Новини змагань

Вознюк: у "Чорноморці" всі працюють, карантин - це не відпустка

12:00, 26 березня 2020

Лікар ФК "Чорноморець" розповів клубній пресслужбі про проблеми пов'язані з коронавірусом

З 18 березня відповідно до постанови Кабінету міністрів України керівних спортивних і футбольних організацій країни та Одеської області, пов'язаних з пандемією коронавіруса, «Чорноморець» пішов на незаплановані «канікули». Про те, як проходить вимушений «простій» команди «моряків» пресслужба клубу поговорила з лікарем одеського футбольного клубу Василем Вознюком.

- Василю Степановичу, які рекомендації від вас отримали футболісти, тренери та персонал «Чорноморця»?

- Профілактичні заходи ми почали вводити ще під час турецького збору. Всі члени команди в аеропортах Одеси, Стамбула та Анталії, а також в літаках знаходилися в медичних захисних масках. Щодо рекомендацій на час карантину, то я, перш за все, звернув увагу на виняткову корисність позитиву в психоемоційному стані. Позитивний настрій грає найважливішу роль в плані імунітету. Депресія пригнічує імунітет. Необхідно ретельно дотримуватися гігієнічних заходів: якомога частіше мити з милом або обробляти антисептиком руки, тому що вірус передається не тільки повітряно-крапельним шляхом, а й контактним. Дуже корисні сонце і свіже повітря. Ультрафіолет і кисень вбивають будь-який вірус, в тому числі і COVID-19. Обов'язкові регулярні провітрювання приміщення. Важливі прогулянки, але, природно, подалі від місць масового скупчення людей. При відвідуванні магазинів або аптек треба носити захисні маски.

В середині березня, перед тим як роз'їхатися по домівках, всі футболісти отримали індивідуальні завдання від тренерів для підтримки своєї фізичної форми. Зараз хлопці, наскільки я знаю, щодня надсилають відеозвіти про свої заняття. Таким чином тренерський штаб контролює гравців. Всі працюють, це не відпустка або канікули. Хороший фізичний стан теж дозволяє зміцнювати імунітет.

- А як ви контролюєте стан здоров'я футболістів?

- По телефону спілкуємося. Якщо хтось із гравців, тренерів, персоналу або їх родичів, не дай Бог, захворіє, я повинен бути про це відразу проінформований. А далі ми діятимемо за затвердженою з керівництвом клубу програмою: ізоляція, точна діагностика, лікування. Сподіваюся, що всі будуть здорові, але ситуацію тримаємо під контролем.

- Чи доводилося раніше стикатися у вашій практиці з подібними карантинними заходами?

- У 2006-2008 роках я працював у ДЮСШ «Олімпік». Вона базувалася в Іллічівську (зараз - Чорноморськ). Фактично це був південний філіал школи донецького «Олімпіка». До речі, тоді у нас займався зовсім юний Олександр Зінченко, який зараз захищає кольори «Манчестер Сіті». Так ось, стався у нас кір. Довелося підготувати чотири ізолятори в дальніх приміщеннях бази, провели, звичайно, низку профілактичних заходів. Епідемію заглушили. Але це не було особливо небезпечним захворюванням на відміну від COVID-19. Карантин тоді тривав понад місяць. При цьому тренувальний процес не зупинявся: здорові продовжували заняття. Те, що відбувається зараз, взагалі вперше в історії футболу.

- Чи довго в Україні триватиме карантин? Ваш прогноз.

- Ось-ось настане тепла погода і все закінчиться. Думаю, що вже в квітні сонце знищить вірус, і пандемія почне стихати. Перш за все, в Одесі і всюди на півдні. Колектив у нас дисциплінований, виконує всі розпорядження тренерського штабу та медичної служби. А це дуже великий плюс в плані хорошого епідеміологічного прогнозу.

 

Пресслужба ПФЛ за матеріалами chernomorets.odessa.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору