Новини змагань

Цього дня: патріарх і міланський лев

08:00, 9 січня 2021

Віктор Жилін, фото з архіву родини

Денис Столярчук

PFL.ua пропонує привітати з днем народження наших футбольних людей.

9 січня народилися:

1974 рік: Начальник ФК «Ужгород» Віталій Анатолійович БУЛГАКОВ.

1992 рік: гравець - Вадим Валерійович Гриппа («Таврія-Сімферополь», Друга ліга).

1995 рік: гравець - Сергій Вікторович Кулинич (МФК «Миколаїв», Перша ліга).

2000 рік: гравець - Богдан Геннадійович Могильний («Металург» Запоріжжя, Друга ліга).

2001 рік: гравець - Данило Миколайович Гріненко (МФК «Миколаїв-2», Друга ліга).

2001 рік: гравець - Єгор Сергійович Корицький («Яруд» Маріуполь, Друга ліга).

2001 рік: гравець - Данило Артемович Сидоренко («Металург» Запоріжжя, Друга ліга).

2002 рік: гравець - Назар-Стефан Васильович Сасс («Карпати» Львів, Друга ліга).

Серед відомих іменинників цього дня – Віктор Степанович Жилін (1923 р.н.).

Артур Валерко: Уродженець Таганрогу (на той час – Донецька губернія УСРР) починав грати в рідному місті, і хоча світова війна вкрала в нього кілька дорогоцінних років виступів, досить швидко заявив про себе в динамівських колективах Ростова-на-Дону та Воронежа. У перші післявоєнні роки опинився в київському «Динамо» й відтоді пов’язав свою долю з Україною. З невеликою перервою на сезон у ленінградському «Зеніті», в 1947-52 роках зіграв 97 матчів за киян, відзначившись 17 голами. Догравав у ризькій «Даугаві» та київському Окружному будинку офіцерів (попередня назва ЦСКА).

Особливо прославився Жилін багаторічною тренерською роботою: неодноразовий чемпіон і володар Кубка УРСР, він працював у всіх лігах від КФК до Вищої. Очолював  «Локомотив» (Вінниця), «Авангард» (Харків), «Зірка» (Кропивницький), «Автомобіліст» (Житомир), «Чорноморець» (Одеса), «Металург» (Запоріжжя), «Кривбас» (Кривий Ріг), «Спартак» (Івано-Франківськ), «Дніпро» (Черкаси) та низку інших команд, аж поки не прийняв керівництво бородянським «Машинобудівником».

У цій при столичній команді провів більше 20 років – завоював Кубок УРСР 1986 року та виграв Групу «Б» Другої ліги 2002-го. Останнє тренерське звершення здійснив у віці 79 років – старшого тренера-тріумфатора змагань ПФЛ ще треба пошукати… Недарма ще за життя Жиліна називали «патріархом українського футболу».

Помер 14 жовтня 2009-го в віці 86 років. У Бородянці пам’ять «Беркута», як прозвали його ще вболівальники 50-х, вшановують щорічним турніром-меморіалом.

Дженнаро Гаттузо, sportcafe24.com

Святковим є цей день і для багатьох зарубіжних футболістів. Зокрема, день народження відзначає Дженнаро Гаттузо (1978 рік): італійський футбольний тренер і колишній футболіст, опорний півзахисник. За збірну Італії зіграв 73 матчі та забив один м’яч. Переможець Ліги чемпіонів УЄФА: 2002-03, 2006-07, Чемпіон світу: 2006. З грудня 2019 року очолює тренерський штаб «Наполі», до цього був тренером «Мілану». Двохкратний чемпіон Італії та володар кубку Італії як гравець «Мілану», володар кубку Італії як тренер «Наполі».




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору