Новини змагань

Блавацький і Тлумак - найкращі тренер 11 туру

18:00, 4 жовтня 2021
Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру змагань ПФЛ сезону 2021/22
Фото: facebook.com/UzhFC

Цього сезону в Першій лізі очікується велика боротьба за виживання – чотири команди вилітають напряму, ще одна буде відстоювати своє місце в турнірі в стикових матчах. Тим важче завдання половини новачків чемпіонату, які опинилися в небезпечній зоні. Особливо – ужгородського клубу, який після третини дистанції не знав перемог на новому для себе рівні.
Тож сьогоднішній лауреат об'єднання у Першій лізі – виконувач обов’язків головного тренера ФК «Ужгород» Богдан Блавацький. Його підопічні обіграли кременчуцький «Кремінь» (2:0 на власному полі), здобувши першу перемогу після підвищення в класі.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Важливість першої перемоги для новачків Першої ліги важко переоцінити – по-перше, як тяжкості, яку можна скинути тепер з плечей, по-друге, команда, яка опинилася на дні турнірної таблиці, може суттєво поліпшити своє положення тільки через перемоги – тільки вони дають швидкий ефект і підйом. Суперник – «Кремінь», який за спортивним принципом не відстояв право виступати в Першій лізі минулого сезону, проте залишився в лізі через форс-мажор.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
З різних причин ФК «Ужгород» не міг задіяти в матчі кількох гравців – це захисники Беца, Шкіндер і Кобеляш, нападник Машталір. Але й у гостей підбір гравців був неповним – «Кремінь» грав без двох Сидоренків, Алізаде та Кошмана, на повернення якого в рідне місто покладаються великі сподівання.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з попереднім матчем (0:0 на виїзді з «Гірником-Спорт») тренерський штаб ужгородців зважився на 2/3 оновити групу атаки. Машталіра замінив Хомченко, а Пиняшка – дебютант Єфіменко. Важко сказати щодо тривалої дистанції, проте наразі зміни в атаці, переважно, виправдали себе – це перший домашній матч у чемпіонаті, коли ФК «Ужгород» забив більше одного м’яча за гру.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
При номінальній схемі 4-1-4-1 з переходом 4-3-3 в фазі атаки ФК «Ужгород» зумів переломити хід зустрічі, в другому таймі досягнувши бажаної блискавичності комбінацій. Команда в атаці діяла блискавично, в 1-2 паси, що й надало їй вирішальну перевагу на чужій половині поля.  
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
В останніх двох матчах ФК «Ужгород» набрав чотири очки зі своїх п’яти в доробку. До того ж, що важливо, зважаючи на перманентні проблеми в захисті, другий раз поспіль новачок дивізіону зіграв без пропуску м’ячів. Здобувши першу в сезоні перемогу, ужгородці закрили останній «нуль» ‒ більше в поточному чемпіонаті команд, які б не вигравали, не лишилося.
Лауреат 11-го ігрового дня в номінації Тренер туру в Першій лізі:
Богдан Блавацький (ФК «Ужгород)
Середній бал – 4,6



Гучний результат у західній групі – вперше в сезоні втратив очки «Лівий берег», і першої поразки лідеру завдали львівські «Карпати», які також ставлять максимальні завдання.
Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Другій лізі – головний тренер львівських «Карпат» Андрій Тлумак. Його підопічні завдали поразки столичному «Лівому берегу» (2:0 на своєму полі), обірвавши безпрограшну серію лідера, яка тривала з початку чемпіонату.
Фото: fckarpaty.org.ua


1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Що тут говорити – ключовий результат як для турніру в цілому, так і для перспектив команд лідируючої п’ятірки Групи «А». Львів’яни вперше в сезоні піднялися на друге місце, «Лівий берег» скоротив свою перевагу над найближчими переслідувачами з п’яти до трьох очок. Інтрига в цілому загострилася. Команд, які б не втрачали очок, у Другій лізі 2021/22 більше не залишилося.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Львів’яни підійшли до матчу із серйозними втратами – через перебір карток не міг зіграти найбільш досвідчений захисник Сімінін, через пошкодження – півзахисник Чачуа. Втім, свої втрати були в гостей – «Лівий берег» через різні обставини не зміг задіяти зіркового ветерана – воротаря Реву, захисника Карамушку, півзахисника Ксьонза (як і оборонець Іщенко, він – колишній гравець «Карпат», для якого це був би особливо важливий матч).
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з попереднім матчем (перемога 2:1 в гостях у вінницької «Ниви») тренерський штаб львів’ян провів три зміни в стартовому складі. Замість дискваліфікованого Сімініна вийшов по позиції Маткобожик. Дударенка за рішенням тренерів зліва у захисті замінив правий оборонець Заставний. А замість Чачуа, який не потрапив у заявку, з перших хвилин вийшов Будник, який недавно відновився після травми (Гуменюк номінально грав під ним і Кожановим).
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Карпати» залишилися вірними напрацьованій формації гри в три центрбеки – цього разу вона була реалізована в схемі 5-4-2/3-5-2. Цікаво, що «Лівий берег» під керівництвом Бузника також уміє зіграти за подібною схемою, тож львів’яни виконували три основних завдання: позбавлення швидких гравців гостей простору, зв’язування козирів суперників у середині поля та максимально швидкий перехід від оборони в атаку.
5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Це п’ята поспіль перемога львів’ян у чемпіонаті. Вибувши з Кубка України, зосередившись суто на чемпіонаті, де «Карпати» мають максимальні завдання, вони зуміли першими призупинити лівобережців, хоча цей клуб вирізняється і системним підходом до розвитку, і думаючим, прогресивним тренерським штабом, і дуже непоганим підбором гравців. Отже, львів’яни здобули перемогу в матчі, за яким можна робити висновки, а також порадували рекордну аудиторію – 9200 глядачів зібралося на матчі вперше в Другій лізі 2021/22.
Лауреат 11-го туру в номінації «Тренер тижня» в Другій лізі: 
Тренер туру – Андрій Тлумак («Карпати» Львів)
Середній бал - 4,8
 
Пресслужба ПФЛ



Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору