Новини змагань

Ювілей рекордсмена: як виглядає ситуація з «гвардійцями» Першої ліги?

09:00, 9 лютого 2021

Андрій Цвік, фото fcstal.lg.ua

Один із найголовніших критеріїв футбольної стабільності для гравця – кількість проведених матчів на заданому рівні. Аномально високий показник означає, що футболіст залишався основним і потрібним у своїй команді багато років. Тож ті, кого футбольні статистики прозвали «гвардійцями», – рекордсмени за кількістю проведених матчів, – мають право вважатися чи не найбільш шанованими гравцями серед колег.

У Першій лізі багато років історичний рекорд утримує Андрій Цвік – сьогоднішній ювіляр, який в 1992-2005 роках провів 429 матчів, установивши цифру-орієнтир для кожного гравця ПФЛ. Причому, граючи винятково за одну команду – алчевську «Сталь»!

Дебютував він у нашому дивізіоні 14 березня 1992 року в матчі «Сталь» (Алчевськ) – «Автомобіліст» (Суми), який завершився перемогою його команди – 3:0. У складі команди під керівництвом Анатолія Волобуєва Цвік здобув повний медальний комплект Першої ліги:

    Переможець: 2004/05

    Срібний призер: 1999/00

    Бронзовий призер: 1995/96

Граючи в середній лінії, Андрій регулярно допомагав своїй команді голами – у середині 90-х, час розквіту футболіста, – забивав по шість м’ячів за сезон три роки поспіль. Загалом за час виступів відзначився 52 голами – чудовий особистий результат.

Читайте також:

Легенди ПФЛ: «Сталь» (Алчевськ), сезон 1999/2000

Навіть під кінець виступів стабільний і сумлінний футболіст брав участь у більшості матчів своєї команди, здебільшого, в стартовому складі «від дзвінка до дзвінка». Завершення виступів 34-річного Цвіка було тріумфальним – воно співпало з черговим злетом «Сталі». Команда виграла «золото» Першої ліги, Андрій провів у тому чемпіонаті 25 матчів, забивши два м’ячі – в напрочуд важливих переможних матчах проти харківського «Арсеналу» та кам’янської «Сталі». Наостанок виступів Цвік поповнив свою колекцію ще й чемпіонською медаллю, встановивши повний комплект нагород у Першій лізі. 25 травня 2005 року ветеран вийшов у стартовому складі проти переповного «зірочками» «Динамо-2» й під оплески 8000 вболівальників на рідному стадіоні був замінений на 15-й хвилині на молодого Касьянова. Таким чином клуб красиво організував проводи з футболу свого головного «гвардійця». А Цвік, до речі, потім продовжив співпрацю з Волобуєвим у штабі клубу та на адміністративних посадах.

Зігравши в матчі з «Динамо-2» свій матч №429 у Першій лізі, Андрій Цвік установив планку історичного рекорду дивізіону на недосяжну висоту. Великі гравці грали в ПФЛ, хтось звідси доріс до збірної та єврокубків, інші багато років грали на цьому рівні, залишаючись у когорті найкращих у лізі. Але «дістати» рекорд Цвіка не вдається поки нікому.

Десятка рекордсменів Першої ліги за кількістю проведених матчів станом на поточний сезон виглядає таким чином:

Гравець

Команди, за які він грав у Першій лізі

Матчі

1

Андрій Цвік

«Сталь» (А)

429

2

Богдан Єсип

«Закарпаття, «Нафтовик», «Кримтеплиця», «Динамо-2», ПФК «Суми», «Олімпік»

401

3

Володимир Мельниченко

«Поліграфтехніка, «Нафтовик»

384

4

Вадим Олійник

«Металург» (Н)

383

5

Євген Манько

«Сталь» (А)

380

6

Олександр Агарін

«Дніпро (Ч), «Кристал» (Ч), «Волинь», «Нафтовик», «ІгроСервіс»

373

7

Олександр Когутич

«Закарпаття»

352

8

Сергій Полушин

Сталь» (А), «Вагонобудівник»

343

9

Олексій Таргонський

«Нафтовик», «Металіст», «Спартак» (С)

336

10

Віталій Візавер

ЦСКА-2, «Авангард» (К), «Кримтеплиця»

325

Як ви бачите, тут немає вже жодного гравця, які б продовжували виступи. Із тих, що були задіяні у нинішньому сезоні,  найбільше ігор у Романа Бочкура – 284 (грав до зимового антракту за «Прикарпаття»), Ігоря Сікорського – 279 (грав за «Волинь», втім навесні має грати за друголіговий харківський «Метал») і Сергія Герасимця – 278 (виступав за «Гірник-Спорт»). Отже, навіть перша десятка може залишитися незмінною за підсумками сезону 2020/21.

Але кадри в Першій лізі оновлюються, приходять і закріпляються в складі нові майстерні футболісти. Можливо, хтось із них – молодий, сповнений сил, що тільки досягає своїх перших ігрових ювілеїв – одного дня кине виклик історичним рекордсменам.

А ми віддаємо належне історичному рекордсмену Андрію Цвіку, який сьогодні святкує своє 50-річчя. До речі, окрім рекордних 429 матчів у Першій лізі, він грав і в інших дивізіонах. 492 матчі провів на професіональному рівні в Україні. Грав у Другій лізі (за «Сталь-2» у пізні часи кар’єри), побував і в Вищій лізі сезону 2000/01. До речі, забивав у елітному футболі – і навіть у ворота донецького «Шахтаря»…

 

Про інших іменинників читайте в нашій рубриці #цьогодня




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору