Новини змагань

Згадати все: сезон ПФЛ 2020/21 у цифрах і фактах

09:20, 27 червня 2021

Статистичний ракурс змагань Першої та Другої ліг – у спеціальному дослідженні Інформаційно-аналітичної служби ПФЛ

240 матчів і 597 голів у Першій лізі 2020/21 – 537 гравців-учасників і 26 головних тренерів.


Розпочнемо її огляд із підсумкової турнірної таблиці.



Середня результативність змагань Першої ліги дещо зменшилася порівняно з минулим сезоном – найбільш результативним за останніх п’ять років:



Але позитивна сторона полягає в тому, що, порівняно з позаминулим – трішки більш результативним – сезоном звітний дав майже в два рази менше безгольових ігор (18 проти 32, а в минулому чемпіонаті їх було всього 13).



Блискучий, один із найкращих, показник за домашніми матчами видав рівненський Верес – 91% набраних очок із можливих, без жодної поразки! У той же час херсонський Кристал вдома набрав лише 11%, одна перемога при двох нічиїх і 12 поразках.

Мало очок «зелено-сині» здобули й на виїзді – менше 18%. При цьому Чорноморець і Металіст 1925 в гостях виступили ефективніше за чемпіона – 64,4% очок при ігровому балансі +8=5–2.

Що дуже важливо: значно підвищилася середня ефективність виступу команд на виїзді (від 36,1% минулого сезону до 42,4% цього). Це один із сигналів рівності та конкурентності змагань, де кожен може обіграти кожного.

Ще одна напрочуд інформативна табличка.

Перше – найбільш відвідуваним в цілому та щодо домашніх матчів виявився Металіст 1925. А от у виїзних матчах найбільше глядачів зібрав Чорноморець. А от Гірник-Спорт зібрав найменше глядачів.

Друге – Верес і Миколаїв відіграли без вилучень. А от гравці Прикарпаття достроково покидали поле відразу 9 разів. При цьому «корабели» 92 рази отримували жовті картки (найбільше).

Третє – наймолодшою командою в віці 22,8 роки виявилася тернопільська Нива. Найстаршим за середнім віком – рівненський Верес (27,8 років). Середній вік гравців Першої ліги – 25,5 років. Минулого сезону, приміром, було 26,1.

Тепер стосовно Другої ліги сезону 2020/21.

289 матчів проведено (включно з «золотим»), 775 м’ячів забито. В змаганнях Другої ліги цього сезону взяло участь 792 гравці, 41 головний тренер.

Ось турнірні таблиці змагань:

Як бачимо, Група Б виявилася результативнішою за Групу А. І середній результат лідерів значно вищий у східно-південній групі. Єдина команда, яка так і не зазнала поразок у звітному чемпіонаті, також грала в Групі Б…



Щодо матчів на своєму та чужому полі, харківський Метал видав вражаючий результат 93,9%. А от МФК Миколаїв-2 став єдиним клубом, який набрав вдома менше 10% можливих очок. Волинь-2 здобула схожий очковий доробок на виїзді (менше 9%).





Промовистими цього сезону є показники середнього віку гравців. Відразу п’ять команд-учасниць мають середній вік 21 рік і менше. Знижено середній вік і в лізі загалом, якщо порівнювати з минулим сезоном.

Єдиною командою, яка обійшлася без вилучень, став вишгородський Діназ. А от гравці ФК Нікополь вилучалися 10 разів. Щодо попереджень, то лише 37 отримав Метал (при двох червоних картках у пасиві). Найбільше жовтих карток у Рубікону (83).

За середньою відвідуваністю чітко виділяються харківський Метал, криворізький Кривбас і хмельницьке Поділля.

Щодо відвідуваності, то, безперечно, коронавірусні обмежувальні заходи зіграли свою роль – ледве не півтори сотні (близько 140) ігор відбулося без присутності глядачів.

На цьому фоні виділяються показники харківського Металу. В іншому ж цифри мають наступний вигляд:



Ось порівняння п’яти останніх сезонів Другої ліги щодо відвідуваності:



Наостанок – про такий важливий показник, як середня результативність. Вона в Другій лізі наразі найкраща за три останніх сезони, тож фіксуємо цю позитивну тенденцію:

 

Пресслужба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору