Новини ЗМІ

Тренерський ракурс. Кривенцов – найкращий тренер другого туру Першої ліги

20:00, 13 вересня 2020

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Першої ліги сезону 2020/21

«Металіст 1925» стартував непереконливо – із вильоту в кубку («Альянс» виграв вдома – 2:0) і домашньої нічиєї в стартовому турі чемпіонату (1:1 з тернопільською «Нивою». Не здобувши жодної перемоги в матчах з новачками Першої ліги, харків’яни їхали в гості до суперника, якого не могли обіграти ось уже майже два роки. І виграли, здобувши першу перемогу в новому сезоні під керівництвом нового тренерського штабу.

Тож сьогоднішній лауреат Об'єднання у Першій лізі – головний тренер харківського «Металіста 1925» Валерій Кривенцов. Його підопічні перемогли в гостях МФК «Миколаїв» (2:1), який в останні роки успішно грав проти його нової команди в зустрічах один на один.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

По-перше, враховуємо особисті зустрічі, які до цього складалися на користь харків’ян. По-друге, звертаємо увагу на те, що МФК «Миколаїв» успішно стартував у чемпіонаті та кубку на відміну від «Металіста 1925». По-третє, для тренерського штабу, очолюваного Кривенцовим, це особливо важлива подія, яка додає впевненості колективу.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Харків’яни не змогли задіяти кількох гравців (зокрема, форварда Єрмоленка), але, вважаємо, МФК «Миколаїв» мав навіть більші втрати. Через різні причини не змогли зіграти проти «Металіста 1925» травмовані захисник Парцванія, фланговий універсал Попов, форварди Войцеховський і Кравченко. Це такі втрати, які важко компенсувати навіть при великій заявці та наявності резервного друголігового складу.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Новий наставник харків’ян ще працює над остаточним виглядом оновленої команди. Він уже створив нову зв’язку центральних захисників (Шершень-Гошкодеря), зважаючи на втрату Поспєлова. Провів велику роботу для награвання півзахисту (зокрема, в матчі проти миколаївців дебютував новачок Кравченко), а також встиг випробувати Дерека і в ролі форварда, і в відтяжці. Особлива заслуга нового штабу – розкриття Лукаса, який зараз уже не гравець ротації, а очевидний стартер.

4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Металіст 1925» від штабу до штабу системно використовує схему 4-1-4-1, але кадровий пошук харків’ян на старті сезону був покликаний награти стилеутворюючі зв’язки в центрі поля. Спочатку, в кубку, це була зв’язка новачків – Толочка та Ндукве – з Ямполем, потім додався дебютант Кравченко, все ще нема в заявці Дмитренка, який непогано проявив себе в минулому сезоні. Наразі не всі з новачків готові грати повні 90 хвилин, новий варіант середньої лінії ще награється. Проте команда здобуває результат попри ці тимчасові труднощі, та ще й у матчі з непростим суперником.

5. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Поки що про стабільність результатів не йдеться – харків’яни встигли почергово зазнати поразки, зіграти внічию та здобути довгоочікувану перемогу тільки в третьому матчі сезону. Поки що ми не бачили, напевно, остаточний вигляд «Металіста 1925» Кривенцова. Навіть бачили ще не всіх новачків, тому що тренерський штаб не використовує повний ліміт замін. Але перемога над миколаївцями показує, що «Металіст 1925» боєздатний і сподівається швидше підтягнутися до лідерів після невдалого старту.

Лауреат другого ігрового дня в номінації Тренер туру в Першій лізі:

Валерій Кривенцов («Металіст 1925» Харків)

Середній бал – 4,6

 

Пресслужба ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору