Новини змагань

Жабченко: «золотий» матч у Другій лізі - дуже класна ідея

16:00, 2 квітня 2020

Головний тренер «Гірника-Спорт» Ігор Жабченко в ефірі програми «Україна футбольна» відповів на низку питань

Ігор Жабченко розповів про потенціал команди, її новачків і нову ігрову форму.

- Ігоре Валентиновичу, ви повернулись в «Гірник-Спорт» в середині вересня, за цей час здобули сім перемог, після чого ледь не стали претендентами на медалі. Це відбулося б у випадку домашньої перемоги над «Кремнем». На жаль, цього не сталося, і «Гірник-Спорт» трішки призупинив свій стрімкий темп. Розкажіть як усе відбувалося після Вашого повернення?

- Найголовнішим завданням було об’єднати команду, щоб у ній був позитивний мікроклімат. Налагодили тренувальний процес, а щодо футболістаів, то зібралися досить кваліфіковані хлопці. Ми їх об’єднали та отримали результат.

- Напевно, цьому сприяли також віра в тренерський штаб під Вашим керівництвом президента «Гірника-Спорт» Петра Каплуна, прекрасна інфраструктура клубу…

- Звісно. До того ж я з кожним футболістом переговорив, хто хоче працювати, хто ні… Якщо не хочеш, то отримуватимеш заробітну плату і просто бігатимеш по колу. Але я повинен розраховувати на тих людей, котрі хочуть працювати. Всі були згодні працювати і довести, що вони чогось варті.

- У «Гірнику-Спорт» ви працюєте з прекрасним авторитетним спеціалістом спортивної медицини Андрієм Баглаєнком. Якими були Ваші спільні рекомендації футболістам на час карантину?

- Найголовніше, щоб не захворіти на цей вірус, сидіти вдома, нікуди не виходити, максимум перебіжками в магазин, а найголовніше - домашній карантин. Хто може виїхати на природу, або має заміський дім, то це ще краще. Тільки такі рекомендації. Звісно, не забувати про свій функціональний стан, підтримувати його - робити вправи для преса, рук, спини та ніг. В домашніх умовах все це можливо зробити.


"Більше вітамінів, менше калорій". "Україна футбольна" з Ігорем Жабченком (відео)


- Лікар ФК «Оболонь Бровар» Павло Павліченко, з яким ви працювали в юнацькій збірній України у якості старшого тренера, вважає, що гравці після карантину повернуться в гірших фізичних кондиціях, які у них були після тренувальних зборів.

- Звісно, проблем не уникнути, але буде достатньо двох тижнів, щоб привести в почуття футболістів.

- Починаючи з весняної частини «Гірник-Спорт» виступатиме в футбольній формі партнера програми «Україна футбольна» - компанії JAKO. «Гірник-Спорт» став другим клубом Першої ліги, який давно довірився цьому бренду. Чи знаєте Ви, що JAKO - це спортивний бренд, який веде до успіху? Чи можна очікувати, що якщо не цією весни, то в наступному сезоні «Гірник-Спорт» стане новою силою в Першій лізі?

- Звісно, я ж дивлюся чемпіонати Німеччини, слідкую і за леверкузенським «Байєром», і за «Шальке» з Гельзенкірхена, і багатьма іншими клубами цієї країни, які грають у формі JAKO. Не думаю, що вони б звернули увагу на неякісний продукт та одягали б своїх футболістів у форму такого бренду. Ми готові заявити про себе на повну.

- «Гірник-Спорт» підсилився під час підготовки до чемпіонату, з впевненістю можна сказати, що це підсилення було досить якісним. Найбільше цікавлять декілька футболістів. Наприклад, нападаючий Єгор Твердохліб, якого ви запросили з аматорського чемпіонату, а також Богдан Векляк - 20-річний захисник львівських «Карпат». Як ви знайшли цих молодих футболістів і які надії покладаєте на них у майбутньому?

- Що стосується Єгора Твердохліба, то колишній арбітр Сергій Березка порадив його мені, прислав його нарізку. Я подивився статистику в аматорському футболі, сподобався мені цей гравець, підкупив мене своєю настирністю, своєю харизмою, брав м’яч і всіх обігравав, забивав голи. Мені це імпонує. Ми запросили його. Він приїхав до нас в кінці чемпіонату, потренувався з нами, і ми підписали контракт. Богдан Векляк- це достатньо кваліфікований захисник. Ви знаєте, що перейшов в клуб прем’єр-ліги наш захисник Юра Кравчук, тому нам був потрібний ще один центральний захисник і ми знайшли такого в «Карпатах». Нам теж допомогли, порадили, і він приїхав до нас на збори. У нього хороші данні, і перший пас, і швидкість, головою здорово грає. Я думаю, що Перша ліга піде йому на користь і це футболіст прем’єр-ліги.

- Світовий футбол взяв паузу, під час якої клуби зазнають великих збитків. У зв’язку з цим виникло гостре питання про заробітну плату футболістів, які з причин, котрі не залежать від них, не виконують своїх обов’язків, але отримують платню. «Барселона» і «Ювентус» уже скоротили плату своїм футболістам. Полтавська «Верскла» також заявила, що потрібно зробити такий крок. Ігор Валентинович, чи потрібно так само вчиняти клубам ПФЛ? Яка ситуація зараз в «Гірнику-Спорт»?

- Поки що все більш-менш нормально. Подивимося, що буде в квітні. Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, що є спонсором нашого клубу, завжди підтримував нашу команду і виконував домовленості, а що буде далі - ніхто не знає. Розумієте, щодо «Барселони» та «Ювентуса», то там такі зарплати, що вони можуть рік не отримувати та нормально жити. Але в Першій лігі немає таких суперзарплат. Футболісти живуть від зарплати до зарплати. Добре, коли є чемпіонат і за перемогу можна заробити премію, це також бонус. Але якщо буде скорочення зарплат - це, звісно, проблема.

- Тобто, питання скорочення платні не актуальне для клубів Першої та Другої ліги?

- Я думаю, що ні. Якщо зменшувати зарплати, то тільки на 20-30 відсотків, не більше.

- В групі «А», і в групі «Б» команди, що лідирують - рівні за класом. Я думаю, хто як підготувався під час довгого міжсезоння, той так і проведе цей чемпіонат. Плюс «золотий» матч - я думаю, це дуже класна ідея, коли виявляють абсолютного чемпіона за результатами протистояння в двох групах. Щодо групи "А", то «Полісся» (Житомир), і «Верес»(Рівне), і «Нива» Тернопіль - всі рівні команди. Хто з них в результаті стане найкращим важко сказати.

Щодо групи "Б", то ми з "ВПК-Агро грали контрольний матч ось узимку - це хороша сильна команда, там гравці пограли в футбол в Першій лізі, в УПЛ. Плюс «Альянс», який ми бачили у грі Кубка України з «Маріуполем», якому дали бій футболісти з сумщини. До цього нас обіграли, п’ятірочку нам «загрузили», тому у цього клубу теж хороший рівень. Чекаємо початку ігор чемпіонату.

 

У понеділок, 06 квітня, у інформаційно-аналітичній програмі "Україна футбольна" на XSPORT гостем студії стане головний тренер "Діназа" Володимир Бондаренко, який розповість про збори команди у Туреччині і амбітні плани уже на цей чемпіонат - чи правда, команда готова дати бій конкурентам уже зараз. Початок о 21:00.

 

Пресслужба ПФЛ за матеріалами gornyak-sport.net




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору