Новини змагань

Післяматчева прес-конференція фінального матчу "Umbro Кубка Ліги"

17:14, 8 червня 2010

Післяматчеву конференцію відкрив президент Професіональної футбольної ліги України Бальчос Мілетій Володимирович:

- Ви знаєте, сьогодні я дивився цей матч і мабуть вам відомо зі ЗМІ, що ми плануємо змінювати формат змагань, що існує сьогодні. Сьогодні я впевнився у тому, що формат потрібно міняти і робота з цього приводу вже ведеться. Суть її буде заключатися в тому, що ми плануємо вводити плей-оф між командами першої та другої ліг ПФЛ України. Що таке плей-оф: це кубкові матчі. Ви бачите, що срібний призер групи А і бронзовий призер групи Б змагалися між собою з першої до останньої хвилини – це плей-оф, це кубок і, незважаючи на те, що рахунок вже був великий, команда "Гірник-спорт" достойно показувала себе на полі. Якщо вже говорити по суті, то в першу чергу я хочу привітати переможця "Umbro Кубка Ліги" ФК "Нива" Винниця, переможця № 1, та побажати їм наснаги для досягнення більших успіхів у наступному сезоні. З великим задоволенням вітаю з участю у фіналі команду й клуб "Гірник-Спорт" Комсомольськ, адже як би не складалися обставини, а до фіналу вони дійшли достойно.

league cup final


Головний тренер "Ниви" Олег Федорчук:
- По-перше, дозвольте висловити вдячність організаторам турніру. Як один з керівників клубу, я був на стороні проведення цього Кубку і вважаю необхідним продовжити це змагання, адже мені, як тренеру, це дає можливість повноцінно готувати команду. Європейський досвід засвідчує, що команда повинна грати не менше 50 ігор у сезоні. На жаль, в жодній лізі України, ані в першій, ані в другій, ані в прем’єр лігах не нараховується такої кількості ігор. Футболісти без практики не можуть рости. Те, що наших футболістів ніхто не купляю за кордон, за виключенням 2-3 гравців, то це дійсно проблема. Хочу завдячити компанії  Umbro, яка на високому рівні організувала тренувальні заняття. Крім цього, необхідно відзначити умови для проведення матчу в Олександрії. Хочу побажати команді-супернику не засмучуватися, адже команда молода, й особисто я бачу там перспективних футболістів, тренер там думаючий та досвідчений  і за умови того, що вони не будуть гнатися за результатом, а ретельно працювати, то за ними – велике майбутнє. Про свою команду скажу, що ми мали проблеми сьогодні, адже стан здоров’я гравців через неякісну їжу в Кіровограді поставив команду на межі невиходу на гру. Тим не менш, гравці мають  морально-вольові якості і навіть за такого стану показували непогані відрізки гри. Особисто я, і як тренер, і як один з керівників клубу, задоволений і Кубком, і рівнем сьогоднішньої гри.

Президент ФК "Гірник-спорт" Петро Каплун:
- Команда молода, ми відіграли 20 ігор, не всі витримали таке навантаження. Хто витримав – залишиться в команді, а хто – ні… Ми з оптимізмом дивимося у майбутнє. Хочу привітати "Ниву" із заслуженою перемогою, ту вже нічого не скажеш, а ми будемо й надалі вчитися та працювати аби наступного року виступити у фіналі по-іншому та показати протилежний результат. Треба розуміти, що за такого навантаження – 10 ігор за місяць – фізично важко показати результат через виснаженість. Футболісти молоді – 1992-1993 р.н., перевиснажені, але нічого, життя продовжується.

league cup final


Титульний партнер  Umbro Кубка ліги – компанія Umbro, президент Богдан Коваль:
- Я хочу ще раз привітати учасників турніру, особливо переможців, і потрібно сказати, що за той період, коли компанія Umbro вийшла на ринок України, це був 2006 рік, ми підтримуємо футбол України та наочно бачимо його розвиток. Мені здається, що сьогоднішній матч доводить, що український футбол поступово просувається вперед. Дуже добре, що є такі люди, які підтримують футбол, а ми із задоволенням підтримуємо такі турніри. Як з позиції керівника компанії, так і просто людини, скажу, що футбол не робиться в Інтернеті і не робиться в глянцевому журналі. Він робиться у нас в серцях та на зеленому полі. Дуже приємно, що в Україні є такі люди, що розвивають футбол, просувають його вперед і я вдячний всім присутнім за цим столом, які дійсно вкладають в нього душу.

Газета "Спорт-ревю" Кіровоград:

- Питання тренеру ФК "Нива": хто вам підклав таку свиню у вигляді неякісної їжі і де це трапилось?
- Якби свиню, то нам би не було так погано.

- Тоді більш серйозне запитання. Цей тотальний пресинг, який ви запропонували з першої хвилини гри, чи це цілеспрямована спроба подавити суперника та змусити їх помилятися? Я вважаю, що цей пресинг зіграв свою роль.
- З приводу манери гри скажу так. Манера проведення гри залежить від поведінки тренера, не буду цим бравувати, але всі мої команди пресингують суперника. Треба вимушувати суперника помилятися, а не чекати, доки він припустить помилку. Якщо футболіст витримує такий ритм, він залишається в команді. Якщо ж ні, то він залишає команду. Така манера гри – це наша візитна картка, хоча, зазначу, що це одна з найскладніших видів тактики гри. Це важко з моральної сторони гри та ще й травмонебезбечно.

Прес-служба ФК "Зірка" Кіровоград:

- Віддаючи шану переможцю, хочу відзначити активну допомогу вболівальників команди-суперника, які підтримували команду й речівками, й відповідною атрибутикою. Ще одне питання: які перспективи клубу?             

Олег Федорчук: Скоріше, це питання треба ставити президенту клуба. Знаю його вже років 15 і весь час свого правління він активно працює з вболівальниками. А щодо перспективи, то ви самі бачите, як поступово клуб просипається після десятирічної сплячки. Повільно, але результат є. Відверто кажучи, ми відстаємо від Олександрії, районного центру, десь так років на 15.

Сергій Осадчий "Спорт-ревю":

- Шановні панове, ми ставимо багато запитань і в кожному з них чуємо виключно про проблеми, що стоять перед клубами. А дійсно, в чому полягає проблема українського  футболу?

Петро Каплун: можу відповісти вам. Проблема в тому, що в Україні немає вуличного футболу. Тренування у півтори години нічого не дає. Раніше як було? Після тренування йшли на вулицю та грали. Там витривалість та індивідуальність виховуються й інші необхідні якості. А що маємо зараз? Створили умови, майже ідеальні. У нас близько 200 дітей займаються, а результатів ми не бачимо, адже в них є комп’ютер після тренування, а на подвір’ї нікого немає. Крім того, ще й дворів не стало. Я не беру до уваги ті показові майданчики. Ви подивіться, які кошти вкладають у футбол: той же "Шахтар", "Динамо", а на виході футболістів немає. Ось в чому проблема. На вулиці тренера немає, який би підказав: пішов у підводку, отже, виховується лідерські якості дитини. А у нас тренери, навпаки, тільки вказують, що робити. І поки держава не займеться цим питання, толку не буде. Ніяке меценатство та спонсорство не допоможе.

Олег Федорчук: Додам як тренер, адже дивлюся на це дещо глибше. Основна проблема полягає в тому, що ми – єдина країна таких розмірів, що не має школи тренерів. У нас практично немає тренерів з вищою освітою і диплому такого зразка, як тренер з футболу теж не існує. Тому, до тих пір, поки не з’являться дипломовані тренери, як це зробила Франція 20 років тому, проблема залишиться. Якщо з’являться тренери, з’являться й діти, й футболісти, й команди. Поки що тренери пишуть свої прізвища з помилками, можете самі переконатися. За останні 20 років тренера з дипломом "тренер з футболу" не з’явилося. Це головна проблема, а все інше вже неважно. Немає кому робити прогрес. Якщо появиться школа, яка буде давати по 20 тренерів, а не так як зараз: прийшли, посиділи 2 тижні разом в окремому місці, за здоров’я випили, дипломи отримали – і все, готовий тренер.

Петро Каплун: А крім того, ще й такі гроші платити: 23 тисячі ІІ ліга!

Бальчос М. В.: Я, до речі, випускник № 1 вищої школи тренерів, і на жаль, той рівень знань, який там давали, явно недостатній для тих запитів, що необхідні тренерові. Це по-перше. По-друге, дійсно, така школа потрібна і я вважаю, що дуже серйозна помилка Платонова, ректора Університету фізичної культури, в тому, що свого часу він сказав: "Мені ця школа не потрібна", а Міністерство спорту не спромоглося знайти місце, щоб, скажімо так, куди-небудь цю школу посадити, хоча б надати приміщення, для того щоб школа могла навчати тренерів.

"Сталь" Дніпродзержинськ:

- Мілетію Володимировичу, чому ж так запізно прийшли ті думки, які вже давно реалізуються в розвинених футбольних клубах Європи стосовно проведення матчів плей-оф. Можливо, було потрібно зробити це років 10 тому. Чи можна пов’язувати це з Вашим президентством у ПФЛ? І друге запитання: які все ж таки подальші перспективи розвитку Кубку Ліги ПФЛ?

Бальчос М. В.: Стосовно ідеї  введення плей-оф, наскільки мені відомо, така думка не існувала в ПФЛ раніше. Сьогодні я остаточно впевнився, що плей-оф вводити необхідно, тому що, по-перше, ви бачили, якою була гра, як би там не було, а рівень був високий, а особливо по гостроті спортивної боротьби. І що цікаво, матч не був сумбурний, як це часто буває у кубкових матчах. Тактика полягає в тому, що люди повинні вистояти не тільки морально, фізично чи психологічно, а щоб була гра. Тому така ідея буде втілена в життя вже з початком нового сезону в матчах між першою та другою лігами. Ми будемо вести розмови і вже проведено попередні переговори з Прем’єр-лігою стосовно проведення плей-оф між першою та Прем’єр лігами. Але це питання потребує детального обміркування, адже це питання пов’язане з календарем. Вони закінчують раніше, а ми – дещо пізніше. Я бачу в цьому перспективу, але не пов’язую це з тим, що я став президентом. Скажу так, у мене зараз команда, яка добре думає та вважаю, що з цією командою ми ще багато ідей вам запропонуємо і зможемо їх реалізувати. Насамперед в інтересах підвищення рівня змагань та підвищення зацікавленості клубів в участі в цих змаганнях. Тепер стосовно перспектив Кубка ліги. Скажу вам так, це змагання виникло дещо не заплановано і не було передбачено кошторисом. І звичайно, для того, щоб створити щось подібне, треба було визначитися з колом учасників. Спочатку планувалося залучити тільки другу лігу, потім поступово – першу, тобто, схема була приблизно така, як Кубок України. Ми не примушували клуби брати участь, скажімо так: це був експериментальний крок. І виходячи з того, як пройшли змагання взагалі, можливо напрошується думка, що не потрібно проводити такий турнір. Але, я вважаю, що ми, по-перше,  добре поміркуємо над календарем насамперед, по-друге, маючи надійний календар першості, треба буде подумати, як туди вкласти клуби. Можливо, це буде якийсь турнір. Зараз важко сказати, але перспектива існує. Наразі ми не говоримо, що змагання проводитися не будуть. Просто нам необхідно визначити формат їхнього проведення.

- Чи не вважаєте Ви, що задля підняття престижу змагань необхідно підняти винагороду фіналістам та переможцям турніру?

Бальчос М. В.: Скажу відверто: вартість сьогоднішнього турніру склала 300 тисяч гривень. Ті чеки, що отримали команди фіналіст та переможець – це вартість винагороди для учасників фіналу. Трошки менша сума для фіналіста та трошки більша вартість для переможця. Кубок – це є кубок. Можливо, якщо ми вирішимо проводити Кубок ліги, більший буде стимул для переможця. Можливо, переможець зможе вийти до першої ліги, якщо він представлятиме ІІ лігу. Далі, зараз закінчився сезон, я і мої заступники їздимо по Україні та нагороджуємо команди. Привозимо призи, грамоти, медалі, деякі, до речі, регламентом не передбачено. Відверто кажучи, я туди приїжджаю і мені дещо соромно. Необхідно забезпечити свою власну нагородну атрибутику. Крім того, необхідно працювати так, щоб клуби отримували грошову винагороду за перше, друге, третє місця, тобто, призові місця. Я вважаю, що це правильно. Якщо нам це вдасться, то я вважатиму, що моя каденція була вдалою.

На завершення прес-конференції скажу, що я дуже вдячний господарям цього надзвичайно красивого спортивного комплексу, футбольному клубу "Олександрія" за високий рівень організації турніру, дуже вдячний учасникам семінару, адже ви приїхали з усіх кінців України аби взяти участь у першому в історії ПФЛ семінарі для перс-служб. Багато чого робиться вперше в історії ПФЛ. Вперше в історії проводиться Кубок ліги, перший в історії ПФЛ титульний спонсор, перший технічний партнер Укрспецтрейд, багато, чого відбувається вперше. Вперше ми будемо думати, як нам провести плей-оф, як більш цікавими зробити змагання, і ви ще багато почуєте вперше, що буде називатися просто "вперше". І все це буде реалізовуватися. Головне, щоб у нас вистачило для цього сил, а по-друге, розуму, по-третє – взаєморозуміння між клубами та ПФЛ, а це найголовніше, адже якщо в нас не буде порозуміння, ми нічого не зробимо. Тому, задля порозуміння, я пішов дещо ширше, побувавши в 11 областях. Я спілкуюся з аматорськими клубами, з регіональними федераціями, і з першими керівниками регіонів: губернаторами, мерами міст і так далі. Я бачу розвиток футболу таким чином: якщо не буде надійної основи - дитячий футбол, юнацький, аматорський, вуличний – якщо не буде системи змагань в сільській місцевості, якщо не буде системи змагань, організованих за допомогою, наприклад, домоуправлінь – згадайте Радянські часи… Зараз ми дуже активно почали працювати з лігою аматорського футболу. Хоча це тільки проект, але перспектива існує і дуже надійна. Є перспектива створити третю лігу, під егідою якої будуть проводитися змагання серед аматорів. Це буде наш спільний продукт. Зазначу, все те, що робиться, повинно йти на благо розвитку футболу. Ще раз висловлюю вдячність організаторам турніру та вітаю працівників прес-служб з професійним святом.




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору