Новини змагань

Жабченко: вимагаємо від команди грати агресивно

11:00, 24 грудня 2019

Головний тренер ФК "Гірник-Спорт" Ігор Жабченко відповів на питання ЗМІ

Фото: ФК "Гірник-Спорт"


Вихованець відомого Олександра Шпакова (першого тренера Андрія Шевченка), колишній півзахисник національної збірної Ігор Жабченко є найбільш успішним тренером в історії горішньоплавненського Гірника-Спорт. Тому його повернення до керівництва командою у вересні цього року викликало чимало неприхованих емоцій уболівальників. І він не підвів: дві короткі серії з перемог ледь не зробили важливим претендентом на здобуття медалей непростих змагань цього сезону у Першій лізі.

«Прагнули здобути три залікові пункти у матчі з Кременем, тоді би відставали  всього на сім залікових пунктів від першого місця. Мали б навіть шанс поборотися за призову трійку. Думаю, що у нас ще нічого не втрачено. Все залежить від готовності команд після зимової паузи», — сказав Ігор Жабченко у великому інтерв’ю Sport Arena.

- Ігоре Валентиновичу, з якими емоціями поверталися до Гірника-Спорт? Наскільки довго розмірковували над пропозицією керівництва?

- Відразу прийняв пропозицію, адже вже скучив за роботою. Знав, що повертаюся до сім'ї, де все для мене рідне та близьке. Переповнювали виключно позитивні емоції. Приходив з бажанням допомогти команді у складні часи.

- Із якою основною проблемою зіштовхнулися, коли прийшли до команди?

- Головне було об'єднати гравців, щоб вони жили спільною метою. Хлопці мали налаштовуватися виключно на перемогу у кожному матчі. Важливо, що вдалося досить швидко підібрати тактичну схему під наявних виконавців.

Знав, що у Гірника-Спорт хороший кадровий потенціал, але потрібно було, щоб гравці повірили у власні сили. Скажімо, намагалися пресингувати відразу після втрати м'яча, нам вдавалося швидко переходити від захисту до нападу. Все це відпрацьовували на тренуваннях. Чудово, що футболісти швидко сприйняли ідеї тренерського штабу і це нам принесло результат. Вважаю, що досить непогано провели цей відрізок осінньої частини сезону.

- Хто вам допомагав у тренерському штабі? Знаємо, що ваш друг і багаторічний помічник не зміг приєднатися до команди...

- Дійсно, через зобов'язання перед іншим клубом Юрій Сак не працював з нами. Розминку проводив Віталій Явтушенко, який до речі є вихованцем клубу і грав під моїм керівництвом раніше. Олександр Бабак допомагає мені готувати воротарів. Юрій Миколаєвич приєднається до команди з 01 січня.

- Хто з підопічних став для вас відкриттям сезону, а хто можливо не виправдав очікувань?

- Не хочу когось виділяти, адже Гірник-Спорт дає результат своєю командною грою. У нас був єдиний колектив, всі хлопці викладалися на максимум своїх можливостей як на тренуваннях, так і під час матчів.

У нас не команда зірок, а команда зірка. Всі разом працювали на підсумковий результат. Дякувати Богу, змогли продемонструвати досить цікаву гру, яка приносила нам залікові пункти. У Гірнику-Спорт панувала чудова атмосфера всередині колективу. Хочеться подякувати хлопцям, які повірили тренерському штабу, прислухалися до нас.

- З вашим приходом гра Гірника-Спорт засяяла новими барвами. Що змінили у першу чергу у тренувальному процесі?

- У мене є свої певні напрацювання, яких дотримуюся протягом тренерської роботи. Головне, щоб гравці все сприймали і могли втілити на футбольному полі.

- Можете згадати найкращий та найгірший матч Гірника-Спорт під вашим керівництвом у осінній частині сезону?

- Хочеться у першу чергу виділити гру з Минаєм (1:0 вдома), адже за надзвичайно складних умов змогли перемогти у тому протистоянні. Хлопці проявили характер у матчі з лідером, вдалося перетерпіти.

Вважаю, що саме вся гра надихнула наш колектив на нові звершення. Що стосується гри, яка розчарувала, то можу відзначити результат протистояння з Волинню. Якістю гри був задоволений, але на жаль, результат негативний. Вважаю, що мінімум три м'ячі мали забивати супернику на початку гри, а натомість програли 2:4. Через власні помилки поступилися. Цей результат залишив дуже неприємний осад.

- Після якого матчу зрозуміли, що рухаєтеся у правильному напрямку?

- Із перших днів своєї роботи у Гірнику-Спорт відчув, що хлопці розуміють мої вимоги і переконався, що з цим колективом можна досягати результату. У нас був досить інтенсивний тренувальний процес, але гравці все витримали. За це їм необхідно подякувати. На тренуваннях всі працювали із задоволенням, панувала невимушена атмосфера.

- Можна сказати, що саме ви реанімували Герасимця, якого через операцію з вилучення грижі Балкани виставили за двері?

- Тут необхідно подякувати нашому президенту Петру Каплуну. Він надав можливість Герасимцю відновитися. Вважаю, що клуб проявив людяність по відношенню до футболіста. Сергій грав за команду у її найкращі часи. Важливо, що керівництво клубу це пам'ятає і йде на зустріч гравцю у непрості часи його кар'єри.

Фото: ФК "Гірник-Спорт"


- Коли команда виходить із відпустки?

- 21 січня збираємося на базі. Згідно з планом 27 січня зіграємо контрольну гру з дублем Олександрії, а другого лютого - з ВПК-Агро. На другому тренувальному зборі гратимемо з СК Полтавою, а 21 лютого з Альянсом. Зараз  також ведемо перемовини з Металістом 1925.

- Скільки гравців залишило команду? Погоджуєтеся з тим, що у Гірника-Спорт хороший кадровий потенціал?

- Дійсно, у нашій команді грають кваліфіковані футболісти, які можуть вирішувати поставлені завдання. Що стосується трансферних новин, то можу повідомити що закінчився контракт у Віктора Лиховидька. Віктор прийняв рішення перейти до одеського Чорноморця.

Розмовляв з Андрієм Ралюченком, адже він навіть не виходив на заміну. Це хороший футболіст і у мене до нього немає претензій. Сподіваюся, що Андрій знайде собі команду, у якій зможе розкрити свій потенціал. Також у Олександра Головка закінчився контракт і він залишив команду. Антон Котляр покинув наш колектив, думаю що Хоцяновський та Одарюк перейдуть у інші команди. Хоцянівський та Одарюк перспективні гравці, але їм необхідно знайти свою команду, щоб мати змогу прогресувати.

- На які позиції зараз підшукуєте новачків?

- Нам необхідно знайти забивного нападника. Ведемо перемовини з деякими гравцями і сподіваємося, що нам вдасться закрити цю позицію. Уже домовилися  з опорним півзахисником. Ще є декілька позиції, на які підшукуємо новачків. Якщо залишить команду Юрій Кравчук, то це для нас стане великою втратою. У разі, коли він отримає хорошу пропозицію і клуби домовляться, то тоді необхідно буде знайти якісного центрального захисника. Плануємо точково підсилитися у зимове міжсезоння, щоб достойно замінити тих гравців, які пішли від нас. Плануємо підписати приблизно п'ятьох новачків.

- Зараз відчуваєте проблему з пошуком кваліфікованих футболістів?

- Хто шукає, той завжди знайде. Потрібно проводити якісну селекційну роботу. Звісно, в Україні не вистачає кваліфікованих гравців, адже багато хлопців вирушають за кордон у пошуках найкращого життя. Потім повертаються і говорять, що всюди добре, де нас немає.

У нашій країні є талановита молодь. Працюватимемо з київським Динамо у цьому напрямкові. Співпрацюємо з заступником директора Динамо Сергієм Мохником, постійно на зв'язку. Також спілкуємося з тренером Динамо U-21 Юрієм Морозом.

Думаю, що перспективні гравці, які не заграють у київському Динамо, зможуть проявити себе у Гірнику-Спорт. Таким чином хлопці отримуватимуть ігрову практику. До нас вже прийшов Петриченко. Це дуже перспективний хлопець. Думаю, що така співпраця піде всім на користь.

- На жаль, Гірник-Спорт став найменш відвідуваною командою командою у Першій лізі. На вашу думку, що потрібно зробити клубу щоб виправити цю невтішну ситуацію?

- Напевно всім подобається, коли команда постійно перемагає і розшташовується у верхній частині турнірної таблиці. Необхідно більше працювати з вболівальниками. Це питання повинно вирішувати керівництво клубу. Наше завдання — своєю грою змусити вболівальників приходити на футбол.

Відзначу, що у останніх матчах 2019 року відчували несамовиту підтримку вболівальників. Така підтримка ще більше мотивувала гравців. На 25-річчя клубу був заповнений зал на 800 глядачів. Це показник того, що команду люблять у регіоні. Було багато дітей і це надзвичайно приємно. Гірник-Спорт розвивається, виконує свою соціальну місію і у нього є майбутнє.

- Гірник-Спорт реалізував дев'ять із десяти одинадцятиметрових. Цьому компоненту гри приділяєте особливу увагу на тренуваннях?

- Ці одинадцятиметрові необхідно заробити. Якщо ми їх виконуємо, це означає,  наші гравці справляються зі своєю роботою. Гравці групи атаки змушували захисників суперника помилятися. Ми змусили наших футболістів йти у штрафну площу суперників. Раніше один-два гравці були там під час атаки. Вимагаємо від своїх підопічних грати агресивно, щоб суперник помилявся. Чудово, що така робота на тренуваннях приносить нам результат.

Фото: ФК "Гірник-Спорт"


- Що можете сказати про рівень Першої ліги? Наскільки конкуренція у дивізіоні відрізняється від тих часів, коли ви працювали?

- Зараз надзвичайно висока конкуренція у Першій лізі, всі команди більш менш рівні за класом. Навіть Черкащина може дати бій будь-якому супернику, не зважаючи на те, що команда знаходиться на останній позиції. У нас з Черкащиною був дуже складний матч. У такому чемпіонаті грати цікаво, адже кожен може обіграти кожного. Хто очікував, що Кремінь зможе розгромно перемогти Агробізнес? У цьому і цікавість нинішньої Першої ліги.

- Які завдання на весняну частину сезону?

- На жаль, остання гра 2019 року з Кременем нас засмутила. Ставитимемо перед собою максимальні завдання на кожну гру. Думаю, що Рух, Інгулець, Металіст 1925 та інші колективи ще не забезпечили собі путівку до Прем'єр-Ліги. Переконаний, що команди, які знаходяться внизу турнірної таблиці даватимуть бій лідерам. А ми спробуємо цим скористатися.

- У тренера зрозуміло ж відпустки і зараз немає?

- Звичайно, працюємо над пошуком футболістів. Саме з’явилося трохи часу зробити планову операцію, хочу подякувати за це столичному лікарю Віктору Костюку, який оперував стару травму. І я вже за п’ять днів після операційного втручання готуюся до виходу на поле (посміхається). Насправді, так, вільного часу навіть зараз немає і на початку січня включаюся серйозно в роботу.

 

Пресслужба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору