Новини змагань

Лапіцький: "Рух" розвивається, будується величезна "Академія" (відео)

15:00, 1 березня 2020

Володимир Лапіцький про розвиток клубу і міжсезоння у Туреччині

Фото: fcrukh.com


Спортивний директор Руху Володимир Лапіцький поділився враженнями від проведення збору у Туреччині, розповів про селекцію команди, а також відзначив особливості у роботі Юрія Бакалова.

- Григорій Козловський приїжджав до Туреччини. Президент особисто проконтролював збори команди, побачив навіть деякі товариські матчі. Чи все йому сподобалося?

- Григорій Козловський напевно один із небагатьох президентів в українському футболі, який не пропускає зборів команди. Знайде завжди час для цього, хоч з його графіком це тяжко зробити. Він завжди перебуває з командою, присвячує час для футболістів та тренерів.

Добре, що президенту зараз вдалося знайти час і він поговорив з командою, з тренерським штабом і менеджментом. Футболісту приємно, коли є перша людина у клубі на зборах, адже вони розуміють що грають не просто за гроші чи статус, а й за місто, за команду та за емоції.

Чи все сподобалося? Президент поїхав задоволений. Звісно, образливо було програвати БАТЕ, проте не забувайте, що ця команда не перший рік грає у єврокубках. Нашій команді лише декілька років, тому потрібен ще час для отримання досвіду.

На сьогодні Рух є лідером Першої ліги. Такому супернику програти не соромно. Григорій Козловський поїхав задоволеним, йому сподобалися умови у яких живуть і працюють футболісти. Президент задоволений підготовкою та рівнем футболістів.

- Наскільки складно організувати збори у Туреччині та знайти спаринг-партнерів належного рівня?

- Звісно, що це не так просто. Наш виконавчий директор Ростислав Пузанський на початку лютого прилітав до Туреччини на кілька днів і особисто вибирав готеі і поля, де команда мала б проводити збори.

Маємо подякувати Миколі Видерку за допомогу в організації зборів. З цією людиною ми вже четвертий рік приїздимо на збори до Туреччини. Проводимо тут хороші спаринги, маємо можливість перевірити себе проти сильних команд. Знаю, що інші клуби з Першої ліги та навіть Favbet ліги грали зі слабшими суперниками, тому у цьому плані маємо висловити вдячність Видерку та його компанії.

Нам пощастило спарингувати з БАТЕ та Шерифом, надалі також гратимемо з сильними командами. Хлопцям тут створені всі необхідні умови і ми всім задоволені.

- Юрій Бакалов, який нещодавно очолив команду, в одному інтерв'ю сказав, що для пошуку футболістів просто дає завдання селекційному відділу. Можете декілька слів розповісти як працює цей відділ?

- Не можу сказати, що відділ сформовано остаточно чи він працює як у провідних європейських клубах. Нам до того ще далеко і треба багато працювати. Добре, що у нас є спільне рішення. У головного тренера та керівництва клубу є власна думка. Кожного вислуховують, дивляться сильні та слабкі сторони футболістів та потім ухвалюють спільне рішення. Футболісти, у яких немає слабких сторін, не гратимуть у Першій лізі, хоча я не хочу звісно нікого образити. Важливо, що це рішення є спільним.

Ви знаєте, у нас розвивається клуб, будується величезна Академія, про яку сподіваюся цього року всі дізнаються більше. Звичайно, такий відділ у нас функціонуватиме і він складатиметься із п'яти-шести фахівців, які займатимуться футболістами від U-15 і до головної команди. Ми над цим працюємо і потрібно ще багато чого зробити, щоб досягти рівня топ-клубів у цьому плані.

- Можна сказати, що найбільш резонансним трансфером цієї зими можна вважати перехід 22-річного грузина Раті. Це перше грузинське придбання в історії Руху. Чим вас вразив цей футболіст?

- Не вважаю, що саме на ньому варто акцентувати увагу. До нас перейшов Саків із Ворскли, Романюк з Дніпра-1. Також необхідно відзначити досвідчених Білого та Бандуру, молодого Кухаревича. Кожен із цих футболістів зробить усе можливе, щоб допомогти вирішити поставлені завдання.

Щодо Раті, то нам порадив його запросити Михайло Метревелі, який дуже добре знає грузинський трансферний ринок. Подивилися матчі, відео, переговорили та ухвалили рішення. Він двічі прилітав до Львова, адже це гравець молодіжної збірної Грузії і йому було складно наважитися на такий крок і переїхати до іншої країни.

Раті поступово адаптовується до нашого колективу. Футболісти йому допомагають і це найважливіше. Вдома його чекає репетитор, адже потрібно знати українську мову. До нашої команди Раті грав у тбіліському Локомотиві. Віримо у цього молодого футболіста. Кожному намагаємося зробити максимальні умови для його футбольного зростання.

- У матчі з БАТЕ його замінили вже у першому таймі. Щось трапилося?

- Юрій Бакалов часто практикує заміни у першому таймі, адже необхідно дати можливість проявити себе всім. Футболістів приїхало багато і кожен має отримати ігрову практику, однакові навантаження. Раті ще потрібно багато працювати, але це вже у компетенції головного тренера.

- До команди повернувся син президента Святослав Козловський, який більше року грав у Іспанії. Можете про це детальніше розповісти?

- Святослав - наш футболіст, він уклав повноцінну угоду з клубом. Розраховуємо на цього гравця. Бачили, що він вийшов у матчі з Бате і зіграв дуже непогано. Все залежить лише від нього. Козловський вихованець нашої команди, який зростав разом із Рухом з обласного рівня до Першої ліги. Сподіваємося, що у нього вийде розкрити свій потенціал на повну.

- Максим Білий перейшов до Руху в оренду.  Наскільки складно вести переговори з футболістом такого рівня?

- Переговори тривали недовго, адже тренер Олександр Грицай працював з Максимом у Зорі. Вважаю, що для Білого це буде плюсом.

Наш клуб поступово розвивається. Хочеться подякувати Максиму за те, що він зробив крок назад, але думаю, що ми разом зробимо два-три кроки уперед і вийдемо до Favbet ліги. Тренерський штаб задоволений його діями, але все покажуть офіційні матчі.

Фото: fcrukh.com


- Можете розповісти про Оринчака із Прикарпаття? Він був на перегляді?

- Дійсно, цей гравець був у нас на перегляді. Думаю, що за декілька днів ви дізнаєтеся інформацію про Оринчака.

- Ви повернули з оренди Габріеля, Мисика. Відчуваєте, що ці гравці додали за час, який провели у інших командах?

- У Мар'яна трішки іншою була ситуація з орендою, зараз не хочу про це згадувати. Якщо подивитися на статистичні дані, то ці півроку для нього пішли на користь. Головний тренер зараз награє його на іншій позиції, але Мар'ян справляється з цим. Радий, що ці зміни пішли йому на користь. Щодо Габріеля, то він забив декілька м'ячів за Калуш, проте, думаю, що за декілька днів дізнаєтеся про його подальшу долю.

- Ще когось з новачків плануєте підписати?

- Наш селекційний відділ постійно працює, тому ще можна очікувати трансферних новин. Президент сказав, що у нашій команді мають грати футболісти, які хочуть виступати за Рух. Ці слова повністю підтримує тренерський штаб. У футболістів мають горіти очі, вони повинні битися за наш клуб, за нашу емблему, за наше місто і наших вболівальників.

- Була інформація, що у Юрія Климчука закінчується контракт із Рухом. Чи продовжить цей футболіст грати за ваш клуб?

- Хочу, щоб таку інформацію ви дізнавалися із перших джерел, з нашого офіційного сайту. ФК Рух - це не тільки Юрій Климчук, у нас є ще п'ять — шість футболістів, у яких закінчується контракти. Звичайно, хочемо з ними ще продовжити угоду, але вирішувати футболістам. Ми дали цим гравцям час все обміркувати та ухвалити рішення. Повірте, що ФК Рух — це не тільки Юрій Климчук, у нас ще є 25 футболістів, лікарі, весь персонал.

- Найголовніший трансфер Руху -  заміна Леоніда Кучука на Юрія Бакалова. Через декілька тижнів після того як залишив команду Кучук ви призначили нового тренера. Напевно, це говорить про те, що ви не будете залежати від однієї людини і стрімко ухвалюєте рішення?

- Президент неодноразово висловлювався з цього приводу. Розійшлися з Леонідом Кучуком різними дорогами і зараз у нас новий головний тренер. Задоволений тим, що відбувається зараз у команді. Сподіваюся, що так буде і надалі.

Вважаю, що ту роботу, яку Кучук зробив за один рік, хтось інакший не зробить і за 10 років. Він — справжній професіонал, топовий тренер і багато чому  навчив всіх, починаючи від керівництва клубу і закінчуючи людиною, яка відкриває ворота на базі. Дуже вдячні йому за це, але керівництво і Леонід Кучук вирішили піти різними шляхами. Таке футбольне життя...

У Юрія Бакалова зараз є повна довіра від президента. Мені подобається спілкування керівництва клубу з тренером, головного тренера з гравцями. Вважаю, що у нас має панувати хороша, радісна атмосфера. Футбол — це не лише 90 хвилин на полі чи на тренуваннях, а це ще і велика проведена робота поза футбольним полем.

Пряма мова

«Що найбільше імпонує у Кучуку? Коли зрозуміли, що буде новий головний тренер, то у нас було безліч кандидатур, які хотіли б працювати у нашій команді. Президент зупинився саме на кандидатурі Бакалова.

Вважаю, що це правильний вибір. Потрібно ще трішки часу, щоб говорити про зміни від Бакалова на полі та всередині колективу. Важливо, що у нас зараз хороший мікроклімат у команді.

Юрій відкритий, він дає можливість працювати нашим молодим тренерам. Григорій Козловський будує велику футбольну піраміду і там мають працювати молоді футбольні тренери, але вони ж повинні у когось навчатися.

Хочеться подякувати Бакалову за те, що він приділяє увагу нашим молодим тренерам. У фахівця є досвід роботи у Прем'єр-Лізі і він може поділитися своїм досвідом і це дуже важливо. Цього раніше бракувало нашим молодим тренерам. Результат роботи Бакалова дізнаємося вже навесні. За цей результат боротиметься не тільки головний тренер, а й керівництво, гравці, персонал, адже у нас є спільна мета, спільна мрія. Сподіваюся, що вдасться досягти своєї мети», - відзначив Володимир Лапіцький.

 

Пресслужба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору