Новини ЗМІ

Крутий "кубковий" "Минай": чекаємо казки (+трансляція)

12:00, 17 червня 2020

Сьогодні "Минай" зіграє у історичному для себе півфіналі Кубка України

Фото: facebook.com/FC-Minaj


Найвідоміша «лисича» команда футболу – "Лестер", і його історія зачаровує. А у нас, в Україні, футбольні «лиси» пишуть не менш красиву, хоч і менш статусну поему. Дебютувавши на професіональному сезоні лише минулого сезону, на другий рік своїх виступів у ПФЛ ФК "Минай" змагається у півфіналі Кубка України та бореться за вихід у Favbet Лігу. Що це, як не футбольне диво?

А творцями дива стали амбітні закарпатці, які вирішили повернути в свою область професіональний футбол. Тривалий час "Минай" виносив усіх у міських і обласних турнірах, аж поки не вирішив піти нагору. Чемпіонат України серед аматорів команді не підкорився, а от у Другій лізі Минай створив фурор. Із дуже складної групи «А», де про Першу лігу марило відразу кілька більш досвідчених колективів, цей клуб прорвався напряму в Першу лігу. На цьому тлі навіть програш супер-фіналу "Кременю" не виглядав невдачею – адже головного вдалося досягти.

І тут – буря. Молодий естонський тренер Кирило Куренко, який витягнув команду в регулярному сезоні, але програв золоті медалі кременчужанам, звільнений. А замінив його недавній гравець команди Василь Кобін. Що насправді сталося в колективі і чому було прийняте саме таке рішення – про це розкажуть тільки безпосередні учасники. Ми ж додамо, що Куренко брався за команду з притаманною тільки молодості жорсткістю. В якийсь момент він замахнувся на звільнення декого із недоторканих лідерів. Можливо, далі винятково припущення, саме це й призвело до тренерських змін.

Василь Кобін – великий футболіст Закарпаття. Можливо, найвеличніший за останні десятиліття. Але при цьому заслужений майстер спорту виявився ще й командним гравцем. У Минаї він догравав там, де треба було команді – хоч на фланзі захисту, хоч у центрі, хоч вище по лінії, хоч навіть у атаці. Оголосивши про завершення кар’єри, він на деякий час пішов у тінь, але в потрібний момент не лише взяв на себе відповідальність за команду, але й дав результат.

Фото: facebook.com/FC-Minaj


Ляпас у вигляді 0:3 в домашньому матчі з "Прикарпаттям" у стартовому турі – це було випробування на стійкість і для колективу, і для його тренера-початківця. Кобін пережив його з честю. Він видозмінив команду, наявних гравців навчив тактичній гнучкості. Не раз по ходу чемпіонату "Минай" переходив то на сучасну класику (4-1-4-1 чи 4-2-3-1), то на гру з трьома центральними захисниками або на оригінальні побудови в атаці.

Кобін зумів привести команду до епічних перемог над "Металістом 1925" у Харкові (3:2), "Агробізнесом" (2:1) та "Оболонню-Бровар" (4:1) на своєму полі. Стратегічно важливі нічиї з іншими конкурентами підкреслили боєздатність колективу. У турнірній таблиці Першої ліги багато цікавого, але ми впевнено можемо вам сказати: саме виступ "Минаю" став найбільшою сенсацією всього сезону. Говоримо «став», навіть розуміючи, що буде догравання вирішальних турів і ситуація може змінитися. Все одно ФК "Минай" шокував найбільше, досягнув найбільшого прогресу, виступив найбільш неочікувано.

На цьому тлі кубкова перемога над "Інгульцем" дуже символічна – воротарський бенефіс Поповича показав, що в Кубку України нова «попелюшка». І хоча вихід у півфінал сам по собі – це круто, але хто сказав, що вони не захочуть піти ще далі? Тим більше, що з "Динамо" "Минай" знайомий і минулого сезону, навіть програвши 1:3, показав непогану гру. Вів у рахунку, а автор того голу в ворота киян – Роберт Гегедош – став у підсумку найкращим бомбардиром Кубка України 2018/19.

Передовсім, відзначаємо зміни в атаці. Роберт Гегедош уже в "Металісті 1925" (колись, зовсім молодим, закарпатський форвард подавав надії в дублі харків’ян і розглядався якийсь час Маркевичем і під першу команду) – і, що найцікавіше, нового центрального нападника на його місце не взяли. Може бути варіант із Нурієвим на вістрі – він може виконувати й таку роботу, хоча найбільш ефективний, схоже, в ролі інсайда. Цей хлопець володіє шаленим ударом і гарно клепає стандарти, проте чи настільки ж ефективним він буде з передачами на хід, з патрулюванням зони фінальної третини – це питання. Основним вибором попереду залишається Маїк – львів’янин схожої долі з Русиним, він пробивався через молодіжки Динамо й змінив уже чимало клубів. Як таранник, наконечник, ефективний. Виграє чимало верхових м’ячів.

У команди хороший вибір швидких фланговиків, а до уже наявних Пиняшка, Глаголи, Кополовця й Страшкевича додався ще й Оринчак. Вони з Конкольняком тягнули останнім часом "Прикарпаття", але дісталися лідерам – якщо Ярослав пішов у "Волинь", то Богдан – у "Рух". Звідки й був відразу ж відданий в оренду в "Минай".

Анатолій Нурієв. Фото: facebook.com/FC-Minaj


Підбір гравців із хорошим ударом – фішка "Минаю". Окрім згаданого уже Нурієва, це ще й чемпіон Європи серед юнаків 2009 року Карноза. Штрафні від Артура – щось із чимось. Радіокеровані м’ячі рвуть сітки, втім, у Першій лізі – менш ефективно, ніж це було в Другій.

Зате з приходом Никитюка з "Руху" та досвідченого Ткачука з "Чорноморця" Кобін і Кополовець закріпили центральний плацдарм. Перший із цих хлопців – стрибучий захисник з хорошою антропометрією. Другий – опорник, який гарно читає гру та володіє, знову ж таки, могутнім ударом. Додайте сюди братів Луцівих – досить універсальних гравців, і матимете солідно підкріплений, міцно збитий склад.

А в воротах – екс-голкіпер збірної Азербайджану Попович, з яким конкурують знаний у ПФЛ Кулинич і молодий Черепко. Попович наразі виграє конкуренцію. А на кубок він взагалі видав шоу, вигравши серію післяматчевих пенальті у зірки "Інгульця" Шуста. Крутизна нинішнього "Минаю" – в наявності от таких неординарних гравців. Вони є в кожній лінії команди. Вони є в керівництві – і якщо ви поставите поруч усіх спортивних директорів Першої ліги, саме до Михайла Кополовця підбіжить найбільше журналістів. І це теж певний показник – як і те, що він приводить у команду гравців, на яких часто заглядалися й конкуренти.

Чи вистачить цього, щоб здивувати "Динамо" більше, ніж минулого сезону? А от і подивимося. Якраз такі матчі, як цей кубковий півфінал, і будуть показовими.

Сезон 2019/20. Кубок України. 1/2 фіналу. Минай. Стадіон «Минай-Арена». 14.00.

"Минай" - "Динамо"

«Динамо» (стартовий склад): Бойко (к), Піваріч, Шабанов, Попов, Караваєв, Шепелєв, Андрієвський, Дуелунд, Вербич, Де Пена, Соль. Запасні: Бущан, Шапаренко, Цітаішвілі, Циганков, Миколенко, Буяльський, Каргбо, Русин, Кендзьора. Тренер: Олексій Михайличенко.  

«Минай» (стартовий склад): Попович, Стасюк, Жичиков, Допілка, Маткобожик, Вагін, Нурієв, Книш, Глагола, Пиняшко (к), Оринчак. Запасні: Кулініч, Микуляк, Голодюк, Машталір, Шпак, Ткачук, Кіча, Гавриленко, Кополовець. Тренер: Василь Кобін.

Арбітр — Монзуль К. В. (Харків)

Пряма трансляція - ТК УНІАН

Пресслужба ПФЛ за матеріалами sportarena.com




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору