Новини змагань

Міський голова Запоріжжя Буряк: з підтримкою інвестора можна швидко повернути Металург в УПЛ

12:00, 11 червня 2021

Мер Запоріжжя Володимир Буряк в інтерв’ю пресслужбі ПФЛ розповів про відродження «Металурга», поділився враженнями від виступів команди та наголосив на амбітних планах


Палкий вболівальник

–  Коли  приїхав  до  Запоріжжя  у  1987  році,  то почав уболівати за Металург, - згадує пан Володимир. - Працював на комбінаті  «Запоріжсталь»,  а  це  тоді  була  заводська команда. Хоча за Металург я вболівав не лише через це. Особливо  запам’ятався  перший  матч  команди у Вищій лізі Чемпіонату СРСР у березні 1991 року. Ми з хлопцями з цеху тоді ходили на матч. Металург приймав московський Спартак та виграв 2:1.

Пам’ятні матчі

- Пам’ятний матч із Лідсом у Кубку УЄФА, коли 1:1 зіграли. Андрій Глущенко стояв у воротах – з ним потім ми неодноразово спілкувалися. На жаль, у виїзному матчі наша команда програла  0:1. Але  тоді  це  було сприйняття  Металурга  на  рівні  європейського футболу.  Пам’ятним  був  матч  проти  Панатінаїкосу у Лізі Європи, коли зіграли виїзний матч з рахунком 1:1. Це тоді розцінювалось як перемога. На жаль, потім програли у Запоріжжі – 0:1. Далі не пройшли. Можу сказати, що все життя вболіваю за Динамо, але Металург рідніший. З ним багато чого пов’язано. Це була заводська команда. Знайомий був  із багатьма тренерами  –  Олег  Таран,  Мирон Маркевич. Олег Таран потім повернувся до Запоріжжя, тренував наш МФК Металург.

Початок відродження

- На жаль, так сталося, що наше місто з величезними футбольними традиціями залишилося без своєї команди в Прем’єр-Лізі. Звичайно, ми прагнули  це  виправити,  відродити  професіональний футбольний клуб. Але не менш важливим для нас було збереження нашої запорізької ДЮСШ Металург. Ми, як міська влада, почали думати про створення клубу, який зможе допомогти місцевим вихованцям ДЮСШ Металург знайти свій шлях у професійному футболі, вийти на професійний рівень та грати в будь-якому клубі  країни  або  світу.  Клуб  почав  свій  шлях  з аматорського чемпіонату, потім грали в Другій і Першій лізі.


Збереження інфраструктури

- Наш стадіон відомий в Україні, тут грали національні збірні, в тому  числі  й  команда  Андрія  Шевченка.  Луганська Зоря приймає суперників у єврокубках та Прем’єр-Лізі.  Ми  регулярно  оновлюємо  інфраструктуру на стадіоні, намагаємось постійно вдосконалювати техніку, методику догляду за полями. Тож  наш  стадіон дійсно сучасний і готовий приймати матчі майже всіх рівнів.


Власність міста

– Місто опікується і ДЮСШ Металург, і клубом із базою, які входять до КП МФК Металург. Коли були проблеми з дитячою школою,  ми  взяли  її  під  своє  крило.  У  2017  році  КП «Центральний стадіон» перейменували в КП МФК Металург, бюджет якого розрахований на утримання  стадіону «Славутич-Арена»,  тренувальної бази на Великому лузі та двох команд – основної і молодіжної.


Виступи команди

- За три роки вдалося пройти шлях з аматорів до Першої ліги. Від своєї глобальної стратегії ми не відходимо.  Якщо  ви  й  зараз  подивитесь  на наш склад, то левова частина гравців – це наші вихованці або ж ті, хто раніше грав у Запоріжжі. Мені особливо приємно, що в нас є багато молодих талановитих хлопців, є досвідчені ветерани, зараз  ми  знову  боремося, щоб вийти в Першу лігу. Як показав попередній досвід, тоді ми були не готові протистояти на рівних  багатьом клубам, чиї бюджети перевищують наш.

Амбітні плани

– Мені б дуже хотілося, щоб команда якомога швидше повернулася до УПЛ. Для того, щоб грати в Прем’єр-Лізі та ставити завдання участі в єврокубках, нам потрібен потужний генеральний спонсор. Ми готові до співпраці. Заручившись підтримкою інвестора, Металург може швидко повернути Запоріжжя в Прем’єр-Лігу.

 

Повна версія інтерв’ю, створена в співпраці з пресслужбами мерії Запоріжжя та МФК «Металург», буде опублікована в книзі «Ми – професіонали. Теперішній час», яка готується до випуску до 25-річчя ПФЛ.

 

Пресслужба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору