Новини ліги

Мілетій Бальчос: "До вирішення питань треба підходити по-футбольному"

15:08, 19 червня 2010

Після минулого засідання Виконкому ФФУ кореспондент UA-Футбол попросив президента Професіональної футбольної ліги Мілетія Бальчоса поділитися враженнями про засідання. Мілетій Володимирович був відверто не в захваті від прийнятих рішень, але попри все заявив, що ПФЛ у будь-якому випадку буде відстоювати інтереси клубів.

- Пам’ятаю, після засідання попереднього Виконкому в мене залишилися, м’яко кажучи, дуже неприємні враження. Теж саме я можу сказати і про враження від вчорашнього засідання.

Після засідання я прочитав на сайті UA-Футбол коментарі читачів щодо розгляду питань та прийнятих рішень Виконкому. Багато пишуть про рішення стосовно прийому до Професіональної футбольної ліги нових клубів. Чесно кажучи, є велике бажання висловлюватися таким же чином, як і читачі ресурсу. Але посада та розуміння ситуації в українському футболі та навколо нього не дають мені права цього робити. Тому спробую говорити цивілізовано, хоча настрою на це ніякого не має.

Напередодні засідання в мене була он-лайн конференція на сайті UA-Футбол, де я з оптимізмом говорив про те, що Виконком і президент ФФУ з розумінням поставляться до прохання клубів увійти до складу ПФЛ. Крім того, я вважав і сподівався на те, що ФФУ буде думати насамперед про розвиток та укріплення професіонального футболу. Вийшло ж навпаки. Футбольні клуби, кандидати до складу Професіональної футбольної ліги, це: "Форос" (Форос), "Украгроком" (Головківка), "Херсон" (Херсон), "Славутич" (Черкаси) і "Полісся" (Житомир).

Я відвідав клуби "Форос" і "Украгроком", щоб ознайомитися з їх інфраструктурою та поспілкуватися з місцевим керівництвом. Також ознайомився з проектною документацією для утворення належної спортивної бази, з перспективою реконструкції стадіону в Ялті. До речі, після мого візиту вже почалися виконуватися певні дії: виділено кошти на проведення першочергових робіт. Знаю також, що кошти на утримання клубу на рівні другої ліги вже є на поточному рахунку клубу. Керівництво клубу "Форос" і міська влада Ялти бачать довгострокову перспективу існування команди і ставлять задачу не тільки виступати в другій лізі, але й через кілька років спробувати поборотися за право підвищитися в класі до рівня Прем’єр-ліги. До того ж, до уваги береться не тільки клубна інфраструктура. В планах передбачено створення серйозної дитячо-юнацької структури для підготовки власних футболістів. Щодо Головківки, то, за виключенням деяких недоліків, які можна легко ліквідувати, клуб практично готовий за всіма показниками до змагань у другій лізі.

Обидва ці клуби надали документи до Комітету з атестування футбольних клубів. Співробітники цього Комітету говорили мені, що якби клуби Прем’єр-ліги так оформлювали та подавали документи у такому вигляді, як це зробив, наприклад, ФК "Форос", то вони б сиділи без роботи. Документи підготовлені практично ідеально. Але позиція Комітету була з самого початку негативною. Основна проблема, на думку Комітету, полягає в тому, що клуби несвоєчасно подали свої заявки. Це треба було зробити ще в жовтні минулого року.

На засіданні Виконкому я поставив запитання: "Яка інформація є в аматорських клубах про граничні терміни процедури атестування?". Мене спитали, чому ПФЛ не надала цим клубам таку інформацію... Хіба Професіональна футбольна ліга повинна працювати з аматорським футболом? Якщо ФФУ віддасть нам аматорський футбол, то ми будемо з ним працювати. І в такому випадку там справи будуть йти набагато краще ніж зараз. В Статуті ФФУ написано, що Федерація повинна своєчасно інформувати футбольну спільноту про всі статутні та регламентні норми, які існують в українському футболі. На сьогоднішній день така інформація практично відсутня. З цього приводу я можу привести один приклад. Під час засідання я передивлявся правовий висновок по поведінці Віталія Данілова (думаю, готується чергове "справедливе" паплюження на його адресу), щодо його висловлювань про існування корупції в українському футболі. Там ставиться питання про притягнення його до відповідальності. При цьому приводяться нормативні листи і вимоги ФІФА та УЄФА. Особливо мене здивувала фраза, де в контексті про колективне членство футбольних клубів пишеться, що є лист від ФІФА з поясненням про те, що це є неможливим. Чому цей лист, який був отриманий 30 травня, не має Професіональна футбольна ліга? Чому коли надходять до ФФУ нові директиви або інші нормативні документи, що стосуються професіональних клубів та футболу в Україні, вони знаходяться лише у чиновників ФФУ? Якщо ФФУ не робить належної інформаційної бази для футбольної спільноти, то це будемо робити ми.

Якби "Форос" знав про те, що треба розпочати процедуру атестування у жовтні, то вони все б зробили вчасно. Так само й інші клуби. Про ці строки взагалі ніколи не згадувалося. Я спробував підняти це питання на засіданні Виконкому, але реакція Григорія Суркіса була дуже проста: "У вас розвалюється Професіональна футбольна ліга". А хіба Григорій Михайлович володіє ситуацією в клубах? Розвалюються вони чи ні? Скажу прямо, на засіданні Виконкому він своїм ставленням до прохань клубів-претендентів, а також мого звернення від імені Центральної Ради, Рад першої та другої ліг з цього питання зробив перший крок в бік розвалу професіонального футболу. Треба було приймати якесь рішення та ставити його на голосування. Але цього не було зроблено, хоча питання стояло дуже гостро. Я не розумію ситуації з "Форосом", куди прийшли люди з Росії і кажуть, що вони готові вкладати кошти в розвиток українського футболу. Це вливання іноземного капіталу в Україну. Тож звідки така позиція Виконкому?

Стосовно ФК "Суми". Можна зрозуміти шановного Григорія Михайловича в тому відношенні, що в нього були певні негативні стосунки з Григоришиним, який виявив бажання утримувати клуб. Але я думаю, що ці стосунки мають бути тільки між ними і не відображатися на перспективах існування футбольного клубу.

Я відвідав кожний проблемний клуб. Спілкувався з першими особами місцевого керівництва та маю від них гарантії. На Виконкомі в мене вимагають пред’явити ці гарантії в письмовому вигляді. Це цивілізовано? Губернатор Сумщини двічі давав гарантії в письмовому вигляді. Виходить, недостатньо підпису губернатора? До розгляду цього питання я був впевнений, що Григорій Михайлович правильно все розуміє. А тепер я роблю висновки, що це цілеспрямована акція. Так, є норми ФІФА, я згоден. Але якщо ми працюємо в інтересах розвитку футболу, то я не думаю, що ФІФА буде викручувати руки ФФУ за підтримку рішень, спрямованих на розвиток та розширення регіонів, де культивується професіональний футбол. Там футбольні люди, і вони розуміють кожну ситуацію. До вирішення питань треба підходити по-футбольному, по-людськи, з розумінням футбольної ситуації в Україні.

Мені "сподобалося", коли йшлося про існування ПФЛ і про стан клубів. Григорій Суркіс сказав, що він не дуже глибоко вивчав справу та пропозиції Анатолія Дяченка про зміну формату змагань ПФЛ, але тепер з розумінням до цього ставиться. А ідея Дяченко наступна: розділити першу лігу на дві групи по дев’ять команд і додати туди як мінімум по вісім клубів з другої ліги. А залишок другої ліги розкидати по регіонах, втягнути туди аматорські клуби і проводити таким чином змагання, тобто в регіонах. Але в даному випадку, якщо це хочуть зробити з нового сезону, про що неодноразово заявлялося, чи відповідають усі клуби другої ліги нормам атестування першої ліги? 90 відсотків не відповідають цим вимогам. А аматорські клуби відповідають нормам атестування другої ліги? Виходить, так можна. А коли прийшли клуби, які готові увійти до складу ПФЛ і мають на це всі підстави, в тому числі й інфраструктурні, їм не можна. Це кваліфікується як подвійні стандарти, які характерні для ФФУ у вирішені багатьох питань. Щоб не говорила Федерація футболу України, але змагання будуть організовані та проведені у тому форматі, який визначать клуби. Пан Суркіс стояв у витоків утворення Професіональної футбольної ліги і задекларував, що тільки клуби, які є засновниками ПФЛ, є господарями ліги і тільки вони вирішують питання, як їм жити, існувати, діяти та проводити змагання.

Коли було сформовано ПФЛ, футбольні клуби зверталися до Виконкому ФФУ і за тим зверненням стоїть Григорій Михайлович. Я пам’ятаю, як це було. Клуби тоді казали, що не хочуть визнавати Виконавчий комітет Федерації футболу України, це десь 1996 – 1997 рік, який був обраний без участі футбольних клубів. І тоді ПФЛ вимагала ліквідувати Виконком та обрати новий. Чому тоді питання стояло так, що клуби повинні були відігравати основну роль в управлінні розвитком футболу? Чому зараз ФФУ відвертається від клубів та не поважає їх думку? Чому на Виконкомі не було озвучено рішення Центральної Ради, Рад першої та другої ліг, тобто – клубів, які звернулися з проханням розглянути, зважити і допустити до змагань клуби-претенденти.

Таким чином, ми маємо те, що маємо. Мені закидають, що я не відвідую регіони, клуби. Але за так звані 100 днів роботи я вже відвідав 13 областей та клуби, розташовані там, у тому числі й аматорські.

Не здивуюся, якщо на Виконкомі буде поставлено на голосування питання прийняття проекту Анатолія Дяченка. І це буде повне ігнорування думки клубів. Ще раз хочу підкреслити для пана Дяченко та пана Суркіса, що нехай вони порахують скільки аматорських команд беруть участь у першості України з футболу. Їх 14. Що вони зробили, щоб там були більш масові змагання, щоб була надійна основа для професіонального футболу? Нічого. І нічого не зроблять. Тож це розпочали робити ми. Тому що без міцно основи аматорського футболу професіонального футболу не буде. Зараз ми активно працюємо з Асоціацією аматорського футболу, вже є спільний проект, який озвучено на засіданні Центральної Ради. І цей проект всі підтримують, тому що він найбільш раціональний.

- Якщо Ви відвідали так багато міст та клубів, то можете скласти певну картину стану справ на місцях…

- Щоб не говорилося про те, що ФФУ буде більше працювати в регіонах… Коли в 1996 році розроблялася перша Цільова комплексна програма розвитку футболу, ми їздили по країні з метою вивчення ситуації в футболі. Відтоді, за деякими винятками, там нічого не змінилося. І перспективи я не бачу доти, доки ФФУ, її відповідні комітети не повернуться обличчям до регіонів. Це їхній обов’язок. І не потрібно заважати нам втілювати в життя проекти розвитку професіонального футболу, які підтримують клуби та більшість регіонів.

- Працюючи з аматорськими клубами, Ви виконуєте роботу ФФУ?

- У певній мірі – так. Але я думаю, що це не є втручанням в статутні функції ФФУ.

- Тож в цьому сезоні згадані Вами клуби не будуть грати в другій лізі?


- Згідно з правилами, відображеними у Положенні про атестування і з вимогами до процедури атестування, питання вже закрите. Мене запитують, чому Виконком повинен був прийняти рішення стосовно атестування клубів… Вибачте, якщо мене як президента обирає Конференція, то я згідно з Статутом ПФЛ їй підзвітний. Якщо Комітет з атестування футбольних клубів обирає Виконком, то йому Комітет і підзвітний. Тож Виконком може, і це записано в Статуті, відмінити будь-яке рішення Комітету, переглянути та прийняти інше. Навіщо тоді взагалі писати Статути?

- Які умови були висунені ФФУ до ФК "Суми"?

- Необхідно було надати гарантію, що стадіон до початку першості буде приведено в порядок. Це при тому, що там зразковий стадіон. Також необхідна була наявність контрактів з футболістами та тренерами, у яких є ліцензії. Гарантії першокласного банку, який гарантує нормальне функціонування команди до кінця сезону. Я взагалі не розумію, при чому тут банк. Серед вимог була і дитяча академія. Якщо все це буде б виконано, то, як заявив Суркіс, вони, можливо, повернуться до цього питання.

- "Десна" не буде грати навіть у другій лізі?

- Так, не буде.

- А яка ситуація у ФК "Харків"?

- Футболісти мають контракти, але, виходячи з фінансового положення, з усіма працівниками клубу, не тільки з гравцями, укладені додаткові угоди, що не суперечить законодавству. Цими угодами передбачено 2-годинний робочий день, а це – порушення законодавства про працю. Була і є заборгованість по заробітній платі. Групу футболістів звільнено з команди, з ними розірвали контракти. Наскільки це відповідає законодавству, статутним і регламентним нормам, ми зараз з’ясовуємо. На сьогоднішній день питання по ФК "Харків" залишається відкритим. Я і досі не бачив документальних підтверджень, що там є президент. У Харкові я спілкувався з Володимиром Чумаком, який сказав, що він господар клубу. Якщо він взяв на себе такі повноваження, то треба зробити так, щоб клуб був забезпечений і все було приведено у відповідність до всіх регламентних, статутних і правових норм. Зараз ми над цим працюємо.

- Які будуть подальші кроки ПФЛ?

- Питання про атестування клубів обговоримо на засіданні Центральної Ради. Мені телефонують футбольні клуби і говорять, що ми самі повинні визначати політику у професіональному футболі та шляхи його розвитку. Вони пропонують не звертати увагу на прийняте рішення стосовно відмови видати атестати футбольним клубам, а самостійно прийняти їх до ПФЛ. Це справедлива думка. Питання гостре, але розв’язання його таким чином буде не зовсім правильним. Згідно з законодавством України, вимогами ФІФА та УЄФА, організація та проведення змагань нам делеговані ФФУ. Неважко передбачити негативну реакцію ФФУ. Можу тільки сказати, що на Центральній Раді будуть прийняті жорсткі рішення. Мені так здається.

- На Центральній Раді буде представлено і календар змагань?

- Так. Ми вже запланували матч за путівку до першої ліги. Адже хтось має зайняти місце "Десни". Є два претенденти, це команди які зайняли другі місця в другій лізі в групах "А" і "Б". Йдеться про "Ниву" (Вінниця) та "Кремінь" (Кременчук). Орієнтовна дата проведення матчу – 28 червня. Зараз ми визначаємося з місцем його проведення. На сьогоднішній день у другій лізі залишається 24 команди.

- В новому сезоні третьої ліги не буде?


- Ні. Ми хотіли це запровадити в серпні. Але на засіданні робочої групи обговорили це питання і прийшли до висновку, що треба досконально вивчити стан аматорського футболу на місцях. Необхідно поспілкуватися з людьми, щоб побачити їх позицію та визначитися з твердим складом учасників. Ці змагання буде проводити Асоціація аматорського футболу, але у тісній співпраці з нами. Ми будемо йти до того, щоб піднімати рівень змагань та готувати клуби до критеріїв професіональних. А потім вони за спортивним принципом будуть підніматися до рівня другої ліги.

Наостанок, користуючись нагодою, я б хотів звернутися до футбольної спільноти, до вболівальників, до міст і населених пунктів, клуби яких не допущено до складу Професіональної футбольної ліги і клубів, які виведені зі складу ПФЛ, з проханням дати належну оцінку подіям, що відбулися. І, мабуть, звернутися до Федерації футболу України та особисто до президента ФФУ з вимогами дати належне пояснення, на що спрямовані подібні дії і що він бачить у перспективі за підсумками таких дій. Практично шість обласних центрів позбавлені футболу. Нехай у нього запитають, до чого приведе проваджувана ним політика у футболі. Розумію, що деякі ЗМІ, коли прочитають моє інтерв’ю, почнуть копатися в моїй діяльності і в тому, що робиться в Професіональній футбольній лізі. Відразу скажу - пишіть. За будь-яких обставин можу сказати, що совість в мене чиста перед футболом, перед клубами, перед громадськістю та, насамперед, перед собою.

 

UA-Футбол




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору