Новини змагань

Цього дня: Гриппа, Могильний, Корицький

23:10, 8 січня 2022

Вадим Гриппа, фото tavriya.com.ua

Денис Столярчук

PFL.ua пропонує привітати з днем народження наших футбольних людей.

9 січня народилися:

1992 рік: півзахисник ФК Суми (Друга ліга) Вадим Гриппа

2000 рік: нападник МФК Металург (Запоріжжя, Друга ліга) Богдан Могильний

2001 рік: півзахисник Мункачу (Мукачево, Друга ліга) Степан Григоращук

2001 рік: півзахисник Яруду (Маріуполь, Друга ліга) Єгор Корицький

2001 рік: захисник МФК Металург (Запоріжжя, Друга ліга) Данило Сидоренко

Серед відомих іменинників цього дня –

1978 рік: Олексій Володимирович Іванов - український півзахисник. Зіграв один матч національну за збірну України. Виступав за низку українських клубів, серед яких ФК Олександрія, львівські Карпати, сімферопольська Таврія, охтирський Нафтовик, ФК Харків та ужгородське Закарпаття.

Святковим є цей день і для багатьох зарубіжних футболістів. Зокрема, день народження відзначає

1999 рік: Мейсон Маунт - півзахисник лондонського Челсі та національної збірної Англії (26 матчів, чотири м'ячі). Раніше виступав на правах оренди у складі нідерландського Вітессу та англійського Дербі Каунті. Переможець Ліги Чемпіонів УЄФА 2020/21, фіналіст чемпіонату Європи 2021 року, чемпіон Європи U-19 2017 року.

Пам'ятаємо...

Віктор Степанович Жилін народився в цей день у 1923 р.

Уродженець Таганрогу (на той час – Донецька губернія УСРР) починав грати в рідному місті, і хоча світова війна вкрала в нього кілька дорогоцінних років виступів, досить швидко заявив про себе в динамівських колективах Ростова-на-Дону та Воронежа. У перші післявоєнні роки опинився в київському «Динамо» й відтоді пов’язав свою долю з Україною. З невеликою перервою на сезон у ленінградському «Зеніті», в 1947-52 роках зіграв 97 матчів за киян, відзначившись 17 голами. Догравав у ризькій «Даугаві» та київському Окружному будинку офіцерів (попередня назва ЦСКА).

Особливо прославився Жилін багаторічною тренерською роботою: неодноразовий чемпіон і володар Кубка УРСР, він працював у всіх лігах від КФК до Вищої. Очолював  «Локомотив» (Вінниця), «Авангард» (Харків), «Зірка» (Кропивницький), «Автомобіліст» (Житомир), «Чорноморець» (Одеса), «Металург» (Запоріжжя), «Кривбас» (Кривий Ріг), «Спартак» (Івано-Франківськ), «Дніпро» (Черкаси) та низку інших команд, аж поки не прийняв керівництво бородянським «Машинобудівником».

У цій при столичній команді провів більше 20 років – завоював Кубок УРСР 1986 року та виграв Групу «Б» Другої ліги 2002-го. Останнє тренерське звершення здійснив у віці 79 років – старшого тренера-тріумфатора змагань ПФЛ ще треба пошукати… Недарма ще за життя Жиліна називали «патріархом українського футболу».

Помер 14 жовтня 2009-го в віці 86 років. У Бородянці пам’ять «Беркута», як прозвали його ще вболівальники 50-х, вшановують щорічним турніром-меморіалом.




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору