Новини ліги

М. Лавренко: «Футбол – це свято, яке варто зберегти…»

14:25, 6 липня 2010

Урочистості на честь ювілею

4 липня 2010 року на КСК  «Ніка» відбулися святкові заходи з нагоди 20-річчя ПФК «Олександрія». Програма свята включала в себе матч збірної 20-ліття з нинішнім складом ПФК «Олександрія». На торжество прибули почесні гості: колишні тренери, гравці команди минулих років, президент Професіональної футбольної ліги Мілетій Бальчос. Після матчу президент ПФЛ привітав команди з ювілеєм, вручивши пам’ятний знак ПФЛ. Золотою відзнакою Професіональної футбольної ліги нагороджено президента клубу М.М.Лавренка, грамотою ПФЛ – віце-президента клубу І.Матакова, колишнього головного тренера клубу – Р.М. Покору, директора КСК «Ніка» О.Сакару, заступника директора спорткомплексу В.Грушу.

alexandria


-    Бажаю ПФК  « Олександрія» наступного року обов’язково ввійти до Прем’єр-ліги, адже все, що робиться в цьому клубі, направлено на розвиток українського футболу. 20 років промайнуло, а скільки імен вписано Олександрією в історію нашого вітчизняного футболу! Бажаю клубу довгого й славного продовження історії. Кому, як не ПФК «Олександрія» гідно це завдання виконувати, - підкреслив  президент ПФЛ М.Бальчос.  

Історичний матч
Липнева спекота не завадила тисячній аудиторії глядачів побачити на полі легенд олександрійського футболу Сергія  Чуйченка, Володимира Максимова,  Вадима Чернишенка, Володимира Шарана, Віталія Первака, Олега Казьміна,  Віктора Багатиря,  капітана  симоволічної збірної Івана Панчишина,  Павла Скорика, Володимира Шажка, Володимира Сєрікова, Станіслава Боровського, Юрія Гуру, Сергія Лактіонова, Олексія Іванова, Тараса Чопика, Костянтина Сосенка, Андрія Покладка, Бориса Шевелюка … Вони вийшли на поле, щоб зіграти свій ювілейний матч з нинішнім складом ПФК «Олександрія». Звісно, що швидкості вже не ті, але техніка, філігранні обводки, бачення поля, викладка пасу – цього не відібрати в майстрів-ветеранів. З іншого боку, хіба можна казати, що А.Покладок – ветеран, коли має таку техніку обводу, або С.Боровський з його таранними фланговими рейдами, що не завжди міг зупинити його син Богдан? А чого вартий гол  С. Іванова, який ще вчора грав за «Закарпаття». Хіба можна його назвати ветераном у 32 роки? А штрафні у виконанні нині головного тренера команди Володимира.Шарана, якому вдалося  також забити гол у цій ювілейній святковій грі? Майже годину на полі точилася цікава гра ветеранів і молоді. З перемінним успіхом у рахунку вели ветерани, але кінцівка була за молодістю. В результаті, матч завершився дружньою нічиєю – 4:4. Гарний рахунок та чудові голи! Найкращі почуття задоволення отримали присутні на святі. А м`ячі  забивали:  9-а хв. -  К.Сосенко, 11-а – М.Кременчуцький, 20-а – А.Покладок, 25-а – С.Грибанов, 42-а – В.Шаран, 44-а – В.Курганов, 50-а – Є.Колесник, 53-а – Іващенко.  У перерві матчу відбувся  розіграш лотереї.  Щасливчики отримали в подарунок  книгу  «Від «Поліграфтехніки» до ПФК «Олександрія», календарі, видані на 20-ту Першість та абонементи на Перше коло змагань.

 

alexandria

Післяматчева прес-конференція
Не було б цього свята, якби за лаштунками не стояли керманичі команди, які протягом 20 років почергово тренували і виводили на футбольні баталії футболістів. Символічну збірну очолював Юрій Коваль, а нинішній склад – Володимир Шаран. Не залишилися поза уваги Анатолій Бокатий – найперший тренер команди, який вивів команду з аматорів до першої ліги, заслужений тренер України Олександр Іщенко,  Роман Покора,  тренер заводської команди, з яким команда вийшла до Вищої ліги. Це ті люди, завдяки яким 20 років тому вболівальники Олександрії вперше прийшли на трибуни, щоб переглянути гру заводської команди, пов`язавши  надалі своє життя з нею  на довгі 20 років. Сьогодні – це вже тисячі вболівальників, які не мислять себе без футболу.

Після свята в Будинку футболу відбулася прес-конференція за участю тренерів усіх часів, президента ПФЛ Мілетія Бальчоса та президента ПФК» Олександрія» М. М. Лавренка.

alexandria

М. М. Лавренко:
-    Сьогоднішнє свято – це свято всіх олександрійців, бо заради них, тисяч уболівальників, живе і працює Микола Лавренко. Усе, що сьогодні є в нашій спортивній структурі, належить моїм вдячним землякам, які  частину свого життя віддали вболіванню за свою команду. Тільки вони здатні дати об’єктивну оцінку,  десь  похвалити, а де й  посварити. Заради них усі ці 20 років працює колектив однодумців, щоб кожного матчу приносити масу позитивних емоцій і заряду глядачам. А були і такі часи, коли місяцями не виплачувалась зарплатня, коли були тяжби з прокуратурою за те, що Лавренко привів до порядку стадіон у Вінниці. Все було. Поряд зі мною тренери різних років, але всі вони були єдиної думки – досягнення  вершин у футболі. Як тут не згадати добрі слова на адресу Романа Михайловича Покари. За ці 7 років  нам обом слід дати по Зірці Героя, що наші характери  змогли стерпіти один одного! Які це були роки, що принесли результат -  найвище досягнення і… падіння. 

Прес-служба ФК «Зірка» Кіровоград:
Зважаючи на такий досвід стосовно розвитку інфраструктури, чи можливо провести захід для представників клубів другої ліги з метою вивчення досвіду «Олександрії»?

Президент ПФЛ Мілетій Бальчос:
Якщо ви пам’ятаєте, під час урочистостей на честь відкриття Будинку футболу, я розповідав, що Микола Лавренко, маючи в планах будівництво, казав: «Тут має бути оаза. На цьому місці стоятиме Будинок футболу, там буде кафе, там – територія для глядачів, там далі – ще щось збудуємо». Коли я запитав, коли все це буде збудовано, Лавренко дав строки у 5-6 місяців. А на місці Будинку футболу на той час стояли вбиті у фундамент будівельні палі. Через три місяці я отримав запрошення на відкриття. Я неодноразово говорив, що президентам клубів треба сюди приїхати та на власні очі все це побачити. Щоб надати можливість всім президентам перейняти такий досвід, ми плануємо провести наступне засідання Центральної Ради в цій залі. Зазначу, що й клубам Прем’єр-ліги варто приїхати, адже в жодного клубу немає власного Будинку футболу, де сконцентровано всю життєдіяльність команди та клубу – і спортивна, і управлінська.            

Газета «Спорт-ревю»:

-    Вболівальників непокоїть доля головківської команди. Як обстоять справи з приєднанням цієї команди до складу другої ліги?

М.М. Лавренко:
Під час виступів у якості президента клубу, я завжди відзначаю професіоналізм у будь-якій сфері діяльності, у тому числі – й у дотриманні правил проходження проходження процедури атестування. Відверто кажучи, я пропонував допомогу керівництву «УкрАгрокома» щодо оформлення необхідної документації, але було вирішено працювати самостійно. І першим же зауваженням були строки подачі документів. Тому президент ПФЛ запропонував оформити участь головківської команди у складі другої ліги як команди «Олександрія-2». Були проведені установчі наради з керівництвом клубу, вирішено юридичні та фінансові питання, але певні серйозні інфраструктурні недоліки, розміри поля зокрема, майже ставлять крапку на позитивному результаті. На жаль, при будівництві поля не було дотримано необхідних стандартів.

alexandria

М.В. Бальчос:
- Дійсно, розміри поля становлять 90х60 метрів. І ситуація така, що якщо одній команді з явними інфраструктурними недоліками дозволити брати участь у змаганнях, це миттєво спровокує шквал позовів у контексті надання дозволу одним і забороні іншим. По-друге, навіть за умови, що дозвіл надано, будь-який делегат заносить дані про розміри поля у рапорт делегата. І результат матчу, яким би він не був, можна скасувати, не дивлячись ні на що. Сьогодні я мав розмову з тренером команди і він запевнив, що у планах клубу – будівництво не тільки поля, а й стадіону. Проте, у теперішньому стані, за умови збільшення розмірів поля, його приймуть як поле, а не як стадіон, що теж становить проблему. На спільній нараді з керівництвом клубу ми обговорювали можливість використання стадіону «Олімп», і якщо результат буде позитивним, то у команди може з’явитися  шанс брати участь у змаганнях як «Олександрія-2».     

На запитання журналістів, як оцінюють тренери своє бачення сьогодення через призму 20 річної давності, прозвучали такі відповіді.

О.Іщенко, заслужений тренер України :
- Мені довелося тренувати команду на початку її становлення, як клубу. Те, що я сьогодні побачив, мене вразило. Немає слів. Не всі клуби Прем’єр-ліги мають такі умови для футболістів та вболівальників. З такою базою команда повинна бути в Прем’єр-лізі.

Р.Покора, заслужений тренер України:
- Важко переоцінити роль «Олександрії» у становленні мене як тренера. У мене щаслива доля, що звела мене з такою людиною, як Микола Лавренко. Я вчора тільки прилетів з Азербайджану і одразу в очі кинулися ті разючі зміни, що відбулися завдяки Лавренку. Усе  зроблено для досягнення найвищих показників у футболі. Я сьогодні зустрівся зі своїми підопічними, гравцями тих славних років виступу в вищій лізі. Ви бачили сьогодні в грі А.Покладка, О.Іванова та вони ще можуть дати фору будь-яким гравцям Першої ліги. Приємно побувати в Олександрії, згадати кращі роки своєї тренерської роботи. Зичу команді повернення до вищої дивізіону українського футболу.

 

Ю. Коваль:
- Мені пощастило  в житті, адже з тренера дитячої футбольної школи я став  тренером «Поліграфтехніки», яка дала мені путівку в життя.  Мало таких президентів, які живуть футболом. Завдяки Лавренкам  і тримається футбол у нашій країні. Побільше б таких небайдужих людей.

А.Бокатий:
- Я не був в Олександрії  15 років. Сьогодні я не професійний тренер, але перші ази професійності здобував у «Поліграфтехніці». То були інші часи. Сьогодні я бачу європейський підхід  до футболу з боку засновника клубу, його президента М.М.Лавренка.  За такого підходу команда повинна грати в Єврокубках.  Якби не «Шахтар»  став на дорозі, то, можливо, олександрійці  грали б у Лізі Європи.  І вони ще будуть грати, бо в них є Лавренко  і щирий олександрійський уболівальник.

Після прес-конференції М.Лавренко презентував журналістам в подарунок книгу про історію професіонального  футболу в Олександрії від «Поліграфтехніки» до ПФК «Олександрія». Пізніше разом з ветеранами футболу, складами  команди, гостями був продемонстрований відеофільм «20:0  на нашу користь», який візуально показав усі 20 років славної сторінки в історії олександрійського футболу.
А по завершенні свята відбувся святковий феєрверк, який повинен стати добрим провісником на вдалий старт 17-го  липня у 20-й ювілейній Першості в матчі проти аутсайдера Прем’єр-ліги – «Закарпаття».




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору