Новини змагань

Жабченко: уже є запит на гравців "Гірника-Спорт" з боку інших клубів

12:00, 9 жовтня 2020

Головний тренер "Гірника-Спорт" Ігор Жабченко про старт сезону, новачків і завдання

Фото: gornyak-sport.net


- Ігорю Валентиновичу, "Гірник-Спорт" на старті змагань у Першій лізі жодного матчу не програв, з 10 голами є найрезультативнішою командою, а за втраченими очками йде першим. Чи відчуваєте відчуття гордості?

- Оцінка нормальна. Все йде як і намітили. Все виходить. Щоправда, відіграли лише чотири матчі, тому висновки робити ще не час.

- Багато хто звернув увагу, що під вашим керівництвом команда демонструє атакувальний футбол незалежно від суперника і фактора поля. Іншими словами, у вас немає такого поняття - грати першим номером або другим?

- Граємо в свій футбол. Ні під кого не підлаштовуємося. У нас зараз такий підбір футболістів, що просто немає сенсу зважати на чиюсь гру - гнемо свою лінію.

- Лінією атаки ви напевно задоволені - адже забили 10 м'ячів. Та й до лінії оборони, яка припустилася лише двох результативних помилок, напевно, не має бути претензій.

- До захисників завжди багато питань. У кожній грі біля наших воріт виникають моменти, намагаємося все це шліфувати. У нас багато молоді, помилки обумовлені і цим, браком досвіду. Намагаємося направляти їх в правильне річище. З іншого боку, обороняються не тільки захисники - це робить уся команда. Гравці мають знати, куди бігти, кого зустрічати, накривати. Працюємо над тим, щоб довести гру оборонної лінії до автоматизму.

- Ви досить схвально відгукувалися про Віктора Хомченка, який у міжсезоння пішов у "Волинь". Втрата?

- Згоден, футболіст він хороший, але особливо жалю немає. Гравець вирішив піти своїм шляхом. Ви ж подивіться: він змінив чимало команд, але по-справжньому заграв тільки в "Гірнику-Спорт". Вітя вирішив повернутися додому, до Луцька. Дай Боже, щоб у нього склалося в "Волині". Будемо тільки раді.

- У міжсезоння в "Гірник-Спорт" влилася група нових виконавців. Напевно що з Артуром Мурзою, Андрієм Гертом ви потрапили в саме яблучко.

- Не тільки з ними, але і з Семенівим, Калугіним. Той же Гоменко досить хороший футболіст. Жмурко, Климов - перспективні хлопці. Переконаний, що новачки нас підсилили. З'явилася конкуренція на кожну позицію. І це не може не радувати. За своїм потенціалом дуже пристойна команда. Найголовніше, щоб вони і далі працювали так само, не зменшували обертів. Постійно повторюю їм: якщо хочете потрапити в Прем'єр-Лігу, досягти певних висот, необхідно ретельно працювати на тренуваннях в іграх. Начебто розуміють.

- На ваш погляд, цей "Гірник-Спорт" сильніший за той, що завоював бронзу Першої ліги в 2015 році?

- Зовсім інший футбол показував той "Гірник-Спорт" - більш силовий. Тоді в складі були Саша Андрієвський, який потім опинився в київському "Динамо"; Ігор Кириєнко, він багато забивав; Сергій Чеботаєв, який міг закрити будь-який фланг оборони. Хороші виконавці були, деякі пішли на підвищення, в Прем'єр-Лігу. Але ця команда за своїм потенціалом, думаю, сильніша.

Артур Мурза. Фото: офіційна сторінка "Гірника-Спорт" у ФБ


- З того "бронзового" складу зараз в команді лише троє...

- Антон Ситников, Сергій Герасимець і Вова Корольков. Вова і тоді, і зараз був і залишається оплотом команди, її лідером. Для нинішньої молоді 34-річний Корольков - капітан на полі і по життю. Знаєте, що об'єднує ці дві команди? Хороший мікроклімат. Що на полі, що поза ним. Це дуже важлива матерія.

- Корольков майже не грає. Найдосвідченіший гравець "Гірника-Спорту" закінчувати не збирається?

- Поки точно ні. Ми на нього розраховуємо, як і на інших хлопців.

- Є гравці, які в найближчі рік-два поповнять ряди клубів Прем'єр-Ліги? Кого виділите?

- Звичайно, такі є. Мені уже зараз телефонують з інших клубів, просять віддати хлопців. Відповідаю: ще не час. Але і імен їх, вже вибачте, теж не назву. Щоб носи не позадирали.

- Багато тренерів на питання про завдання на сезон відповідають вельми розмитим формулюванням: демонструвати красиву гру і перемагати в кожному матчі. "Гірник-Спорт" на що націлений? Яке місце вас влаштує за підсумками цього чемпіонату?

- Немає жодних завдань. У нас немає величезних ресурсів, які мають інші клуби. Як той же "Верес", де зарплати сягають до 50-70 тисяч гривень. В "Гірнику-Спорт" немає таких окладів!..

- Вибачте, що перебиваю вас, дозволю собі зробити невелику ремарку: у "Гірника-Спорт", який п'ять років тому завоював бронзові нагороди, також не було величезних фінансів, все було досить скромно...

- Ви маєте рацію. Можу сказати тільки одне: конкретного завдання перед нами на цей сезон ніхто не ставив. Зрозуміло, що чим вище піднімемося - тим краще.

- Стримувати команду штучно теж не будете?

- Звісно. А керівники нехай тоді вже думають...

 

Юрій Самоткан, footboom.com




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору