Новини змагань

Зимовий Кубок ПФЛ: хто вийшов на старт, у чому фішка турніру та за що вони борються

21:00, 4 лютого 2023

Розповідаємо про новинку в змаганнях нижчих ліг – організований ПФЛ зимовий турнір

Зимовий Кубок ПФЛ: хто вийшов на старт, у чому фішка турніру та за що вони борються

Фото: ФК Нива (Бузова)

Для українського футболу зимові турніри – це завжди тренд, а зараз – тим більше. У той час як провідні клуби отримують дозвіл на виїзд за кордон, інші вимушені всі збори проводити вдома, тож почалося ретельне логістичне вивчення всіх маршрутів, баз і явок – від Хуста до Києва.

В умовах, коли більшість нижчолігових клубів будуть займатися в Україні, окрасою зимових зборів стануть домашні турніри. І поряд із Меморіалом Макарова, Меморіалом Юста, Кубком Пожечевського з’явиться новий турнір – відкритий Зимовий Кубок ПФЛ України. Ось у чому його фішки та завдання.

Хто зіграє на турнірі?

Сім команд – п’ять членів ПФЛ і два аматорських клуби:

  • Кремінь (Кременчук) ‒ третє місце в Групі Б, учасник Чемпіонського раунду Першої ліги
  • Нива (Бузова) ‒ лідер Другої ліги на проміжному етапі
  • Чайка (Петропавлівська Борщагівка) ‒ третє місце Другої ліги
  • Нива (Вінниця) – четверте місце Другої ліги
  • Лівий берег (Київ) – учасник Другої ліги 2021/22, який зберігає членство в ПФЛ
  • Дружба (Мирівка) ‒ лідер Групи 2 чемпіонату України серед аматорів
  • Окко (Харків) ‒ новий аматорський колектив

Спочатку було 12 претендентів на участь у турнірі, з них обрали вісім, але буквально напередодні старту змагань Штурм (Іванків) відмовився від участі, пославшись на втому та виснаження після Меморіалу Макарова.

Який формат і розклад змагань?

Змагання пройдуть 4 лютого ‒ 18 березня 2023 року в одній групі та в одне коло, кожен зможе зіграти з кожним. Локації проведення затверджуються організаторами змагань за погодженням з учасниками турніру за умови, що стадіони, які заявлені на змагання, мають укриття.

Календар перших двох турів:

    1 тур

4 лютого 2023 р.

  • Лівий берег – Чайка

5 лютого 2023 р.

  • Дружба – Нива (Бузова)
  • Нива (Вінниця) – Окко
  • Кремінь пропускає тур.

     2 тур

11 лютого 2023 р. (базовий день)

  • Дружба – Лівий берег
  • Чайка – Кремінь
  • Нива (Бузова) – Окко
  • Нива (Вінниця) пропускає тур

Головне, що вирізняє цей турнір від традиційних зимових змагань України, ‒ це можливість грати суто по вихідних і на обраних, а не запропонованих організаторами локаціях. Це відкриває можливість надалі брати участь у турнірі командам з різних регіонів. На відміну від турнірів, які мають чітку географічну прив’язку, тут тур за туром буде проходити в більш зручних для учасників локаціях.

За що борються учасники?

Переможці та призери отримають спеціальні нагороди – кубок, медалі. Звання першого переможця турніру, який має намір стати регулярним і традиційним, буде досить почесним для учасників. Для клубів і для самої ПФЛ це можливість придивитися одне до одного, адже новачки мають намір у майбутньому отримати професіональний статус. А головне – тренерські штаби зможуть передивитися потенційних новачків і провести важливий етап підготовки до весняної частини сезону.

Які перспективи в турніру?

Зважаючи на реалії нинішнього дня, відкритий Зимовий Кубок ПФЛ є гарною можливістю підготуватися в ігровій програмі змагань. Але в кращі часи можна експериментувати. Скажімо, свого часу ПФЛ проводив турніри зі збірними – Першої та Другої ліг, юнацькими та студентськими. Це дуже цікаво, такі команди могли б зіграти «поза конкурсом».

Теж було б здорово в цьому турнірі задіяти абсолютних дебютантів всеукраїнського рівня – в кожній області є сильні аматорські колективи, де грають інколи зірки з іменем і перспективні доморощені футболісти. Ну і ще один рівень розвитку турніру – це поєднання зусиль з УПЛ і комітетом збірних. Для, умовно, юнацьких збірних чи студентської збірної України такий турнір може стати важливим етапом.

 

Пресслужба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору