Новини змагань

Соловйов: і "ВПК-Агро" могло б пройти до 1/4 Кубка України

15:00, 22 січня 2020

Тренер "ВПК-Агро" - про чемпіонство в ААФУ, лідерство в Другій лізі, а також про власне визнання

Фото: пресслужба ПФЛ


2019 рік для нього та його команди тріумфальний — перемога в чемпіонаті України серед аматорів і «зимове чемпіонство» в Групі "Б" Другої ліги не залишили сумнівів, що "ВПК-Агро" відбувся на всеукраїнському рівні та змусив із собою рахуватися навіть записних фаворитів.

Які цілі ставить надалі перед собою Сергій Соловйов і як ставиться до визнання себе найкращим тренером у аматорському футболі - про це у нашому інтерв'ю.

— пане Сергію, якби вам хтось сказав, що ви виграєте аматорський чемпіонат України і станете зимовим чемпіоном Групи «Б» Другої ліги, то якою була ваша реакція?

— Відверто скажу: не повірив би. Звісно, завжди ставили перед собою амбітні завдання, проте розуміли, які у нас сильні конкуренти. Вікторія, ЛНЗ-Лебедин  переважають нас у кадровому потенціалі. Важливо, що нам вдалося досягти результату саме командою грою. Тренерський штаб вже тривалий час працює разом зі мною. Завдяки злагодженим діям, професіональному ставленню і чудовій атмосфері в колективі нам вдалося досягти результату.

— У порівнянні з багатьма суперниками у вас обмежений кадровий потенціал. Як вдавалося розподілити ігровий час, навантаження?

— Хлопці перейняли нашу футбольну філософію, ідею. У нас футболісти з неймовірними бійцівськими якостями. Всередині колективу панує чудовий мікроклімат. Взагалі, у такій атмосфері навіть тренер не потрібен. Ніхто не дозволяє собі зайвого.

— «Кістяк» ВПК-Агро грав ще на чемпіонаті області й разом дійшов до лідерства в Другій лізі. Такі результати говорять про невелику різницю між чемпіонатом області і Другою лігою?

— Не хотів би ставити питання так. Кожен турнір, у якому ми грали, був складним і конкурентним — легко нам не було. Тому поясню це великою зіграністю та дружністю нашого колективу.

Хочу окремо розповісти про Дмитра Мельникова. Хлопець грає у нас з 2013 року. Коли Кривбас розвалився, я очолив команду УВД і у 2013 році ми стали чемпіонами. Дмитру Мельникову вдалося витиснути зі складу Михайла Бардаченка, який грав за ЦСКА. Дмитро все життя займався боротьбою, боксом, але зміг проявити себе краще ніж професіональний футболіст. Це говорить про неймовірний характер, харизму та бійцівські якості Мельникова.

Не можу сказати що п’ять років тому ми були готовими до підкорення Другої ліги. У команді залишалися найсильніші, хлопці поступово прогресували і результати також покращували.

Зараз ми вийшли на якісно новий рівень у своєму розвитку. Коли грав у чемпіонаті України серед аматорів, вважав, що цей чемпіонат нічим не поступається Другій лізі, але це не так. Середній рівень Другої ліги сильніший. Звісно, в аматорах є сильні команди, з хорошими виконавцями у складі, але середній рівень слабший.

Зараз Друга ліга дуже конкурентна. Остання команда чемпіонату може відібрати залікові пункти у лідера і такий чемпіонат приваблює глядачів. Тренери недаремно працюють, помітний прогрес. Звісно, бували й на всеукраїнському рівні такі команда як Кобра, якій ми забивали 17 м’ячів, але про це краще забути. Загалом, як в ААФУ, так і ПФЛ цікавий і конкурентний чемпіонатю

— Суперники після матчів з "ВПК-Агро" скаржилися на арбітраж. Що можете сказати з цього приводу?

— Не розумію, що тут маю коментувати. Наша команда частіше за всіх доставляла м’яч у штрафну площу. Зробили висновки після осінньої частини сезону. Вважаю, що в атаці зіграли краще ніж у захисті.

У нас було щонайменше 15-20 ударів за гру, а у захисті суперників виникали проблеми. Якщо хтось сумнівається, то може подивитися нарізки матчів ВПК — Агро. Наша команда завжди була націлена на атаку, постійно тиснули на ворота суперників і це нам приносило свої плоди. Ніхто просто так не призначав нам пенальті. У цьому ж стилі грав і Альянс. Вважаю, що ВПК- Агро і Альянс — дві найбільш атакувальні команди Групи Б.

— Наскільки допоможе вам у чемпіонській гонці участь Альянсу у весняній частині Кубка України?

— До будь-якого матчу підходимо з максимальною концентрацією, не дивлячись на статус суперника. Прагнемо перемагати у кожному матчі. Щодо "Альянса", то це достойна команда, яка заслужено гратиме у 1/4 фіналу Кубка України. Вітаю їх із цим досягненням і бажаю успіху.

Мені дуже подобається змагатися з "Альянсом". Відзначу, що суперник всі матчі кубка зіграв вдома, а нам довелося долати 1500 км до Івано-Франківська. На цю гру взяли більш молодих гравців, щоб дати відпочити нашим ветеранам. Вважаю, що якщо би грали вдома та основним складом, то змогли б досягти результату.

— У протистоянні Альянсу та ВПК-Агро, здебільшого, перемагають гості. Як ви це можете пояснити?

— У першому колі ми перемогли у номінально домашньому матчі, який було зіграно у Кривому Розі.  Навіть не знаю як відповісти на це питання. Все це можливо лише завдячуючи нашим футболістам, керівництву та вболівальникам.

— Чому Коломоєць зараз забиває значно менше, ніж у аматорському футболі?

— Ми Михайлу дещо змінили позицію на полі. В аматорах він грав нападника, а зараз більше у опорній зоні. Михайло виконує дуже багато чорнової роботи, він є надзвичайно корисним для нас гравцем. У нас атакувальні гравці опускаються нижче і з глибини підключаються до атаки.

— Наскільки на команді позначилося те, що ви ледве не півроку грали домашні матчі в іншому місті?

— Звісно, завжди хочеться грати вдома, при своїх рідних вболівальниках. Все одно, необхідно подякувати Новомосковську. Нас там завжди дуже добре приймали. Гріх жалітися, але вдома і стіни допомагають.

— СК Дніпро-1 залишається у Favbet Лізі. Кривбас, Сталь та багато інших клубів припинили своє існування. Можна сказати, що у вас в області перенасичення футболістами?

— У нас грають майже всі місцеві футболісти. Красов із Донецька, Ляшенко із Кривого Рога та Бубенцов із Марганця. Вважаю, що набагато легше складати команду із місцевих футболістів, адже на стадіон завжди приходитимуть вболівальники, рідні.

Не можу сказати, що футбольний ринок надзвичайно великий. Хороший футболіст завжди шукатиме собі клуби Першої ліги, Favbet Ліги. Думаю, що нам вдалося зібрати всіх найкращих гравців області, які готові були грати у Другій лізі. Звісно, хотілося б запрошувати побільше молодих хлопців, які мають за плечами школу дубля, але їх треба тривалий час вмовляти. Розмовляв із тим же Семеновим, пропонував перейти до команди, але він відмовився. Сказав, що розмовлятиме, лише коли команди вийде до Першої ліги. Зараз вже телефонують набагато більше місцевих футболістів. Але все одно проблема якісного посилення, як мені здається, гостро стоїть для будь-якої команди.

— Вам на церемонії вручення нагород найкращим тренерам побажали ненадовго затриматися у Другій лізі. Як ставитеся до таких побажань?

— Дуже вдячний президенту клубу, які на сьогоднішній день ставить перед командою максимальні завдання. Працюємо для того щоб виконувати ці завдання. Правильно це чи ні — покаже тільки час. Розумію, що дуже складно відразу з Другої ліги піднятися в Першу. Якщо президент ставить такі завдання, отже він на щось розраховує. ФК ВПК-Агро, тренерський штаб готові до участі у Першій лізі. Звісно, тоді потрібно буде доукомплектовувати команду. Все залежить від президента, його можливостей.

— В словах подяки ви згадали першого тренера й своїх нинішніх колег. Тренерська солідарність чи дійсно у вас особливий штаб зараз?

— Безперечно. Всі люди, які зібрані в ВПК-Агро, професіонали. Вдячний кожному з моїх колег. Подивіться, які люди у нас працюють! Микола Збарах ще недавно на поле виходив — і це в віці за 40 років! Сергій Воробей і Олег Головань чудово відомі в нашому футболі. Володимир Книш, якого ми запросили в клуб після того, як він сам успішно працював у ПФЛ — в Скалі та Нафтовику, самі бачите — творчий тренер, випустив програму футбольної статистики власного виробництва, Football Joker. Мені приємно працювати з нашою командою, і за це слова вдячності президенту клубу Володимиру Корсуну, який повірив у нас і довірив нам честь захищати кольори ВПК-Агро.

— Також залежить і від стадіону. На якій стадії реконструкції зараз перебуває ваша домашня арена?

— Дійсно, це наша найголовніша проблема. Колишній губернатор обіцяв допомогти. Зараз прийшов новий губернатор і з ним йдуть складні перемовини. Футбольний газон у нас ідеальний, один із найкращих в Україні. На жаль, не вистачає трибун, роздягалень та інших приміщень. Якщо підвищимося у класі, то підписуватимемо угоду з іншим стадіоном. Напевно, з Метеором знову ж таки.

— Наскільки суттєвими будуть зміни у команді?

— Коли виграли чемпіонат України серед аматорів, то змінили лише трьох-чотирьох футболістів у складі. Вважаю, що ці футболісти заслуговують грати у Другій лізі і сьогодні вони підтверджують це. Не люблю кардинально щось змінювати. Коней на переправі не змінюють. Нашу команду залишили Смирнов, Шутько та Андрушко. Про завершення виступів Мельниковим ми вже говорили. Вважаю, що молодому Андрушку вдома у Хмельницьку буде краще грати, ніж сидіти у нас в запасі. Дмитро Мельников закінчив свою кар’єру. Вдячний йому за все.

Уже зараз можу сказати про перших новачків. До "ВПК-Агро" повернувся наш колишній футболіст Максим Білик. Він був капітаном у дублі "Кривбаса", коли я тренував цю команду. Також до нас приєднався Павло Мілесін. Далі ще працюватимемо на трансферному ринку. Хорошим виконавцям завжди будемо раді.

— Як ставитеся до особистих нагород?

— Взагалі, я не люблю виходити на сцену, мені це складно дається. Розумію, що публічна людина повинна до цього звикати. Вважаю, що у таких результатах команди велика заслуга футболістів. Для мене футболісти на першому місці і про це всі знають. Всі місцеві хлопці хочуть грати у "ВПК-Агро", адже знають що у нас справжня сім’я. У нашому колективі всі грають один за одного, за тренера, за клуб та вболівальників. Хочу подякувати футболістам, всьому тренерському штабу, президенту, персоналу. В основному, це заслуга президента клубу, який вкладає душу та свої фінанси у команду.

 

Пресслжуба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору