Новини змагань

Шахов і Степанов – найкращі тренери 18 туру змагань ПФЛ

13:00, 17 листопада 2021

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру змагань ПФЛ сезону 2021/22

У Луцьк приїхала четверта команда першості з мінімальним відставанням від третього місця. «Альянс» виглядав фаворитом протистояння, натомість продовжив безвиграшну серію проти незручного для себе суперника.  
Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Першій лізі – головний тренер луцької «Волині» Альберт Шахов. Його підопічні обіграли липоводолинський «Альянс» (1:0 на власному полі), піднявшись на два рядки далі від небезпечної зони.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Поточне турнірне положення називало фаворитами гостей, але справедливо буде відзначити, що «Альянс» пережив кілька суттєвих кадрових втрат і на виїзді не вигравав із вересня. До того ж, як би не відрізнялися склади луцької команди цього та минулого сезонів, підтвердилася закономірність – «Волинь» для підопічних Ярошенка незручний суперник (+0=2‒2).  
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
У господарів були свої травми – ще з вересня в лазареті універсал оборони Мартинюк, не міг провести весь матч креативний іранець Хагназарі. Проте треба визнати, що «Альянс» підійшов до цього туру з великими для себе втратами – через травми не можуть допомогти лівий край Рогозинський і опорник Лучик, дискваліфікація залишила поза грою центрбека Непляха та атакувального півзахисника Шарая.  
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Номінально «Волинь» провела лише дві зміни в стартовому складі порівняно з програним матчем у Хмельницькому (2:0 для «Поділля») ‒ Чепелюк з’явився замість Хагназарі в півзахисті, а форварда Кобзаря не по позиції замінив лівий хав С.Кристін. Насправді ж перестановки були масштабнішими: центрбек Войтіховський вийшов в атаці (його місце зайняв досвідчений Кучеренко, який у новій команді більше грав «хвилеріза»), вінгер Чернов, який весь сезон грав правого захисника, повернувся на притаманнішу собі позицію, а вниз опустився хавбек Климець (який більше грає ліворуч).
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Проти «Альянса» з його чітко структурованою схемою 4-1-4-1/4-3-3 лучани ризикнули зіграти в 4-4-2 (в конкретній реалізації 4-4-1-1). Особливу роль відігравав високий захисник Войтіховський в атаці – нав’язував боротьбу, вигравав багато м’ячів, утримував увагу захисників суперників. А коли гра розігрілася, штаб господарів випустив низку швидких футболістів, один із яких – Кобзар – забив переможний м’яч.
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Поки що «Волинь» нестабільна, і одну з наймолодших команд змагання не можна в цьому винуватити. Тому просто відзначимо, що проти такого складного суперника, як «Альянс», лучани продовжили свою безпрограшну серію, а також уже три тижні не пропускають на своєму полі. Ця перемога дозволяє підопічним Шахова дещо відірватися від переслідувачів із небезпечної зони.  
Лауреат 18-го ігрового дня в номінації Тренер туру в Першій лізі:
Альберт Шахов («Волинь» Луцьк)
Середній бал – 4,6


Дві команди – дебютантки професіонального футболу зустрічалися в Нікополі, що завжди залишає поле для порівнянь. Як стосовно того, чи в кращий бік вони змінилися на новому рівні, так і стосовно тих позицій, які вони посідали. Якщо аналізувати за результатом матчу та позиціями в таблиці, прогрес «Скорука» незаперечний.

Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Другій лізі – головний тренер «Скорука» з Нікопольського району Олександр Степанов. Його підопічні завдали поразки СК «Полтава» (3:1 на своєму полі), дограючи в меншості.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Варто зазначити, що, незважаючи на статус дебютантів у обох команд, «Скорук» був очевидним фаворитом протистояння – друге місце проти восьмого, десять очок різниці, перемога в першому колі. Та й на аматорському рівні був успішнішим в очних матчах з СК «Полтава» (перемога та нічия, без поразок). Найголовніше ж – турнірна ситуація вимагала від господарів перемоги, зважаючи на очний матч конкурентів.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
У господарів у строю були практично всі (виняток – поза заявкою молодий захисник Катеруша, гравець резерву), а от у гостей все-таки втрати були суттєвими – відразу кілька гравців, які могли б вийти в цій грі (воротар Тельнов, захисники Підлепич і Зоря, півзахисник Карась, нападник Руденко) з різних причин опинилися поза грою. Наскільки їхня відсутність вплинула на боєздатність – окреме питання, але навіть кількісно вона вплинула на вибір тренерського штабу полтавців.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з попереднім матчем (0:0 на виїзді з «Балканами») тренерський штаб «Скорука» провів три зміни в стартовому складі, і всі спрацювали: замість Приземліна в центрі захисту вийшов Малиш, Цибульського на позиції одного з вінгерів замінив Красов, а Жуков, який з’явився замість досвідченого Мішуренка в атаці, оформив хет-трик.  
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Скорук» системно використовує тактичну схему 4-2-3-1 з переходом у чисті 4-3-3 в фазі атаки. Команда відзначається спортивною агресією на чужій половині поля, ефективним використанням стандартних положень, умінням провести масовані атаки з широким фронтом – синхронною роботою обох флангів. Навіть після вилучення героя туру Жукова «Скорук» не втратив свою перевагу, хоча дещо похитнувся при активізації суперника (м’яч пропущено в чисельній меншості).
5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Підопічні тренера-дебютанта професіонального футболу Степанова не програють сім турів із початку жовтня. На своєму полі не знають поразок у чемпіонаті ще з липня місяця (8 матчів – 6 перемог, дві нічиї). Найголовніше: зважаючи на нічию головних конкурентів, першої та третьої команд першості («Металург» ‒ «Балкани» ‒ 0:0) «Скорук» тепер значно впевненіше почувається на своїй другій позиції – найвищій серед новачків Групи «Б».
Лауреат 18-го туру в номінації «Тренер тижня» в Другій лізі: 
Тренер туру – Олександр Степанов («Скорук» Нікопольський район)
Середній бал - 4,8
 
Пресслужа ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua



Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору