Новини змагань

ФК Вовчанськ: нові імена, виступи в Харкові, легенда на перегляді

13:50, 22 липня 2021

Пресслужба ПФЛ представляє клуби-новачки Другої ліги 2021/22.

Фото: fcvolchansk.com


Відразу 12 команд поповнили змагання Другої ліги під час цього міжсезоння. Дуже різні клуби, кожен – зі своїми завданнями та пріоритетами, вони готуються до дебюту в сезоні 2021/22. Пресслужба ПФЛ прагне познайомити читачів із новими учасниками змагань ПФЛ. Сьогодні наше інтерв’ю – з менеджментом ФК Вовчанськ. Але, передовсім, почнемо з досьє:

ФК Вовчанськ (Харківська обл.)

Рік заснування: 1992

Клубні кольори: біло-сині

Стадіон: «Нова Баварія», м. Харків (вміщує 2057 глядачів)

Керівництво та тренерський штаб

Почесний президент: Панов Віталій Володимирович

Президент: Ткаченко Олександр Юрійович

Головний тренер: Березовчук Андрій Володимирович

Тренер: Комарницький Віталій Станіславович

Начальник команди: Аксьонов Геннадій Леонідович

Адміністратор: Іващенко Роман Вікторович

Досягнення:

  • Бронзовий призер Чемпіонату України серед аматорів 2021 року.
  • Чемпіон Харківської області 2018 та 2019 років, віце-чемпіон – 2017 року.
  • Фіналіст Кубка Харківської області 2017 року.
  • Володар Суперкубка Харківської області 2018 року

ФК «Вовчанськ» в інтернеті:

Сайт: fcvolchansk.com/

Сторінка у Фейсбук: facebook.com/ФК Волчанск/

Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2019/20

2 (із 10)

18

13

3

2

38:11 (+27)

42

 

1/4

1

0

0

1

1:4 (–3)

0

2020/21

2 (із 11)

22

16

4

2

44:10 (+34)

52

 

1/2

4

1

3

0

2:1 (+1)

6

Всього

 

45

30

10

5

85:26 (+59)

100

Кубок ААФУ

2018/19

фінал

12

7

2

3

25:7 (+18)

23

2020/21

1/4

6

2

3

1

4:2 (+2)

9

Всього

 

18

9

5

4

29:9 (+20)

32

Розповісти про клубну філософію, завдання та концепцію ми попросили головного тренера ФК Вовчанськ Андрія Березовчука. Багаторазовий медаліст Прем’єр-Ліги чемпіонату України з футболу, віце-чемпіон Європи серед юнаків 2000 року, розповів про комплектацію команди, наголосив на проблемі власного стадіону, а також розповів про людей, які спонсорують клуб.

– Передовсім – питання, яке ми задаємо всім клубам-новачкам. Чому вирішили заявлятися у Другу лігу та які вбачаєте в цьому статусі переваги?

– Наш клуб прагне розвиватися, з кожним роком виходить на новий рівень. Отримання професіонального статусу – дуже важливий етап для клубу. Це новий рівень у організації справи, у менеджменті, у підписанні професіональних контрактів. Зробимо усе від себе залежне, щоб зарекомендувати себе з кращого боку у Другій лізі.

– ФК Вовчанськ виграв усе на обласному рівні, але в чемпіонаті України серед аматорів перемогу не здобули. Чи не турбує «не закритий» пункт у досьє перед дебютом серед професіоналів?

– У нашій команді грали виключно місцеві футболісти, з якими вдалося домовитися. За індивідуальними якостями хлопці дещо поступалися суперникам. Відзначу, що наші конкуренти мали більші бюджети і могли запрошувати гравців із вищих дивізіонів, проводили щоденний тренувальний процес. Були й інші обставини, про які футбольні люди прекрасно знають…

У будь-якому випадку, наш етап на аматорському рівні підходив до завершення – ми провели три сезони в змаганнях ААФУ, встигли освоїтися на всеукраїнському рівні, звикнути до цього темпу турнірів. Вдячні за можливість отримати такий досвід, він був для нашого клубу позитивним – є що згадати.

– Ваша команда суттєво оновилася під Другу лігу. Чи всі зміни були бажаними?

– Хотів, щоб усі футболісти залишилися у команді, адже вони заслужили право зіграти на професіональному рівні. Проте були нюанси. Наприклад, за наших легіонерів – форварда Анвулі і півзахисника П’єра – потрібно було платити внесок за заявку іноземного гравця за сезон. Ці футболісти вже вікові, тому вирішили, що немає сенсу платити ці кошти.

Інші футболісти, які значаться в списку втрачених, самі захотіли залишити команду, адже у них є свої постійні роботи, вони собі не можуть дозволити перейти на професіональний рівень, який передбачає зовсім іншу ігрову інтенсивність ігор і тренувань, роз’їзди по всій країні. Низку гравців умовляли залишитися, але не вийшло. Хлопці ухвалили таке рішення, і ми поважаємо їхній вибір.

– Коли стало відомо про таке рішення гравців? Чи не застало воно тренерський штаб зненацька, чи не змусило перекроювати селекцію й підготовку?

– До кінця чемпіонату не розмовляли на цю тему, адже ще не було рішення УАФ щодо видачі атестату. Для нас було важливо зосередити всі свої думки на завершенні чемпіонату. Дограли півфінал, а вже потім обговорили всі питання.

– Що показали контрольні ігри? Вам вдалося створити кістяк колективу?

– Зараз складно про це говорити, адже все буде помітно зі стартом чемпіонату. Звісно, за такий короткий проміжок часу складно награти боєздатний колектив, але зробимо все для цього. Станом на сьогодні наша команда на 100% ще не укомплектована. Був місяць на підготовку, а 80% футболістів залишили нашу команду. Перехід на професіональний рівень буде для ФК Вовчанськ складним. Зараз, окрім селекційного процесу, займаємося низкою організаційних питань, щоб відповідати рівню Другої ліги.

– Хто із новачків поповнив вашу команду?

– Запросили трьох молодих гравців із Металіста – Багачанського, Теплякова та Кузубова. Пец та Савицький прийшли до команди із Металіста 1925. Демків, Сімчак та Пантелейчук приєдналися до нашого колективу зі Львова. Також орендували Егбуджуо із Шахтаря. 17-річний Архипчук – вихованець харківського футболу, грав за юнацьку команду Дніпра-1.

Селекційний процес не завершений, є імовірність, що посилимося ще. Наприклад, на перегляді у нас перебуває така легендарна особистість харківського та українського футболу, як Едмар. Він взяв участь у контрольному матчі.

– Відчуваєте, що юні футболісти проявлять себе на професіональному рівні?

– Розуміємо, що хлопцям буде непросто. Моє завдання – розкрити потенціал молодих гравців, щоб вони вийшли на новий рівень у розвитку.

– Де збираєтеся грати домашні матчі?

– Гратимемо на харківському стадіоні «Нова Баварія». У нас є домовленість з цією ареною. На жаль, поки що у клубу немає власного стадіону.

Фото: fcvolchansk.com


– Чи не прикро грати не в Вовчанську, а в іншому місті?

– Прикро. Хочу через наше інтерв’ю подякувати вболівальникам, які дуже люблять команду, завжди нас підтримують. Вони готові їздити за командою у Харків. Ми дуже вдячні їм за те, що не покидають ФК Вовчанськ. Ми постійно відчуваємо, що вони з нами.

– А місто, напередодні історичного для Вовчанська дебюту в Другій лізі, не переймається необхідністю реконструкції місцевого стадіону?

– Не знаю. Можу лише сказати, що на наші матчі жодного разу не приходили представники місцевої влади, вони не цікавляться командою. Звісно, нам хочеться, щоб міська влада звернула на нас увагу. Проте поки що цього не відбулося.

– Наскільки великими були зміни в адміністративному та тренерському штабі?

– Звісно, у клуб прийшли нові співробітники, як цього й вимагають ліцензійні пункти клубу, що стає на старт Другої ліги. Проте у тренерський штаб нікого з інших клубів не запрошували. Наш колишній гравець Владислав Леонідов працює тренером воротарів. Поки що Владислав поставив свою кар’єру на паузу через певні проблеми зі здоров’ям, але ми розраховуємо на його досвід у роботі з нашими голкіперами.

– Хто зараз підтримує клуб?

– Варто подякувати Олександру Юрійовичу Ткаченку, який виділяє фінанси на функціонування клубу. Ткаченко буде президентом клубу. Почесний президент клубу – Віталій Володимирович Панов.

– Минулого сезону ви поєднували роботу головного тренера ФК Вовчанськ із посадою спортивного директора ФК Метал.

– Щодо мене, то я зосередився на роботі головним тренером команди ФК Вовчанськ. Металіст я вже залишив, більше не є спортивним директором цього клубу, про це були відповідні повідомлення на сайтах і в соцмережах клубів.

 

Пресслужба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору