Новини змагань

Літовченко і Бондаренко - найкращі тренери п'ятого туру

09:00, 25 серпня 2021
Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру змагань у Першій та Другій лігах сезону 2021/22
Фото: facebook.com/fcolympicdonetsk

 


 

Все дуже щільно в турнірній таблиці Першого дивізіону – ще недавно ти позаду, вже невдовзі ти ближче до лідерів, а навіть не найбільш досвідчені на такому рівні команди із суттєво оновленим під час міжсезонням складом знаходять можливості переграти старожилів змагань.
Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Першій лізі – головний тренер донецького «Олімпіка» Сергій Літовченко. Його підопічні обіграли Гірник-Спорт (2:0 на чужому полі), піднявшись на п’яте місце в турнірній таблиці.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Олімпік у оновленому складі в Першій лізі ще не вигравав на виїзді, Гірник-Спорт, навпаки, вдома програв усі матчі – тож гостро потребував реабілітації матчем проти команди, яка наново збиралася після того, як залишила УПЛ. При цьому на користь господарів теоретично мали зіграти дозаявки після початку сезону, тому що були дозаявлені досвідчені гравці під основу та легіонери, від яких багато очікувань.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
У господарів у заявку на матч з різних причин не потрапили захисник Никитюк і вінгер Сьомка, що ж стосується гостей, то вони втратили двох провідних гравців. Через перебір карток пропускав цей тур найдосвідченіший захисник Білий, а пошкодження завадило зіграти форварду Кірієнку – колишньому нападнику Гірника-Спорт, який провів у цьому клубі найкращі роки своєї кар’єри.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з програним домашнім матчем проти «Металіста» (1:2) донецький клуб провів три зміни в стартовому складі. Воротаря Прокопенка замінив більш молодий Рибак. Замість Білого в центрі захисту з’явився не менш досвідчений Ходуля. А проблему Кірієнка, відсутність якого позначалася не лише на атакувальних діях, а й на виграній боротьбі на чужій половині поля та в центрі, постаралися вирішити виходом додаткового півзахисника – Глущука.  
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Залежно від фази гри, тактичну схему «Олімпіка» можна було трактувати як 4-2-3-1 чи 4-3-3. Вихід Глущука на допомогу Цурупіну та Койдану багато в чому допоміг гостям у протистоянні мобільному півзахисту «Гірника-Спорт», де сам Мильченко опинився проти відразу кількох чіпких суперників. А швидка, мобільна група атаки дозволяла максимально швидко долати редут господарів. Окремо відзначаємо відкриття старту чемпіонату – зв’язку Нене Джуніора та Прядуна.
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Наразі про якісь серії не йшлося, адже в минулому турі «Олімпік» програв, а на виїзді до цього не вигравав. Закцентуємо увагу на тому, що клуб при двох виїздах зумів розділити сили між чемпіонатом і кубком (виграв і тут, і у «Лівого берега» з хорошим підбором досвідчених гравців). Історію протистоянь залишаємо за дужками: «Гірник-Спорт» не виграє в «Олімпіка» із 2007 року, проте це зовсім різні команди, якщо порівнювати з часом, коли донецький клуб востаннє був у Першій лізі.
Лауреат 5-го ігрового дня в номінації Тренер туру в Першій лізі:
Сергій Літовченко («Олімпік» Донецьк)
Середній бал – 4,6


У Другій лізі значно виріс конкурентний рівень лідерів, а відповідно й інтрига в боротьбі за вищі місця та підвищення в класі. Тепер ніхто не має права втрачати очок, а кожне очне протистояння фаворитів перетворюється в особливо важливе.
Фото: facebook.com/FC-Dinaz

Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Другій лізі – головний тренер вишгородського Діназу Володимир Бондаренко. Його підопічні завдали поразки львівським Карпатам (1:0 на своєму полі), які до цього не втрачали очок на професіональному рівні в п’яти матчах чемпіонату та кубка.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Планку очікування від матчу підняли саме Карпати: новачок професіонального футболу посилився низкою досвідчених новачків, серед яких – і знакові для львівського футболу особистості, а до цього підопічні Тлумака незмінно перемагали в чемпіонаті та кубку. Сам Діназ був додатково мотивований двома втратами очок від черкаських команд і програшем Оболоні на  кубок.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Окрім заслужених ветеранів, які не потрапили в заявку на матч, гру в господарів вимушено пропускав основний воротар Леванідов. У гостей через пошкодження не зміг вийти зі стартових хвилин Кожанов, і якщо врахувати, як він оживив гру після виходу на заміну, можемо констатувати – це була серйозна втрата.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Відзначимо, що тренерський штаб «Діназу» постарався грамотно розподілити сили на спайку з трьох матчів за короткий період – з ЛНЗ у чемпіонаті, «Оболонню» на кубок і «Карпатами» в чемпіонаті. Порівняно з попереднім туром чемпіонату, на кубок вийшли Крупниченко, Духота, Ізотов, Авдалян і Малей – а на матч із львів’янами відбулося п’ять замін, в тому числі особливо вдала – воротарська. Молодий Котовий виправдав надії тренерів і зіграв на нуль.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Відомо, що Карпати грають у три центральних захисники. Протидією нетиповій для Другої ліги схемі 5-3-2 Діназ вибрав класичну побудову 4-5-1 у конкретному вияві 4-1-4-1. Особливу роль відігравав Чепурненко, який при потребі опускався, а здебільшого діяв на атаку й використовував такий свій козир, як дальній удар і чітке виконання стандартів. Саме цей нюанс зіграв свою роль у протистоянні.
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Про серії поки не говоримо – поразки в чемпіонаті та кубку обірвали впевнену ходу «Діназу», проте загалом старт сезону команда проводить, стараючись не відставати від конкурентів. Третє місце, яке посідають наразі вишгородці, відкриває їм хороші перспективи в переслідуванні амбітних дебютантів чемпіонату, які відразу ж захопили лідерство.
Лауреат 5-го туру в номінації «Тренер тижня» в Другій лізі: 
Володимир Бондаренко («Діназ» Вишгород)
Середній бал - 4,6
 
Пресслужба ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua



Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору