Новини ліги

Весняна частина змагань сезону 2009-2010 років розпочинається! (оновлено)

09:11, 13 березня 2010

Не дивлячись на усі негаразди, фінансові труднощі та нестабільні погодні умови, клуби ПФЛ розпочинають змагання весняної частини сезону 2009-2010 років.

Вже цієї неділі, 14 березня, відбудуться матчі 17 туру першої ліги:


ФК «Дністер» Овідіополь – ФК «Зірка» Кіровоград.

14:00. м. Овідіополь. Стадіон «Дністер» ім. Віктора Дукова.

Чимала зимова перерва накопичила неймовірно велику жагу кіровоградських прихильників футболу знов вболівати за свою улюблену команду, їм хочеться якомога швидше поринути в світ радості з приводу перемог «Зірки». До цього моменту майже не лишилося часу…

Майбутній суперник кіровоградської «Зірки» першу половину чемпіонату України завершив з 19-ма очками на 13-му місці. Були не заплановані втрати очок і сенсаційні перемоги, одна з яких над лідером ПФК «Севастополь» з рахунком 4:1. Овідіопольська команда є поєднанням молодості та досвіду. Лідером «Дністра» є її капітан, кращий бомбардир, Валентин Полтавець, на рахунку якого, наразі, вісім забитих м’ячів.

В період зимової перерви «Дністер» провів декілька зборів. Мав нетривале тренерське поповнення у особі асистента головного тренера Ігоря Харьковщенка, але через певний час Ігор залишив «Дністер» і перебрався до В’ячеслава Грозного в київський «Арсенал».

Перший контрольний матч овідіопольська команда провела 23 січня: з рахунком 2:1 «Дністер» переміг «Бастіон». Потім був розгром з рахунком 3:0 над молодіжним складом «Чорноморця». В третьому товариському протистоянні проти МФК «Миколаїв» підопічні Пархоменка з рахунком 1:2 зазнали поразки. І от 22 лютого «Дністер» одержав найбільшу перемогу цієї зими: з рахунком 5:0 було розгромлено молдовське «Динамо». Далі була нічия з «Віітуролом» (1:1) та поразки від охтирського «Нафтовика» (0:2) і білоцерківського «Арсеналу» (0:1).

Кращими бомбардирами взимку в «Дністра» стали Олег Мочуляк та Валентин Полтавець, які тричі відзначилися; при цьому Валентин всі свої м’ячі забив з пенальті. Зауважимо, що на зборах «Дністра» перебував і екс-гравець «Зірки» Олександр Маклаков, але він не підійшов Андрію Пархоменку. А от Дмитро Поспєлов, Андрій Цвєтков, Ігор Буряк, Костянтин Пархоменко, Олександр Степанишин, Станіслав Лобан, Олексій Паламарчук та досвідчений воротар Олександр Лавренцов поповнили склад овідіопольської команди в період до заявки. Досвід, на думку наставника «Дністра» Андрія Пархоменка, є головною запорукою їх успіху. Це твердження підопічні Ігоря Жабченка спробують завтра спростувати.

Також відзначимо, що кольори «Дністра» і «Зірки» в свій час захищали Олександр Бондаренко, Сергій Гусєв, Богдан Смішко, Роман Смішко, Юрій Штурко та Олександр Згура.

Тож вболіваємо за свою улюблену команду і сподіваємось на здобуття позитивного результату в стартовому офіційному матчі нинішнього року в Овідіополі.

Віктор Слюсаренко, прес-служба ФК «Зірка» Кіровоград

Дивіться пряму відеотрансляцію матчу на нашому сайті о 14:00!


ФК «Геліос» Харків – ФК «Нива» Тернопіль.

14:00. м. Харків. Стадіон ДЮФА ФК «Металіст».

Весеннюю часть первенства Украины сезона-2009/2010 «Гелиос» откроет домашним матчем с командой из Тернополя, которая занимает 16 место в турнирной таблице.

Первый весенний соперник «Гелиоса» ведет свое летоисчисление с 1978 года. Тогда председатель колхоза в селе Подгайцы Бережанского района Тернопольской области Иван Потупа основал футбольную команду, дав ей более чем понятное (как для коллектива из сельской местности) название – «Нива». Футболисты из Подгайцев сходу заявились в первенство Украины среди коллективов физической культуры, и летом 1982 года стали его победителями. Правда, сей успех пришел к «Ниве», когда она представляла уже не Подгайцы, а районный центр – Бережаны.

Выигрыш аматорского первенства тогдашней УССР позволил бережанцам взять старт в первенстве Союза среди команд украинской зоны второй лиги. На этой высоте «Нива» выступала вплоть до развала СССР, и сногсшибательными успехами своих поклонников не баловала. Так, в 1986 году команда, представляя, кстати, уже Тернополь, стала четвертой, а год спустя – второй. На закате же союзного футбола тернополяне превратились в завсегдатаев верхней части турнирной таблицы (1989 – 3 место, 1990 и 1991 – 4 места). Такое постоянство позволило «Ниве» в премьерном чемпионате независимой Украины получить место в новоиспеченной элите – высшей лиге.

Исторический (без какого бы то ни было преувеличения!) успех на футболистов из Тернополя негативно не подействовал, и они почти сенсационно финишировали в группе Б на высоком четвертом месте. Зато далее у команды наступило самое настоящее «похмелье» от успеха на национальной орбите – «Нива» постепенно превратилась в штатного середняка украинской элиты. Правда, объективности ради, стоит заметить, что всей серости тернополян их уважали, и в гости к ним всегда ехали с опаской.

Однако сколько веревочке не виться… Конец выступлению «Нивы» в высшей лиге наступил с приходом нового века. При этом падение получилось до ужаса звонким, так как за год с хвостиком тернополяне из элиты улетели аж во вторую лигу. Не мудрено, что после такого фиаско команда почти три года приходила в себе. Новое возрождение началось в 2005 году, а достигло своего наибольшего прогресса в сезонах 2007/2008 и 2008/2009 гг. Под руководством вначале Юрия Коваля, а затем пришедшего ему на смену Виктора Ряшко «Нива» стала реальным претендентом на повышение в классе. Летом же прошлого года она триумфально завоевала путевку в первую лигу украинского чемпионата.

Если честно, то лучше бы тернополяне этого не делали. К такому выводу приходишь по итогам первой части текущего сезона и, особенно, зимнего межсезонья. Осенью «Нива», потерявшая почему-то свои основные силы перед стартом в первом дивизионе, заявила о себе на новом уровне как самый настоящий аутсайдер. То есть, вовсе никак. Три победы при двух ничьих в 16-ти сыгранных матчах – мизерный улов, на который может рассчитывать даже самый отпетый середняк любой из групп второй лиги при попадании в лигу первую. Родились такие результаты, увы, не на пустом месте. Они стали производной не самого стойкого финансового состояния клуба. Именно по этой причине «Нива» уже лишилась трех турнирных очков. Именно по этой причине «Нива» обязана была не выйти на старт второй части сезона, но из-за непонятной благосклонности со стороны Профессиональной футбольной лиги она до сих пор присутствует в турнирной таблице первой лиги.

…Подготовку к весне тернополяне начали лишь 8 февраля. При этом главный тренер команды Виктор Ряшко не досчитался многих футболистов, который олицетворяли собой команду образца осени 2009 года. Исключительно из-за нехватки финансов и долгов «Нива» больше не тренировалась, а пребывала в подвешенном состоянии. Она даже начала выступления на XI-м Мемориале Эрнста Юста, но, сыграв лишь одну игру, затем из турнира просто самоустранилась, а буквально за считанные часы до приезда в гости к «Гелиоса» потеряла своего наставника – у Виктора Ряшко, по-видимому, лопнуло терпение, и он покинул команду. В каком именно составе (и прибудут лишь в Харьков вообще) игроки «Нивы», оставалось неясным практически до последнего момента.

История взаимоотношений

До сегодняшнего дня на официальном уровне «Гелиос» и тернопольская «Нива» между собой не встречались.

Пресс-служба ФК «Гелиос» Харьков

 

ФК «Львів» Львів - ПФК «Севастополь» Севастополь.

15:00. Львівська обл., м. Добромиль. Стадіон «Княжа Арена».

Матч-десерт для справжніх футбольних гурманів!

Матчу між «Львовом» та «Севастополем» чекали з нетерпінням вболівальники ще минулої осені, однак через епідемію грипу, яка розгулялась Україною, три тури першого кола перенесли на весняно-літній період. І ось лише зараз ми станемо свідками захоплюючого видовища, де зійдуться поточні лідери першості України. Хоча, варто зазначити, що і зараз обставини погоднього характеру намагаються внести корективи до проведення матчу. За календарем ходу набирає весна, а за вікном - справжня зима.

На передматчевій прес-конференції головний тренер львів’ян Альґімантас Любінскас заявив, що його команда взагалі не вміє грати другим нормером. У зв'язку з цим виникає питання – чи випустить мудрий литовський фахівець в основі так звану «групу масованої атаки» - п’ять півзахисників і одного форварда (і кого саме?) чи все-таки це буде гра з двома нападниками на вістрі. У неділю зранку пан Любінскас обіцяв оголосити «вердикт»…

Якщо «Львів» не поступиться своїм гостям із Криму, то безпрограшна домашня серія команди з Міста Лева досягне позначки у двадцять поєдинків! Крім того, шість матчів поспіль не програють львів’яни і нарешті по-справжньому радують серця вболівальників своєю грою і результатами – після перемоги в Кіровограді «Львів» вийшов на «чисте» друге місце і тепер спробує наздогнати лідера прямо в очному поєдинку.

Битва між «Львовом» і «Севастополем» стане окрасою усього першого кола Чемпіонату України в першій лізі (першого кола, яке затягнулось аж до весни). Принаймні, цього усі хочуть, і усі чекають. Зокрема, фанати обох команд, які ведуть свою дуже цікаву боротьбу. Як відомо, сайтом ultras.org.ua цього сезону започатковано підрахунок виїзних фанатів усіх команд першої ліги. Цей так званий чемпіонат називається «Ультрас-ліга» і теж привертає до себе чимало уваги зі сторони вболівальників та мас-медіа. Так от, після 16-ти турів лідирують саме активні прихильники з Леополіса, які мінімально випереджають своїх опонентів із Криму. Та у севастопольців є нагода скоротити це відставання чи навіть обійти львівських «ультрас», хоча для цього їм доведеться подолати більше 1300 кілометрів. Та для фаната, як відомо, немає нічого нездійсненного заради улюбленої команди. А для вболівальників та найпалкіших фанатів львівського клубу на матч із «Севастополем» організований спеціальний потяг на шість вагонів зі Львова прямо у Добромиль! Безпрецедентна акція, якої добромильська залізнична станція не пам’ятає уже давненько. Ось такий ще один маленький, але дуже приємний факт!
Тому бачимо, цей матч має чимало своїх «фішок». Сподіваємось, свято буде саме на вулиці львівського вболівальника. І ми як завжди віримо у «Львів», віримо в команду!

Альґімантас Любінскас, головний тренер Синьо-Золотих Левів: «На нас чекає ще 18 матчів, тому кожна гра важлива, і втрата очок можлива в кожній з них. Шкода, що грати, мабуть, доведеться у важких умовах. Зламати захист «Севастополя» плануємо за рахунок мобільності та гравців нападу, а також й креативних півзахисників. Ми повинні нейтралізувати нападників суперника, сконцентруватися на жорсткій грі в обороні. Нам потрібно всього на гол більше, ніж заб'є суперник».

Григорій Баранець, капітан команди: «Перед грою із «Севастополем» настрій у нас хороший, бойовий. Буду налаштовувати у роздягальні перед матчем партнерів на бій».

Олег Лещинський, головний наставник «Севастополя»: «Львів» — дуже хороша команда, де є й досвідчені гравці, дарма, що молоді. Ігри в прем'єр-лізі безслідно не минають. І тренер у них дуже досвідчений. Не думаю, що правильно вважати нас фаворитами. Команда, яка ставить перед собою найвищі цілі та грає вдома, завжди буде фаворитом. Звісно, ми битимемося в кожному матчі, в тому числі й у Добромилі. А поле буде однаковим для всіх. Хто буде більше підготовленим на момент гри, той і переможе».

Наводимо статистику очних зустрічей сьогоднішніх суперників:
Перша Ліга. Сезон 2007/2008:
29.08.2007 «Севастополь»-«Львів» - 1:3 (Шевчук 42 – Федорчук 2, Чепурненко 18, 29).
24.04.2008 «Львів»-«Севастополь» - 2:0 (Федорчук 16, Ференчак 84-авт.).

Северин Стецюк, інформаційна служба Футбольного клубу «Львів»

Дивіться пряму відеотрансляцію матчу на нашому сайті о 15:00!

 

Друга ліга (матч 6 туру)

ФК "Шахтар-3" Донецьк - ФК "Іллічівець-2" Маріуполь

14.03.2010 р. 12:00. м. Донецьк. СТБ «Кірша»


Ми бажаємо всім командам досягнути поставлених перед собою цілей та завдань і відчути смак нових перемог! А вболівальникам – яскравого та цікавого футболу, і не забувати підтримувати свою улюблену команду на стадіоні!


Слідкуйте за нами. Далі – цікавіше!




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору