України.

- Ви плануєте залучати місцевих коментаторів?

- Коментувати матчі буде представник від "Першого національного". Це питання зараз вирішується.

- Інколи тур розтягується на три дні. Чи зможе "Перший національний" транслювати два матчі туру?

- Ми обмірковуємо це питання, адже трансляції можуть здійснюватися або в п’ятницю, або в понеділок. В суботу та неділю "Першого національного" транслює матчі Прем’єр-ліги, про що існують домовленості. Можливо, матимемо нагоду транслювати матчі і в п’ятницю, і в суботу. Поки, щоб відрегулювати увесь механізм та якість зображення, ми будемо транслювати лише один матч.

- 1/16 Кубка України проводиться під егідою ПФЛ. Чи плануються трансляції цих матчів?

- Ні, кубкові матчі ми не будемо транслювати, адже вони починаються майже через тиждень – ми просто не готові. Головне сьогодні – показати першість. А на перспективу ми плануємо розширення спектру показів. Я впевнений, що побачивши результат нашої спільної з "Першим національним" роботи, інші телеканали зацікавляться цим проектом. Трансляція матчів містить і комерційну складову – залучення маркетингових партнерів. Ми ведемо переговори з серйозними компаніями щодо перспектив співпраці. У свою чергу, вони демонструють готовність та бажання, але хочуть побачити якісний продукт. Саме цього ми хочемо: якісний, цікавий для партнерів продукт.

- За чий рахунок здійснюються трансляції?
   
- Поки що сама трансляція відбуватиметься безкоштовно, а зйомка буде здійснюватися львівською компанією ВМІ, послуги якої необхідно буде сплачувати. Нам назустріч пішла нещодавно утворена страхова компанія "Лафорт" - генеральний спонсор ФК "Львів" Львів. Крім цього, фінансує цей захід і футбольний клуб "Кримтеплиця" з коштів свого тепличного господарства. Зазначу, що гроші невеликі. Для чого ми залучаємо фінансових партнерів? Не тільки для того, щоб забезпечувати Професіональну футбольну лігу, а й для того, щоб звільнити клуби від сплати за трансляцію та щоб підвищити якість трансляції. Свого часу, коли вища ліга взялася за створення єдиного пулу телетрансляцій, вони теж сплачували самі. А зараз Прем’єр-ліга має нагоду заробляти на цьому кошти. Думаю, ми теж підемо цим шляхом. Звісно, для того, щоб щось зробити, необхідно вкласти кошти. Вважаю, що клуби це розуміють рівно як і ми. Ми можемо піти навіть на те, що у випадку, якщо клуби або їхні партнери не зможуть сплатити за перші матчі, ми відшукаємо можливості зробити це самостійно, навіть незважаючи на певні обмеження фінансових видатків.
  Крім трансляції матчів ми ведемо переговори з "Першим національним" про те, щоб з кінця серпня розпочати трансляцію футбольної програми, де протягом 28 хвилин коментуватимуться підсумки турів змагань. З цього питання також потрібно вирішувати проблему фінансування і на першому етапі, думаю, нам доведеться взяти це на свої плечі. Клуби ж у свою чергу, не відмовляються фінансувати вихід програми на першому етапі. І трансляції, і програма здатні значно розширити коло потенційних маркетингових партнерів для подальшого розвитку інформаційного простору Професіональної футбольної ліги.

- Яким чином обирається матч для трансляції? В один день буває по декілька цікавих матчів…

- Дійсно так, але в даному випадку ми виходили з того, які клуби гарантовано готові частково профінансувати трансляцію. Деякі клуби вагалися, деякі не зрозуміли мету такого заходу. Саме те, що "Кримтеплиця" та ФК "Львів" гарантували умови для проведення трансляцій і здійснення фінансової підтримки, стало вирішальним фактором. Матч перенесено з 7 серпня на 9 саме через можливість проведення телетрансляції.

- Чи плануєте ви транслювати домашні матчі "Динамо-2"?

- В Конча-Заспі, звісно, затишно, але там немає звідки транслювати. Якщо команда буде грати, наприклад, на стадіоні ім. Віктора Баннікова, то не бачу жодних проблем.

- Всі трансляції будуть відбуватися у прямому ефірі?

- Так.

- Не всі команди мають можливість проводити матчі у вечірній час. Отже восени трансляції відбуватимуться в середині дня?

- У такому випадку матчі будуть проводитися в світловий час доби. В якійсь мірі тоді буде страждати аудиторія, що, можливо, буде пов’язано з трансляцією в часи робочого дня. Але ми спробуємо транслювати матчі з тих стадіонів, де є освітлення. Це арени в Одесі, Олександрії, Молодіжному, Алчевську, Добромилі, Ужгороді… Тож тут не все так погано.

- Чи є сенс окрім прямої трансляції один матч показувати в записі?

- Є. Але тут треба визначитися з днями. Якщо гра відбулася, умовно, в суботу, то в неділю її показати неможливо, так як в цей день відбуваються матчі Прем’єр-ліги. А в понеділок вже пройде пряма трансляція матчу першої ліги. Залишається вівторок… Тож це вже може бути не цікаво глядачам, результат вже давно буде відомим, а перипетії матчу будуть описані в пресі.
Можливо, про трансляції матчу в записі ми будемо домовлятися з іншим каналом. Найближчим часом планується зустріч з Михайлом Метревелі, де відбудеться розмова щодо роботи на перспективу. "Перший національний" вже пропонує надати їм порядок матчів до кінця сезону.
Сьогодні ж ми закінчуємо переговори з клубами з метою остаточного формування пулу.

- Може бути, що час початку матчу буде призначатися згідно з побажаннями телеканалу?

- Це можливо у тому випадку, якщо це буде в рамках часу проведення матчів, передбаченого регламентними нормами. Але не думаю, що трансляція матчу може плануватися в незручний для глядачів час.

- Як матчі будуть анонсуватися?

- Уже сьогодні мені повинні дати на узгодження ролик, який буде демонструватися з завтрашнього дня на сайті ПФЛ та на "Першому Національному". Коли ми матимемо більш серйозні фінансові можливості, тоді можна буде показувати, наприклад, передматчеві прес-конференції за участі тренерів, президентів клубів, футболістів та фахівців з футболу. Це допоможе підняти рівень зацікавленості з боку глядачів до матчу. Але це в перспективі. Важливо, що найголовніше завдання наразі вирішено: є трансляція. Тепер необхідно, щоб це стало нормою в першій лізі. А якщо заглянути в майбутнє, то через два-три роки, можливо, можна буде говорити і про другу лігу.
  Також необхідно зараз максимально охопити всі клуби для трансляцій. А це буде можливо лише в тому випадку, якщо ми створимо свого роду дерево: ПФЛ-матчі-телекомпанії. Чи захочуть телекомпанії транслювати матчі вже наша проблема. Це залежить від того, як ми підготуємо продукт. Сподіваюся, що побачивши нашу трансляцію, інші канали проявлять інтерес.

- А в яких областях матчі команд першої ліги транслюють місцеві телеканали?

- У львівській, чернівецькій, луганській, одеській…
  Паралельно ми продовжуємо трансляції по Інтернету. Ми будемо розвивати цей напрям. Поступово плануємо почати транслювати матчі другої ліги.

- Аудиторія розділяється на три частини. Одні будуть дивитися матчі на стадіонах, другі по телевізору, а інші по Інтернету.

- Ми вивчаємо це питання. Можливо матчі, які транслюються по телебаченню, не будуть транслюватися по Інтернету. Але тут треба враховувати інтереси вболівальників, які проживають за межами України. Вони регулярно присилають нам листи з побажаннями, які матчі хотіли б переглянути. Тут потрібно правильно зорієнтувати час проведення матчів, тобто розводити в часі.

 
 




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору