Новини ЗМІ

Ярошенко і Бакалов - найкращі тренери четвертого туру

09:00, 16 серпня 2021

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового туру у обох лігах сезону 2021/22

Фото: facebook.com/fclnz


Виїзд у місто Дніпро, на легендарний стадіон «Метеор», очікувався непростим для «Альянсу». По-перше, через складність суперника – «ВПК-Агро» до того вдома розгромив одного з фаворитів сезону, а ще з аматорських часів був принциповим опонентом для липоводолинян. По-друге, через турнірну ситуацію – «Альянс» залишався без перемог. Тим яскравіше враження справила розгромна перемога гостей із Сумщини.
Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Першій лізі – головний тренер липоводолинського «Альянсу» Юрій Ярошенко. Його підопічні обіграли «ВПК-Агро» (3:0 на чужому полі), здобувши першу перемогу в новому чемпіонаті.
 

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
В попередні роки «ВПК-Агро» був успішнішим за «Альянс» ‒ чемпіон України серед аматорів, достроковий переможець Групи «Б» Другої ліги. Проте, паралельно підвищуючись у класі, підопічні Ярошенка на першоліговому рівні вже втретє здолали давнього суперника. Надзвичайно важлива перемога, яка утверджує команду в успішності після кризи, яка ледве не завершилася зняттям клубу з турніру.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Команди підійшли до матчу практично в оптимальних складах – тільки флангові захисники Сухар і Осадчий не могли допомогти своїм клубам з різних причин. Але відзначимо, по-перше, що у «ВПК-Агро» було більше новачків, тож і більше ігрових зв’язок, які потребували налагодження, а по-друге, що господарі заключну третину гри провели в меншості з огляду на вилучення Коберідзе.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з попереднім матчем (домашні 0:0 з «Волинню») тренерський штаб «Альянсу» провів три зміни в стартовому складі. Одна – вимушена: новачок команди Шмигельський рано був замінений після пошкодження і гру проти колишніх одноклубників із «ВПК-Агро» починав у запасі (зміг вийти в другому таймі). Другі – планові. Повернулися після дискваліфікації правий захисник Пісний і центральний захисник Неплях, тож замінили Осадчого й Адаменка.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Базова схема Ярошенка – 4-1-4-1. У грі з «ВПК-Агро» вона дозволяла ефективно використовувати простір у центрі поля. Велику роботу виконала трійка центральних півзахисників, яка в підсумку виграла битву за середню зону. А фланги з високо розташованими гравцями постійно генерували гостроту.
5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Другий матч без поразок і пропущених м’ячів, перша перемога в новому сезоні – для «Альянсу» все тільки починається. Можна лише привітати рішення клубу продовжити виступи в Першій лізі (зніматися відразу ж після початку сезону – було неправильно як щодо колективу, так і щодо колег по дивізіону). При цьому перед тренерським штабом стояло непросте рішення правильно налаштувати футболістів, зайняти їхні думки суто ігровими аспектами, а не ситуацією навколо клубу. Це сприяло позитивному результату.

Юрій Ярошенко («Альянс» Липова Долина)
Середній бал – 4,6



Досить інтригуючою виглядає боротьба за лідерство в Другій лізі – що особливо примітно, відразу ж після здобуття професіонального статусу в коло претендентів на медалі ввірвалися недавні аматори, клуби з дуже сильною комплектацією та максимальними турнірними амбіціями. Переможець центрального матчу туру відразу ж вривався б у трійку найкращих.

Фото: facebook.com/fclnz


Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Другій лізі – головний тренер черкаського ФК ЛНЗ Юрій Бакалов. Його підопічні завдали поразки вишгородському «Діназу» (2:0 на своєму полі), обігравши одного з безпосередніх конкурентів у боротьбі за підвищення в класі.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
«Діназ» підходив до непростого виїзду в Черкаси без поразок, після розгромної перемоги над АФСК Київ. Обіграти одного з потенційних конкурентів у боротьбі за медалі та вихід у Першу лігу – було важливим завданням для ЛНЗ. Хоча раніше, ще на аматорському рівні, «Діназ» двічі програвав цьому супернику, відчувалося – попереду в черкасців одне з найголовніших випробувань у стартових турах.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Втрати були в обох команд. Але, якщо в гостей ми залишаємо за дужками одного центрального півзахисника Бриженка (інші, хто не потрапив у заявку, це клубні ветерани), то ЛНЗ поза заявкою залишив захисників Бурліна, Голікова та універсала Кошелюка, який перебуває в лазареті.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з матчем проти «Епіцентру» (перемога 2:1 на виїзді) тренерський штаб провів три рокіровки в стартовому складі. Замість Сафонова з’явився Куксенко (лівий захисник замість третього центрального), Тищенка в середній лінії замінив Пучковський, Норенкова – Замуренко.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
ЛНЗ – одна з найбільш варіативних у тактичному плані команд Другої ліги. В Дунаївцях вони зіграли в 5-4-1 (в варіації 3-4-2-1 в позиційному наступі), а цього разу – в домашній грі з «Діназом» ‒ без видимих проблем перелаштувалися на 4-1-4-1. При досить суттєвому літньому оновленні, з низкою ніби не награних дебютантів, черкаська команда зберегла керованість і мобільність.
5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Осічка в стартовому матчі з «Лівим берегом» стоїть окремо, якщо ми говоримо про виступ ЛНЗ. Після цього підопічні Бакалова в чемпіонаті виграли три матчі поспіль із загальним рахунком 8:1 та встигли провести певну ротацію, освіження, напередодні старту в Кубку України.

Лауреат 4-го туру в номінації «Тренер тижня» в Другій лізі:
Юрій Бакалов (ЛНЗ Черкаси)
Середній бал – 4,8

 

Пресслужба ПФЛ  за матеріалами uafc.org.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору