Новини ЗМІ

Перша ліга: весняна розв’язка має стати незабутньою (відео)

14:00, 17 квітня 2020

Інформаційний партнер ПФЛ портал ua-football.com аналізує диспозицію клубів Першої ліги перед відновленням весняної частини змагань

Фото: ingulec.com


В нинішньому сезоні Перша ліга радує інтригою. На зимову паузу команди пішли із чітко окресленою групою лідерів, в яку входила ледь не половина учасників! Це лише підкріпило аргументи прихильників розширення УПЛ – мовляв, в конкуренції рівень росте, гайда в еліту! В такому випадку є сенс придивитисz до головних претендентів на підвищення в класі, що канал ЮА-Футбол і зробив у своєму сюжеті.

Видовищний футбол "Руха"

Ситуація, за якої у лідера чемпіонату перед зимовою паузою змінюється тренер - рідкісне явище. Таким чином вирішив виділитися львівський "Рух". Та заміна Леоніда Кучука на Юрія Бакалова навряд спровокує регрес в результатах. Виконавці під орудою досвідченого спеціаліста підібрані майстерні, так що можна вирішувати завдання, закріплюючи таким чином здобутки попередника. До того ж, у вболівальників є небезпідставні надії, що стиль гри команди при Бакалову буде більш видовищним, адже за майже рік під керівництвом Кучука улюбленим результатом команди стала мінімальна перемога з рахунком 1:0. На зимових зборах в Туреччині "Рух вже" продемонстрував більш видовищний футбол, забиваючи в цілому більш як два голи за гру. Бажання епатажного власника клубу Григорія Козловського, який, до речі, відновив своє спілкування з уболівальниками команди у мережі ФБ, зробити свою команду більш яскравою, схоже, буде втілене в життя.

Фото: Елісса Вєтрова, metalist1925.com


Лідер Кожанов

Обличчя кожної ліги виділяють її зірки. В Першій таким є вихованець "Шахтаря", колишній збірник, а нині лідер "Волині" Денис Кожанов. У минулому сезоні його було визнано найкращим гравцем дивізіону, а хрестоносці лише у стикових матчах поступилася "Карпатам" правом підвищитись в класі. В нинішньому чемпіонаті "Волинь" знову на коні, а її лідер і далі впливає на гру команди лише найкращим чином.

Кожанов найкращий в чемпіонаті за системою гол+пас, маючи на власному рахунку 12 голів та чотири результативні передачі. Що цікаво, другий показник явно мав би бути вищим. По параметру розширеної статистики ікс-ей (очікувані гольові передачі) Денис на чотири одиниці випереджає свій реальний результат. Ділиться м'ячем із партнерами він охоче і здебільшого ще й робить це максимально зручним для адресата способом. Вінгер Волині лідер дивізіону по загальній кількості ключових передач, яких має 21 після 19 матчів. Також він віддав чотири передгольових паси - знову ж найкращий показник в Першій лізі!

Фото: ФК "Волинь"


Лідер за пресингом

Ще однією стабільною величиною в першій лізі вже не один сезон є вміння "Інгульця" пресингувати суперників на їх половині поля. За інтенсивністю пресингу підопічні Сергія Лавриненка є не більше не менше одними з найкращими в Європі! Тренеру вдалося досягнути такого рівня за рахунок стабільності складу, вміння застосовувати непопулярні кадрові рішення та ефективно вводити до складу новачків. Звісно, через такий стиль не вдається уникати й регулярних помилок в обороні. Але їх результативний характер вдалось мінімізувати після приходу екс-голкіпера "Шахтаря" Богдана Шуста. Наразі команда йде на другому місці після "Руху" за кількістю пропущених голів, а по очікуваним пропущеним навіть випереджає львівський клуб на три пункти! Тож немає сумніву, що "Інгулець", який в минулому сезоні дійшов до фіналу Кубка України, готовий до переходу на наступний рівень - виходу в Прем'єр-лігу. 

Важливі гравці

В продовження теми стилю "Інгульця" слід сказати про двох гравців, які особливо яскраво розкрились в сезоні 2019/2020. Лівий фулбек Олег Синьогуб і нападаючий Ніка Січінава посідають найвищі позиції в таблицях асистентів і бомбардирів, відповідно. До того ж неодноразово саме передачі Синьогуба з флангу та вдалі замикання Січінави ставали факторами небезпечних моментів біля воріт суперників "Інгульця". Така собі українська версія ліверпульця Енді Робертсона. В цілому Олегу вдалось шість разів допомагати партнерам відзначатись голами, а Ніка - оформив 13 м'ячів та є лідером бомбардирських перегонів дивізіону.   

Найбільший сюрприз

Найбільшим сюрпризом восени, мабуть, стали виступи закарпатського клубу "Минай". Справа в тому, що у професіональному футболі команда проводить лише другий сезон. До того ж на чолі "Минаю" влітку 2019-го став зірковий для Першої ліги Василь Кобін, який не мав бодай якогось досвіду самостійної роботи на тренерському посту. Проте колектив не став миритися із роллю в кращому випадку міцного середняка, а одразу продемонстрував безкомпромісність в прагненні досягти максимальних результатів. Склад "Минаю" далеко не зірковий, проте більшість гравців місцеві, що гарантує неймовірну підтримку глядачів в домашніх матчах. До того ж, наявність кількох тактичних малюнків в арсеналі дозволяє тренерському штабу гнучко використовувати ті кадри, які є в наявності. Взимку пішов до "Металіста 1925" найкращий бомбардир "Минаю" Роберт Гегедош. Проте навряд чи це стане серйозною проблемою і сильно вдарить по амбіціям колективу із Закарпаття, який до того ж зіграє у півфіналі Кубка України з київським "Динамо".

Фото: ФК "Минай"


Харківський "Аякс"

Тим часом, у Харкові будують свій "Аякс". Головний тренер Андрій Демченко свого часу грав за амстердамців, коли вони перемагали у Лізі чемпіонів. Тому не дивно, що з приходом на тренерський місток "Металіста 1925" він також прививає підопічним голландський стиль. Харків'яни лідери сезону за середньою кількістю передач за 90 хвилин, а також в числі найкращих за володінням м'ячем. Взимку їм вдалось запросити до свого складу окрім захисника Ченбая, ще й вінгера Банасевича та форварда Гегедоша, що за наявності в складі Дерека, Давидова, Романова, Ямполя та Савіна дасть змогу ще більше посилити атакувальний вектор в грі. Зокрема тактика в три нападаючих тепер аж ніяк не дивуватиме, як і спроба зіграти "першим номером" навіть проти лідерів. На цьому тлі не може не викликати занепокоєння недобір досвідчених виконавців у ланці захисту. З цією проблемою Демченко зіткнувся в останніх турах осінньої частини чемпіонату. Тобто питання пошуку балансу в грі "Металіста 1925" все ще актуальне.   

Будівництво "Чорноморця"

А ще є "Чорноморець", що впав у середину таблиці Першої ліги одразу після вильоту з УПЛ. Круте піке одеситів зупинив Остап Маркевич. Він же почав будівництво нового колективу, який вирішуватиме серйозні завдання вже у наступному сезоні. Одесити майже повністю змінили склад, суттєво омолодивши його. Із досвідчених новачків варто відмітити хіба що голкіпера Паламарчука, захисників Зубейка, Микицея, Слінкіна, півзахисників Клименка та Попова, а також форварда Сікорського. Норенков та Хамелюк залишилися із осіннього варіанту складу. Виключно за іменами вже підібралася непогана команда, яку талановитий тренер спробує привести до майбутніх вершин в найкоротший термін.

Насправді дуже шкода, що сезон Першої ліги так і не було відновлено вчасно через епідемію. Проте навіть попри це ми рано чи пізно станемо свідками його розв'язки, яка обіцяє стати незабутньою!

 

За матеріалами ua-football.com




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору