Новини змагань

ЕКСКЛЮЗИВ! Хомутов: мета – повернути Чайці славу непоступливої команди

10:00, 25 січня 2022

Головний тренер Чайки з Петропавлівської Борщагівки Денис Хомутов відповів на запитання пресслужби ПФЛ

Фото: СК Чайка


- Денисе Олександровичу, ви очолили клуб наприкінці осінньої частини чемпіонату, яка для борщагівців стала мабуть найгіршою за часів виступу на професіональному рівні. Яки висновки вам вдалося зробити під час зимової паузи і чому так суттєво змінився склад команди?

- Приймати будь-яку команду вже під час сезону завжди важко. В таких умовах немає часу на роздуми. Треба якомога швидше освоїтися і приймати рішення, іноді досить кардинальні. Перше, що ми побачили, команда перебуває у психологічній ямі через ті невдачі, які були восени. Гравці не відчували впевненості у власних силах, а дехто відверто чекав зимового антракту, щоб піти з команди. Простіше кажучи, у Чайки не було команди і командного духу в матчах осінньої частини чемпіонату. Чому так сталося, питання не до мене, адже я прийшов вже на друге коло чемпіонату. Тому першочергове завдання, яке ми поставили до виконання після зимової паузи, повернути команді впевненість, а кожному гравцю – віру у власні сили.

- Яка ваша філософія футболу і що з того, що вам притаманне як тренеру, ви можете вже найближчим часом застосувати у роботі з Чайкою?

- Моя мета – прищепити гравцям психологію переможця. Команда повинна мати характер. В футболі результат буває різним, від перемоги до поразки, але якщо у гравців немає характеру, сподіватися немає на що. Ми прагнемо побудувати команду, з якою рахуватимуться усі, навіть лідери чемпіонату. Зараз ми на першому етапі становлення команди. Через те, що взимку нас залишила велика кількість гравців, сьогодні йде процес формування складу. Я не з тих тренерів, які беруть велику групу нових футболістів і пробує зліпити з неї команду. Ми намагаємося підбирати виконавців точково, на кожну окрему позицію. Зараз команда бере участь у зимовому турнірі і велика кількість матчів має нам допомогти в тому, щоб визначитися по багатьом гравцям, які є на перегляді. Деякі футболісти вже зарекомендували себе і відповідають нашим вимогам. Вже у лютому працюватимемо над стабілізацією складу. В нас багато роботи і наша мета – повернути Чайці славу непоступливої команди. А щодо результату, ставитимемо завдання перед командою перемагати у кожному матчі, ніби найближча гра – як остання.  

- Напевно, за свою тренерську кар’єру ви співпрацювали з різними за характером, або за вимогами керманичами клубів. Як ви находите спільну мову з президентом Чайки Олександром Нігруцою?

- Хоча ми співпрацюємо недовго, в мене вже є велика повага до президента. Олександр Петрович – до мозку кісток футбольна людина. Він обожнює футбол, а ще більше – клуб, який близько 10 років тому вивів спочатку на рівень однієї з провідних аматорських команд України, а згодом – на професіональний рівень. Я можу сказати, що ми перебуваємо у режимі постійного діалогу. Його цікавлять і турбують усі дрібниці, які відбуваються у головній команді клубу, в юнацьких командах. Він переймається усім, він живе життям клубу. Звичайно, з таким керівником досить легко знаходити спільну мову і вирішувати питання. Буває, що з деяких питань його думка відрізняється від моєї, але у діалозі ми намагаємося прийти до спільного знаменника.

- В системі СК Чайка є дитячо-юнацькі команди, але немає як такого молодіжного складу, тобто – найближчого резерву для головної команди. Чи створюватиметься така команда на постійній основі і в якому турнірі вона має грати, на вашу думку?

- На мій погляд, професіональний клуб повинен мати таку команду. По-перше, завжди є гравці, які з різних обставин не потрапляють в основний склад і отримувати ігрову практику у «дублі» досить важлива річ для них. До того ж, в нас є молоді перспективні виконавці, які на цю мить не готові грати на рівні Другої ліги, але з ними треба працювати і вони також повинні мати ігрову практику.

Минулого року Чайка мала команду U-19, яка досить добре себе проявила в одному з регіональних турнірів. Що стосується турніру, то на мій погляд нижче рівня чемпіонату області немає сенсу заявляти таку команду, адже у гравців не буде прогресу. Хотілося б, щоб питання створення постійної молодіжної команди було на порядку денному у цьому сезоні. Сподіваюсь, незабаром будемо його обговорювати з керівництвом клубу.

 

Пресслужба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору