Новини змагань

Рада ліг ПФЛ: новий формат змагань, маркетинговий кодекс і прогрес щодо платежів солідарності

18:00, 17 березня 2021

Представники клубів прийняли низку важливих рішень щодо сезону 2021/22, розвитку ПФЛ і інших важливих питань

Фото: пресслужба ПФЛ


м. Київ, Будинок футболу, 17 березня 2021 року

Сьогодні в столиці зібралися члени Ради ліг Професіональної футбольної ліги України. Засідання, яке проходило під головуванням президента ПФЛ Олександра Каденка, розглянуло більше десяти важливих питань і проголосувало за рішення, які мають велике значення для подальшого розвитку вітчизняного футболу.

Поля зі штучним покриттям допоможуть футбольним змаганням

Передовсім, присутні розглянули питання про підготовку до проведення та початок весняної частини Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів Професіональної футбольної ліги сезону 2020/21. Було відзначено, що клуби належним чином підготувалися до відновлення змагань: пройшли багатоетапні навчально-тренувальні збори, команди провели велику селекційну роботу, склади посилилися низкою відомих футболістів, у тому числі – з досвідом виступів у єврокубках і збірних своїх країн.

Зважаючи на багату на снігопади зиму 2021 року, особливу увагу привернуло питання інфраструктури. Було запропоновано проект постанови, за якою буде визначено в містах, де є клуби ПФЛ, опорні стадіоні зі штучним покриттям. Такі в останні роки зведені в багатьох обласних і районних центрах України. Навіть при непогоді там можна буде грати матчі ранньою весною чи пізньою осінню, коли їхні основні стадіони з натуральним покриттям ще будуть неготовими через погодні умови. Ухвалене членами Ради ліг ПФЛ рішення має затвердити Комітет з питань стадіонів та безпеки проведення змагань УАФ.

Особливу увагу в час коронавірусної пандемії привернув виступ фахівця з питань медицини. Голова спортивно-медичний комітету УАФ В’ячеслав Попов пояснив клубам, як надалі буде здійснюватися контроль і виявлення захворювань, а також поділився інформацією про поточні рекомендації керівних футбольних органів з цього питання. Зокрема, нововведення стосуватиметься тестування: надалі збираються проводити вже не плр-тести, а достатньо буде тестів на антитіла.

Чемпіона Другої ліги визначать у Черкасах

Зважаючи на розподіл Другої ліги на дві групи за територіальним принципом, у нижчого професіонального дивізіону буде визначений свій чемпіон. Питання про визначення місця проведення матчу за звання чемпіона України серед команд клубів другої ліги сезону 2020/2021 якраз розглядали члени Ради ліг. Отже, «золотий матч» Другої ліги (між переможцями Групи «А» та Групи «Б») пройде в Черкасах, орієнтовно 16 чи 17 червня.

Щодо учасників змагань поточного сезону, розглядали питання про виключення зі складу ПФЛ ТОВ «Об’єднаний професіональний футбольний клуб міста Черкаси і територіальних громад Черкаської області «Черкащина». Втім, вирішити його не вдалося – рішення поки не увалили, бо немає листа від засновників клубів.

Фото: пресслужба ПФЛ


Завдяки плідній співпраці УАФ і ПФЛ, особистій підтримці керівництва організацій, є значний прогрес у питанні платежів солідарності – члени Ради ліг схвалили рішення про створення робочої групи для підготовки «Положення щодо розподілення Платежів солідарності на розвиток дитячо-юнацького футболу» між клубами Професіональної футбольної ліги. Робочу групу щодо платежів солідарності, яку створили на Раді ліг, очолив президент ФК «Поділля» (Хмельницький) Євген Бейдерман. Туди увійдуть представники клубів ПФЛ, УАФ, профспілок. Робоча група розробить положення щодо розподілу Платежів солідарності. Президент ПФЛ Олександр Каденко у своєму вступному слові подякував УАФ за те, що вони пішли назустріч і вирішили підтримати дитячий футбол клубів ПФЛ. До 10 травня 2021 року робоча група має надати проект положення.

Ще одним наслідком гідної співпраці УАФ та ПФЛ стала пролонгація Договору між на організацію і проведення змагань серед команд клубів ПФЛ на спортивні сезони 2021/22, 2022/23, 2023/24. Підсумував важливе рішення про пролонгацію договору Олександр Каденко: "Дякуємо президенту УАФ Андрію Павелку та Виконавчому комітету, адже УАФ пішов назустріч ПФЛ і нашим клубам, пролонгувавши договір на три роки. Це дозволить більш продуктивно працювати ПФЛ в плані маркетингу і пошуку спонсорів, а також підтверджує плідність співпраці між УАФ і ПФЛ".

Готується окремий регламент з маркетингу ПФЛ, а також зміни в регламенті щодо маркетингових вимог. Комерційні, медіа та маркетингові права на Всеукраїнські змагання з футболу передані клубами Об’єднанню футбольних клубів України «Професіональна футбольна ліга України» у зв'язку з підписанням відповідної Угоди про передачу таких прав від "УАФ Маркетинг" до ТОВ "Ліга футбол". Було прийнято рішення про подання звіту аудиторської компанії про фінансово-господарську діяльність на Конференцію ПФЛ за календарний рік, і подачу проекту кошторису ПФЛ та звіт про фактичні витрати за спортивний сезон. 

Перша та Друга ліги 2021/22 стануть ще міцнішими

Представники клубів напередодні Ради ліг ретельно вивчили пропозиції щодо реформування змагань ПФЛ  у зв'язку з реформою  змагань  U-21 УПЛ. Нагадаємо, з наступного сезону припиняється проведення т.зв. Молодіжної першості, клубам УПЛ запропоновано заявити свої молодіжні (резервні) команди-«двієчки» в змагання ПФЛ. Команди, які посядуть перші три місця в УПЛ сезону 2020/21, зможуть заявити свої "молодіжки" в Першу лігу (якщо хтось із призерів відмовиться, то автоматично заходить третя команда Другої ліги), інші – в Другу лігу. Очікуване збільшення учасників змагань ПФЛ як за рахунок аматорських клубів, що проходять атестацію, так і за рахунок «двієчок», було оформлено в різних пропозиціях формату змагань сезону 2021/22.

Фото: пресслужба ПФЛ


Розглядалося кілька варіантів:

1) Перша ліга в два етапи – дві групи по 10 команд;

2) Перша ліга в два етапи – дві групи по 12 команд;

3) Перша ліга – 20 команд за коловою системою.

Члени Ради ліг провели обговорення варіантів, внесли цікаві зауваження та пропозиції.

Проголосували за варіант – дві групи по десять команд у Першій лізі та не більш як дві групи по 16 команд у Другій лізі.

Таким чином, у групах Першої ліги кожна команда зіграє з кожною у два кола. Перші п'ять команд кожної з груп формують нову групу, те ж стосується і аутсайдерів кожної груп. На другому етапі команди групи А проводять матчі з командами групи Б у два кола, з очками, набраними на першому етапі змагань. Три команди за підсумками другого етапу здобувають право підвищитися в класі, а в другій групі - чотири команди напряму залишають Першу лігу.

Цей проект прийняли за основу, його направлять в Комітет професіонального футболу УАФ, Дирекцію УПЛ, після розгляду цих двох інституцій, його має затвердити Виконком УАФ. Таким чином, сезон 2021/22 у ПФЛ очікується найбільш масовим за останні роки. Це – збільшення кількості матчів і географії змагань, але при цьому й велика відповідальність і великий глядацький інтерес. І це додасть спортивного конкуренції.

Отже, історичні рішення сьогоднішньої ради ліг дозволяють і надалі розвивати наш футбол у плані масовості, маркетингу та спортивної привабливості змагань.

 

Пресслужба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору