Новини ЗМІ

24 тур. "Нива" Тернопіль — "Динамо-2" Київ 0:1

08:52, 19 квітня 2010

"Нива" — "Динамо-2" 0:1

"Нива": Ільющенков, Слука, Лівіцький, Петрик, Мельник, Бінкін (Кормило, 71), Єжижанський (Мищишин, 23) , Вонс, Майдан, Беркита, Гринченко (Сокіл, 46).

"Динамо-2": Загладько, Допілка, Новак, Бутенін, Родіна, Кошніров, Ерьоменко (Коваль, 72), Рибалка, Суарез, Теміле, Шевчук.

Гол:
Рибалка, 44.

Нереалізований пенальті:
Рибалка, 48 (воротар).

 

Гра проти другого складу столичного "Динамо" стала першою у Тернополі для нового головного тренера "Ниви" – Едуарда Павлова.

Хоча підсумковий результат матчу аж ніяк не може тішити наставника тернополян. У порівнянні з минулим матчем у Макарові, у якому "Нива" також програла, основний склад господарів практично не змінився. Тільки замість Петра Сокола на полі зі старту вийшов Анатолій Гринченко. У "Динамо-2" також відбулась лише одна заміна у порівнянні з минулим туром – місце у воротах замість Артура Рудько зайняв Роман Загладько.

Тернополяни свою гру у цьому поєдинку побудували від оборони і перші десять хвилин матчу загрози біля воріт Ільющенкова не було. Кілька разів столичні футболісти намагались поцілити у рамку з-за меж штрафного майданчика, однак цим ударам не вистачало влучності. Натомість навісні передачі у штрафний майданчик господарів незмінно нейтралізовувались захисниками та голкіпером.

В основному вся боротьба у першому таймі проходила у центрі поля, де все ж перевагою володіли гості. За такої гри поблизу воріт Загладька виник перший, і як виявилося пізніше – єдиний по-справжньому небезпечний момент. Після передачі з лівого флангу  у штрафний майданчик гостей, Руслан Майдан у боротьбі із голкіпером киян відкинув м’яч під удар Мельнику, який метрів з 30 намагався поцілити у рамку воріт, проте голкіпер зіграв надійно – із першої спроби "накривши" м’яч.

Цей момент так і став єдиним у таймі поблизу воріт Загладька, а основна загроза якраз надходила воротам господарів. Кілька разів міг забивати Допілка, який ще донедавна грав за основний склад київського "Динамо". Зокрема на 30-й хвилині після виконання штрафного з позиції правого інсайду, гравець гостей низом відпасував м’яч у район одинадцятиметрової позначки, де захисники цілком проґавили Допілку, але удар прийшовся поруч зі стійкою.

Гол у ворота Ільющенкова назрівав і гості все-таки зуміли вразити ворота тернополян за допомогою стандартного положення. Дмитро Бінкін зіграв рукою у небезпечній зоні, приблизно за 20 метрів до воріт, фактично по центру. Стандарт бездоганно виконав Сергій Рибалка – дугою перекинувши стінку, та влучивши у ліву "дев’ятку" воріт Ільющенкова. Врятувати ситуацію  страж воріт "Ниви" у цьому випадку вже не зміг.

А вже у дебюті другого тайму гості мали прекрасну нагоду подвоїти рахунок. Знову рукою, проте цього разу вже у межах штрафного майданчика, зіграв Бінкін і арбітр без вагань вказав на "точку". Пенальті взявся пробивати все той же Рибалка, однак цього разу дуель Ільющенкову він програв. Олександр зумів вгадати напрямок польоту м’яча, та з другої спроби нейтралізувати загрозу власним воротам.

Ініціатива залишалась на боці киян, і "Динамо-2" ще мало нагоди подвоїти рахунок у матчі. Зокрема Вадим Родіна кілька разів невдало замикав прострільні передачі із правого флангу, а удар головою Суареса кількома сантиметрами розійшовся зі стійкою. Що стосується "Ниви" – то у другому таймі серйозно загрожувати воротам столичного клубу не вдавалось. Після того, як в середині першого тайму, отримавши травму поле покинув Олександр Єжижанський, єдиний нападник тернополян Руслан Майдан в атаці команди не зумів як слід загострювати ситуацію.  Гра у захисті "Ниві" ще більш-менш вдавалась, а от з атаками було досить сутужно. Деякі гравці у завершальний момент не справлялись з хвилюванням і у досить простих ситуаціях помилялись.

Гості спокійно довели матч до логічного завершення, впевнено здобувши перемогу на класі. Центр поля кияни повністю виграли, а різниця у фізичній підготовці сама по собі відразу кидалася в очі. Тому і шансів у тернопільської "Ниви" щось змінити на полі фактично не було. Фінальний свисток арбітра зустрічі продовжив без виграшну серію тернопільського клубу до десяти матчів поспіль. Та все ж якщо команда планує зберегти прописку у першій лізі – переривати свою невдалу серію доведеться у вже наступному турі, коли в очному протистоянні зійдуться аутсайдери першості – "Прикарпаття" та "Нива". У значній мірі – саме цей поєдинок повинен дати відповідь на  запитання, хто ж більше заслуговує ще на рік затриматись у першому дивізіоні. З впевненістю можна сказати, що івано-франківський клуб віднесеться до даного матчу зі всією серйозністю. Можна зробити висновок з того, що у Севастополь на гру проти лідера відправився не основний склад команди, а один із тренерів "Прикарпаття" прибув у Тернопіль переглянути гру майбутнього суперника.

Роботу над помилками обох команд зможемо побачити вже у наступному матчі. Який можна розглядати, як своєрідне західноукраїнське "дербі", яке в українському футболі зустрічається на жаль рідко.

 

Післяматчева прес-конференція за участі головних тренерів команд:

Геннадій  Литовченко, старший тренер "Динамо-2":

— Після матчу з ПФК "Севастополь", в якому наша команда перемогла, хлопці відчули впевненість у власних силах, що й передалося в звітному матчі. Футболісти нашої команди мали перевагу, однак не реалізували величезну кількість моментів. До штрафного майданчика "Ниви" грали добре, а далі… Це й зрозуміло, в команді молоді хлопці, які набираються досвіду в першій лізі.

— Як можете охарактеризувати гру сьогоднішнього суперника?
— Молода команда, яка знаходиться внизу турнірної таблиці звідки завжди важко вибиратися. В психологічному плані господарям було набагато важче, ніж нам, це й відобразилося на характері гри. Хоча можу відзначити, що команда зіграла організовано і намагалася досягнути прийнятого результату.

— Оцініть гру вихованця тернопільської футбольної школи нападника "Динамо-2" Cергія Шевчука?
— Здібний форвард з хорошою швидкістю, але в нього шкутильгає реалізація. В нього в кожному матчі є по кілька гольових моментів, які він не може реалізувати. Тренери намагаються направити його в потрібне русло, і сподіваюся, що якщо він працюватиме в потрібному напрямку, то виросте в здібного футболіста.


Едуард Павлов, головний тренер "Ниви":

— Хлопці старалися. Те вміння і бажання, яке в них було на сьогоднішній день – вони показали. Не вистачає футболістам "Ниви" майстерності, адже з тих напівмоментів, які в нас все таки були, потрібно було більше витискати. Натомість їх ми не використали. Водночас, прикрий для нас був штрафний з якого гості нам власне і забили гол, що вирішив долю матчу. Хоча, по правді кажучи, були в нашій обороні і ще багато провалів, після яких могли отримати і не один забитий гол. Нам не вистачає майстерності, а ще, ми тактично в атаці граємо не грамотно, до того ж команда фізично не готова до відповідальних матчів У підсумку, так сталося, що не зважаючи на те, що ми грали вдома і апріорі повинні були атакувати, натомість відсиджувалися в обороні. Футболісти бояться атакувати, бояться бігти вперед, бо на підсвідомому рівні думають, що не зможуть вчасно повернутися в оборону. А два тайми обороняти і не пропустити гола дуже важко.

— Можливо футболісти "Ниви" в сьогоднішньому матчі боялися самого імені суперника – "Динамо"?
— Цей фактор теж треба врахувати, а тому нині тренерському штабу потрібно працювати над психологією футболістів.

— Чи варто очікувати в складі тернопільської команди ще нових футболістів і якщо так, то які ланки потребують підсилення?
— В нападі не можемо зачепитися за м'яча. В команді немає гострого форварда. Загалом селекційний процес нині актуальний, однак, виходячи з тих умов, які може запропонувати ФК "Нива", дуже проблематично заманити сюди футболіста.

— Наскільки серйозною є травма основного форварда команди Олександра Єжижанського?
— Він травмував коліно. Сашко потрапив у епізод, коли йому в коліно з обох боків потрапили два супротивники. До того ж він за кілька хвилин до цього шкутильгав, отримавши раніше удар по ногах. Натомість, можу запевнити вболівальників "Ниви", що нічого страшного з Олександром немає, через певний час, він буде знову готовий приступити до тренувань та ігор. 

— Яким Вам видається наступний матч з основним конкурентом за місце в перші лізі – івано-франківським "Прикарпаттям", адже відомо, що вони готуються саме на матч з "Нивою", бо поїхали на гру в Севастополь напіврезервним складом?
— Це однозначно буде матч за 6 очок. В ньому потрібно брати очки, адже це наш безпосередній конкурент. Хоча нині не можу нічого сказати про команду з Івано-Франківська, яку ще жодного разу в цьому сезоні не бачив у грі. Ми будемо готуватися до цього матчу, максимально ефективно використовуючи той час, який у нас буде. Функціонально трохи підтягнемося, але я не думаю, що факт буде визначальним. В Івано-Франківську ми зможемо прийнятно зіграти виключно за рахунок організації гри, а не за рахунок фізичних кондицій. Останні за три дні не вдасться поставити, адже "фізику" потрібно було закладати в зимовий період, чого не робили, очевидно, мої попередники.

— Але Ви усвідомлюєте той факт, що цей матч стане ключовим для "Ниви" в плані збереження місця в першій лізі?
— Цей матч все не вирішить, однак багато, що після нього стане зрозуміло, адже "Прикарпаття" – це команда, яка найближче до нас в турнірній таблиці. Водночас, теоретично і ФК "Харків", за сприятливих умов теж може залишитися в першій лізі. Отож, в великій мірі розподіл місць внизу турнірної таблиці буде ще й залежати і від наступних матчів, а їх залишилося ще чимало і в них ми намагатимемося теж набирати очки…

 

Прес-служба ФК "Нива" Тернопіль




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору