Новини змагань

Лондон – столиця Чемпіонату Європи-2020. Півфінали та фінал Євро пройдуть тут

18:48, 18 червня 2021

Чому УЄФА обрала Англію та її знаменитий стадіон «Уемблі» для головних матчів Євро-2021 з футболу

Адміністративний центр і найбільше місто Великої Британії у липні 2021 року прийме найважливіші матчі європейської футбольної першості.

Лондон – головне місто футбольного Євро-2020. Саме в столиці Англії на знаменитому стадіоні «Уемблі» повинні пройти цілих 8 матчів розподіленого по всій Європі турніру з 51 запланованого календарем, у тому числі всі найважливіші – півфінали та фінал.

Для порівняння, всі інші міста-організатори проведуть у себе по 4 гри (винятком є лише Санкт-Петербург, якому дісталися 3 додаткових зустрічі групового етапу через відмову Дубліна).

Цей чемпіонат стане новим, абсолютно унікальним досвідом: вперше Євро на честь 60-річчя турніру пройде не в одній або двох країнах, як раніше, а відразу в 11 містах з 11 держав.

Рішення про вибір Лондона столицею незвичайного за форматом ЧЄ-2020 було прийнято УЄФА у 2014 році.

Стадіон «Уемблі» – національна арена Англії

Лондон є одним з найпопулярніших місць відвідування туристами, до якого щорічно приїздять мільйони гостей міста. Причина такої популярності відома всім: знаменитий Біг Бен, Тауерський міст, Еббі-Роуд, казино Hippodrome з щорічними турнірами PokerStars. Цей список може тривати нескінченно. І ось настав час стадіону «Уемблі» з'являтися у заголовках газет світової преси.

Всі лондонські матчі Чемпіонату Європи пройдуть на знаменитому «Уемблі» – національному стадіоні Англії, розташованому в північно-західній частині британської столиці і який вміщає 90 тисяч глядачів.

Реконструйований у 2007 році – а точніше, просто побудований заново на місці знесеної старої версії – «Уемблі» не належить жодному клубу.

Власником арени є FA – футбольна асоціація Англії. Тут приймає своїх суперників національна збірна, проводяться вирішальні матчі внутрішніх турнірів – Кубка Англії (з півфіналу), Суперкубка, Кубка Ліги, трофею Футбольної ліги, фінали плей-офф за підвищення у класі професійних дивізіонів FA від Чемпіоншипа до Другої ліги.

У сезонах 2017/2018 та 2018/2019 на період будівництва нового власного стадіону свій тимчасовий будинок тут знайшов лондонський «Тоттенхем Хотспур».

Матчі Чемпіонату Європи - 2020 у Лондоні

Ось повний список ігор Євро-2020, запланованих на «Уемблі»:

  • 13 червня: Англія-Хорватія (Груповий етап, Група D)
  • 18 червня: Англія-Шотландія (Груповий етап, Група D)
  • 22 червня: Чехія-Англія (Груповий етап, Група D)
  • 26 червня: матч 1/8 фіналу
  • 29 червня: матч 1/8 фіналу
  • 6 липня: півфінал
  • 7 липня: півфінал
  • 11 липня: фінал

У матчі 1/8 фіналу 26 червня в Лондоні зустрінуться переможець групи A, в яку входять збірні Італії, Швейцарії, Уельсу та Туреччини, і команда, що посіла друге місце у квартеті C, що складається з Нідерландів, Австрії, України та Північної Македонії. На жаль, після матчу з Австрією, шанси України вийти у плей-офф мізерно малі. Не зважаючи на професійний та відчайдушний захист воріт, Георгій Бущан на двадцять першій хвилині матчу пропустив м’яч у свої ворота.

Додатковий стимул посісти перше місце у своїй групі для збірної Уельсу, якій за ступенем підтримки «Уемблі» може стати практично домашнім стадіоном – але зробити це буде непросто, адже фаворитом у цій четвірці є збірна Італії, яка не програє з вересня 2018 року.

Набагато більше шансів на те, що домашнім для одного з суперників виявиться інший лондонський матч 1/8 фіналу, який відбудеться 29 червня. У цей день на «Уемблі» зійдуться переможець групи D (Англія, Хорватія, Чехія, Шотландія) та збірна з другого місця в групі F (Франція, Німеччина, Португалія, Угорщина).

Збірна «Трьох левів» зібрала на Чемпіонат Європи найдорожчий склад з усіх учасників загальною вартістю у 1,27 мільярда євро.

Висока ймовірність, що саме англійці займуть у своєму квартеті перше місце та проведуть матч першої стадії плей-офф ЧЄ-2020 на рідному стадіоні.

Суперник у них очікується найгрізніший – в групі F одночасно зібралися чинні чемпіони світу французи, чинні чемпіони Європи португальці та попередній чемпіон світу збірна Німеччини, цей квартет відразу ж після жеребкування був одностайно визнаний футбольними експертами «групою смерті».

Другий Лондонський матч 1/8 фіналу вже зараз обіцяє стати найцікавішим з усіх восьми на цій стадії.

Хто зійдеться на полі «Уемблі» у півфінальних і фінальних баталіях – поки спрогнозувати досить непросто.

Чому столицею ЧЄ - 2020 став саме Лондон

Вибір Лондона місцем проведення фінальних матчів Чемпіонату Європи-2020 не випадковий. Саме Англія, як всім відомо, є родоначальницею футболу – віддати їй головну роль в колективному європейському змаганні з цього виду спорту просто логічно історично.

При цьому англійці вже дуже давно не приймали на своїй території глобальні футбольні форуми – за всю історію це відбувалося тільки двічі, у 1966 році (Чемпіонат світу) та в 1996 році (Чемпіонат Європи).

Англія вже подавала заявку на проведення ЧС-2018 і до останньої стадії була суперником Росії в суперечці за право організації цього мундіалю, але у підсумку програла. Якби Євро-2020 проводився у звичному форматі з однією-двома країнами-організаторами, британці напевно були б фаворитами при виборі господаря турніру.

При цьому Англія володіє необхідною інфраструктурою для проведення фінальних матчів великого змагання всеєвропейського масштабу: 90-тисячний «Уемблі» входить в топ-5 найбільших стадіонів світу, а в Європі поступається тільки іспанському «Камп Ноу», який вміщає 99 тисяч глядачів.

У головної арени Великої Британії вже є суттєвий досвід проведення міжнародних матчів високої важливості - новий «Уемблі» двічі приймав фінали Ліги чемпіонів, саме тут пройшли фінальні матчі футбольних турнірів Літніх Олімпійських Ігор-2012.

Домашній ЧС-1966 приніс Англії єдине в її історії світове чемпіонство. Євро-1996 закінчився вильотом у півфіналі по пенальті від майбутнього чемпіона Німеччини – при цьому вирішальний промах допустив нинішній головний тренер збірної «Трьох левів», а тоді її захисник Гарет Саутгейт. Що принесе Англії домашній фінал чемпіонату Європи на цей раз? Відповідь на це запитання ми отримаємо вже через декілька днів.

 

 




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору