Новини ЗМІ

Бондаренко: бажаючих грати за «Діназ» тепер вистачає

10:30, 18 грудня 2020
Головний тренер "Діназа" Володимир Бондаренко відповів на питання клубної пресслужби
Фото: dinaz.com.ua

На тривалу зимову перерву вишгородський «Діназ» пішов у якості лідера групи «А» Другої ліги. Подібний статус накладає на весь колектив додаткову відповідальність, додає мотивації й відкриває нові перспективи. Про все це клубна пресслужба поговорила з головним тренером клубу Володимиром Бондаренком.
- Перше місце «Діназа» перед затяжною зимовою перервою свідчить, що команда виконала завдання-мінімум на цьому етапі?
- За великим рахунком, так. Хоча ми не ставили конкретного завдання перед стартом сезону, а просто прагнули перемагати в кожному матчі й складати все в одне ціле. Утім, всі добре розуміють, що це тільки перше коло, навіть, неповне, бо у нас ще одна гра з «Чайкою», яка відбудеться весною, і вся боротьба в групі ще попереду. До того ж, команди вгорі йдуть дуже щільно і кожен тур може все змінити.
- Якби не дві поразки від «Ужгороду» та «Епіцентру», то становище було б ще кращим…
- Ні там, ні там за грою ми не поступалися. В Ужгороді домінували, але прогавили два випади від суперника, а свої моменти не реалізували. «Епіцентр» мабуть був би задоволений нічиєю в нас, але забрав три очки. Таке в футболі буває. Звичайно, неприємно було після цих матчів, прикро, але пережили.
- Певні перепади в грі команди спостерігалися. Чому?
- Я б не сказав, що це були критичні провали, ями. Так, горбочки. Ситуація на старті чемпіонату була трохи незрозуміла, сумбурна. Ніхто не розумів, як з цими тестами, з обмеженнями бути. Це трохи позначалося й на футболістах. Хоча можу констатувати, що по якості грі у нас не було великих провалів. Так, програвали, не витерпіли в тому ж Хмельницьку тридцять секунд, але ж і суперник не просто так виходить на поле. Радує те, що ми восени забили 33 м'ячі, найбільше серед команд Другої ліги. Не вимучували, а саме забивали після красивих комбінацій. В минулому сезоні у нас були проблеми з реалізацією, над якими ми попрацювали і, як видно, нам вдалося це значно покращити. Ми вийшли на новий, якісний рівень.
- До того ж, у команді було чітко видно головний кістяк.
- Основа вийшла непогана. По ходу чемпіонату нам доводилося комбінувати зі складом, робити перестановки певні, але обойма футболістів пройшла весь шлях без особливих збоїв. Це тішить нас.
Фото: dinaz.com.ua

- В активі «Діназу» три досить великі перемоги. 5:1 над «Буковиною» та вінницькою «Нивою» і 5:0 над «Оболоню-2». Це найкращі матчі?
- Чому саме вони найкращі? Були й інші непогані матчі, або хороші відрізки в них, коли ми забивали прекрасні м’ячі. Хоча для мене, як для тренера, в ідеальному плані був перший тайм проти «Оболоні-2».
- Оглядаючись назад, можна сказати, що могли б виступити ще краще?
- Так, могли. Навіть мали б. Ми намагаємося грати в комбінаційний, бразильський футбол і потрібен час, щоб добре цьому навчитися. Є помилки в обороні, інколи навіть дуже багато, над якими потрібно ще чимало працювати. Але головне, що хлопці отримують задоволення від такого футболу.
- Осінню на полі не було одного зі «стовпів» команди минулого сезону Сергія Ічанського. Коли ми його знову зможемо побачити в грі?
- Він передив операцію саме перед стартом чемпіонату і тривалий час відновлювався. Зараз вже працює за індивідуальним графіком в реабілітаційному центрі В’ячеслава Руженцева. Чекаємо, що в лютому повернеться до роботи в загальній групі.
- На заміну Ічанському в «Діназ» прийшов Євген Чепурненко.
- Все ж вони трохи різнопланові футболісти. Сергій більш орієнтований на гру в обороні, а ось Женя славиться своїми передачами вперед. Ті голи, що ми забивали – велика заслуга Чепурненка. Він не боїться віддавати вперед, ризикує, інколи й помиляється, але загалом його паси часто долітають туди, куди треба. А за виконання стандартів він один з найкращих нині у всьому українському футболі. Якби у нас не випадав Денис Петренко, який у плані оборони страхує добре Чепурненка, то Женя міг би забити ще більше. Так, у грі цього півзахисника є певні проблеми щодо дій в обороні, але це компенсується іншим.
- Вас не турбує те, що найкращим бомбардиром «Діназу» й всієї Другої ліги є півзахисник, а не форвард команди?
- Це Друга ліга, де більшість голів влітають у ворота саме після стандартів. А в цьому Женя майстер, яких не часто зустрінеш в нашому футболі. Та й він не тільки зі стандартів забивав. Він добре читає гру і вміє вчасно підключатися, як це було у матчах з «Поділлям» та «Оболоню-2». У нього потенціал набагато вищий, ніж у гравця Другої ліги.
- Він залишиться до кінця сезону в «Діназі» чи перейде в іншу команду?
- У нас відбулися непрості з ним переговори і вдалося домовитися, що до літа наступного року Чепурненко гратиме в «Діназі». Не розкриватиму нюансів усіх переговорних моментів, але й він і сам «прикипів» до команди, відчув себе тут повноцінно й розкриває свій потенціал. Він сам не хотів йти, але були певні фінансові умови в нього. Все влагодили на цей період. До того ж сім’я у нього поряд і не хочеться йому зриватися зараз кудись.
- Добре, тоді в цьому плані розкажіть, хто вже залишив «Діназ»?
- Ми розпрощалися з трьома футболістами – захисником Святославом Грабчаком, півзахисником Олександром Безпалим та голкіпером Романом Коростишевським. Особливо складним було розлучення з Безпалим, котрий пройшов з нами шлях від аматорського до професійного клубу. Дякуємо їм всім за роботу й бажаємо успіхів у нових командах. Чи залишить ще хтось «Діназ»? Не виключено, адже можуть з’явитися нові гравці, які створять конкуренцію.
- Тобто, поки хлопці відпочивають, ви ведете переговори?
- Бажаючих грати за «Діназ» тепер вистачає. Причому це вже готові футболісти, які можуть одразу влитися у склад і виступати на потрібному нам рівні.
- Ті, хто пограли у клубах Першої ліги?
- Так, вони мають серйозний досвід. Не буду поки розкривати всіх секретів і називати конкретні прізвища, але три-чотири позиції ми обов’язково підсилимо. Важливий тут також той момент, як відновляться наші травмовані. Наскільки вони будуть здатні захищати своє право виходити в соснові.
- Чи ходять агенти «косяком», пропонуючи свої футболістів?
- Це постійний процес. Раніше ми багато брали на перегляд в тренувальні, в контрольних матчах, зараз вийшли на більш професійний рівень і не беремо ось так просто по дзвінку. Нам потрібна чітка інформація по новому гравці, щоб ми вже заздалегідь знали, що від нього можна очікувати. А вже в тренування чи контрольних матчах він доводить, чи не доводить свою кваліфікацію.
Фото: dinaz.com.ua

- Коли «Діназ» планує зібратися після відпустки?
- Перед Новим Роком ми проведемо внутрішньоклубний турнір, роздамо хлопцям подарунки. Традиційно закриємо цей рік. А вже з 9 січня розпочнемо перший тренувальний цикл. Звичайно, якість полів не дозволять повноцінно займатися, тому на цьому етапі зганятимемо вагу, якщо вона буде у когось зайвою та набирати фізику. Далі плануємо виступити в Меморіалі Макарова. Хочеться сподіватися, що рівень команд цього року там буде вищим, ніж минулого. В інших турнірах обласного рівня не гратимемо.
- Чи вплине можливий лондаун на підготовку?
- Відомо, що професіональним клубам дозволено проводити тренування й підготовку. Отож, ми тренуватимемося й виконуватимемо всі вимоги, які діятимуть на той момент. Хочемо й заняття з шейпінгу проводити, й у тренажерному залі попрацювати.
- Тренуватиметеся в Лютежі на штучному газоні?
- Все в процесі вирішення. Там є питання по якості газону, тому дивитимемося.
- В цьому плані виникає питання, чи гратиме «Діназ» і далі домашні матчі на стадіоні в Демидові, чи може знову перебереться до Макарова, як це було на початку сезону в матчі з «Буковиною»?
- Плануємо всі домашні матчі проводити на клубній арені в Демидові.
- «Діназ» - один з небагатьох колективів Другої ліги, котрий минулого року їздив на збір до Туреччини. Є таке в планах?
- Хочемо відправитися до Анталії в кінці лютого – на початку березня. Запланований двотижневий збір, повернемося додому за 7-8 днів до старту другої частини чемпіонату.
- Влітку під час підготовки ви провели цілу серію контрольних матчів, через три дні на четвертий. Ритм підготовки буде таким же?
- Ні, ми врахували це й тепер гратимемо не так часто. До нас вже починають звертатися клуби, просять провести матчі, але поки що є тільки попередня домовленість про гру з «Авангардом» (Краматорськ), приблизно 15 січня. Вони тут проводитимуть збір і мабуть з ними зіграємо спаринг. Взагалі, знайти суперників у цей час буде нескладно. Хочеться тільки, щоб вони були відповідного рівня. Було б непогано з клубами Прем’єр-ліг зіграти, але ж вони практично всі поїдуть до Туреччини в цей період.
- Минулої зими в складі «Діназа» з’явився юний Захар Добровольський і одразу влився в колектив. Чи з’явиться цього разу ще хтось з молодих футболістів академії?
- Ми слідкуємо за молодими гравцями. Досить непоганий 2005 рік, там є три перспективні вихованці, котрі, мабуть, зможуть спробувати себе в першій команді і матимуть шанс поїхати з нами разом до Туреччини. Не стану поки називати прізвища, але потенціал у них чудовий. Потрібно його лише розкрити.
 
Пресслужба ПФЛ за матеріалами dinaz.com.ua



Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору