Новини змагань

Цього дня: заснування київського Динамо та смерть найвеличнішого тренера України

23:30, 12 травня 2021

Валерій Лобановський, фото zbirna.com

Денис Столярчук

PFL.ua пропонує привітати з днем народження наших футбольних людей.

13 травня народилися:

1996 рік: захисник Балкани (Зоря), Друга ліга Сергій Новіков

1999 рік: нападник Діназу (Вишгород), Друга ліга Максим Гида

Серед відомих іменинників цього дня -

1934 рік: Юрій Андрійович Морозов - радянський футболіст і російський футбольний тренер. Заслужений тренер СРСР (1989). Гравець санкт-петербурзьких клубів: ФШМ, Зеніт, Адміралтеєць, і Динамо. Фізично сильний, працьовитий, сміливий у єдиноборствах футболіст. У 1983 році був тренером київського Динамо (37 матчів, 14 перемог, 11 нічиїх, 13 поразок). З березня по серпень 1989 року тренував національну збірну СРСР – чотири матчі. Пішов з життя 15 лютого 2005 року.

Помер

2002 рік: Валерій Васильович Лобановський -

Журналіст Артур Валерко: Лобановський – це класик української тренерської школи, один із найголовніших реформаторів футболу ХХ століття. Легенда київського Динамо, в складі якого проторував шлях до всесоюзних трофеїв, пізніше грав за Чорноморець і Шахтар. Завершивши виступи, ще в 29 років очолив Дніпро, який вивів на вищоліговий рівень. А від 1973 року з кількома перервами – головний тренер київського Динамо. Володар Суперкубка Європи 1975, Кубка кубків 1975 і 1986 років, багаторазовий чемпіон і володар кубка СРСР і України, на чолі збірної СРСР – віце-чемпіон Європи 1988 року та призер Олімпійських ігор. У пізні роки спершу консультував, а потім і очолював національну збірну України. Законодавець мод відразу кількох декад у континентальному футболі. Тренер-новатор, який зробив великий вклад у розвиток таких гравців, як володарі Золотого м’яча Блохін, Бєланов і Шевченко, а також інших легенд вітчизняного футболу.

Святковим є цей день і для багатьох зарубіжних футболістів. Зокрема, день народження відзначає

1993 рік: Ромелу Лукаку - бельгійський нападник італійського Інтернаціонале і національної збірної Бельгії у складі якої є рекордсменом за кількістю забитих голів (91 гра, 59 м'ячів). Раніше виступав за бельгійський Андерлехт, англійські: Челсі, Вест-Бромвіч, Евертон та Манчестер Юнайтед. Талант року Бельгії 2009 року. Чемпіон Бельгії, володар кубка Англіх, переможець Ліги Чемпіонів УЄФА 2011/12 у складі лондонського Челсі, чемпіон Італії 2020/21, Найкращий бомбардир Чемпіонату Бельгії: 2009/10.

У 1927 році було засновано київське Динамо - чинний чемпіон України, дворазовий володар Кубка кубків, володар Суперкубка Європи, багаторазовий чемпіон, володар Кубка та Суперкубка СРСР і України. Клуб, у якому розкрилися троє володарів "Золотого м'яча".




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору