Новини змагань

Каденко: віримо, що нововведення себе виправдають

12:10, 2 грудня 2021

Президент ПФЛ Олександр Каденко в етері ТК Футбол підбив підсумки осінньої частини сезону

- Попри коронавірусні обмеження, ми змогли виконати ігрову програму літньо-осінньої частини сезону. - зазначив Олександр Каденко. - Хотів би подякувати президентам, персоналу, футболістам, які виконують всі необхідні рекомендації та норми. Це важко, але саме завдяки цій відповідальній постійній роботі змагання вдається проводити.

Важливим є підписання ексклюзивного контракту з офіційним мовником ТК Футбол, що забезпечило організацію централізованих телетрансляцій Першої ліги змагань ПФЛ в мережі інтернет і в етері телеканалу.

Відзначу повернення великих імен вітчизняного футболу - Металіст, Кривбас, у змагання ПФЛ повернулися великі міста зі значними спортивними традиціями. Цьогоріч дуже якісний підбір учасників у Першій лізі - немає команд, які були б "хлопчиками для биття", кожен може грати з кожним, і навіть лідерам матчі з командами з нижньої частини таблиці давалися дуже непросто.

Окремо хотів би відзначити появу в наших змаганнях висококласних гравців. Балулі, Пейшоту, Ріаскос, Іліч, той же Хобленко - це футболісти, на яких ходять глядачі. Це гравці, спроможні робити різницю.

Важливо, що Перша ліга виконує своє призначення - самі бачите, багато нових імен відкривають ці змагання... Багато футболістів, як Щедрий, Рибка чи Батальський переживають нове піднесення в своїх виступах. На новий рівень майстерності вийшли Агапов, Барчук, Кисленко, Галата, Войтіховський, Кобзар, Мединський.


- Телетрансляції, огляди матчів, спільними зусиллями ще й запрацював повноцінний YouTube-канал. Увага до Першої Ліги явно зросла. Які дивіденди від цього отримує сама Ліга?

- Світ сучасного футболу показує - у кожній лізі, в кожному змаганні наявність надійного та креативного транслятора є визначальним фактором для прогресу. Ми вдячні ТК Футбол за нашу плідну співпрацю. Вже зараз бачимо велику різницю в якості картинки та подачі наших змагань. Регулярні трансляції високого рівня, які постійно поліпшуються. Є огляди матчів. Спеціальні проєкти - передматчеві студії, післяматчеві обговорення ігор.

У перспективі, я сподіваюся, окрема програма, присвячена огляду туру. Все це надзвичайно важливо. Вдячні творчій групі телеканалу за якісну роботу, завдяки цій роботі наші команди стали впізнаванішими, більш відомими. Футболісти і керівники клубів задоволені, що їх бачить вся Україна і їхня робота не залишається непоміченою.

Телеканал Футбол взяв на себе відповідальну і благородну місію - популяризувати український футбол. Він відкриває нові імена.

- Зрозуміло, що окремої ваги нинішньому сезону додають два клуби, котрі вгорі. Перша Ліга нині - це Металіст і Кривбас чи не тільки?

- Ми дуже раді, що змагання ПФЛ в останні роки роблять свій внесок у розвиток вітчизняного футболу, в повернення великих міст і імен на футбольну карту України.

Нагадаю, що через наші змагання пройшли ФК Олександрія, Рух, Верес, Десна, СК Дніпро-1, Чорноморець, Металіст 1925, Інгулець, ковалівський Колос і багато інших команд. Представники змагань ПФЛ регулярно виходять у весняну частину Кубка України.

Оболонь, Волинь, Полісся, Альянс та інші клуби заслуговують на повагу, насправді, нікого не хочеться образити - кожен клуб є самодостатньою спортивною одиницею.

Тож це вже така місія Першої і Другої ліги - допомагати клубам адаптуватися у професіональному футболі, взяти високий старт і піти на підвищення. Раді, що це допомагає розвитку українського футболу. Так, Металіст і Кривбас задали високу планку для всіх інших команд, але ви бачите - інші не є "статистами" чи "масовкою", а дають бій грандам. Для всіх честь зіграти гідно проти лідерів.

Фото: fckryvbas.com


- Напевно не обходиться без проблемних клубів. Наскільки у фінансовому плані колективи міцно стоять на обох ногах? Немає підстав сумніватися, що всі дограють сезон?

- Розуміємо, що існує чимало проблем, але дякуємо УАФ, яка пішла нам назустріч і клуби отримали платежі солідарності УЄФА, для когось це незначна сума, але це непогане підґрунтя для багатьох клубів.

Клуби Першої ліги не лише позбавилися тягаря забезпечувати власним коштом трансляції, але ще й отримають кошти в кінці сезону від контракту з ТК Футбол. Наша робота в маркетинговому напрямкові має невдовзі ще принести свої плоди, ми багато працюємо в цьому напрямкові і віримо в успіх.

А в цілому, ми постійно тримаємо контакт із клубами, відстежуємо ситуацію й стараємося допомагати в вирішенні різних ситуацій. Буває всяке - кризи, під час яких є загроза зняття клубів. Непорозуміння щодо стадіону, дозволу грати, взаємин з місцевими органами.

Тут ПФЛ старається бути посередником і підтримкою для клубів. Зараз усі клуби в робочому стані, готуються до роботи на зборах, планують свою підготовку. Станом на сьогодні - в Першій лізі всі готуються зіграти навесні.

- За відчуттями, наскільки виправдовує себе формула змагань зі своїми перехідними матчами в кінці сезону?

- Важливо, що нам вдалося вийти на бажану кількість команд в Першій лізі та кожній із груп Другої – по 16 команд. Це дало нам змогу синхронізувати календар з УПЛ, де також виступає 16 клубів, що дозволило повернутися до формату плей-оф між Першою лігою та УПЛ - третє-четверте місце Першої ліги зіграють перехідний матч з 13 і 14 місцем в УПЛ відповідно.

Ми вважаємо цікавою формулою, за якою одразу чотири команди Першої ліги за підсумками сезону понизяться в класі, а п’ята команда знизу ще й зіграє в плейоф з командою Другої ліги - треті місця Груп А і Б в матчі плейоф визначать між собою цього суперника.

Все це – нововведення лише з цього сезону і віримо, що вони себе виправдають. Але станом на сьогодні відгуки, переважно, позитивні - інтриги турніру це точно додало, експерти відзначають, що кількість матчів, з так би мовити, «передбачуваним результатом» значно скоротилася.

- Які у вас очікування від другої частини?

- Побажаю клубам якісної підготовки та плідної селекції. Сподіваюся, всі підійдуть до весняної частини боєздатними та посиленими. В такому випадку боротьба буде напруженою, інтрига збережеться на всіх ділянках таблиці. А нам головне - щоб гарно пройшла вся запланована ігрова програма, щоб вболівальники змогли побачити яскраву та інтригуючу розв'язку чемпіонату.

 

Пресслужба ПФЛ за матеріалами ТК Футбол




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору