Новини ліги

Здаємо в архів: підсумки сезону 2018/19 у ПФЛ (відео)

13:30, 26 червня 2019

Головне про чемпіонат – у висновках аналітичної служби ПФЛ

Фото: прес-служба ПФЛ


Перша ліга

Переможцем першої ліги сезону 2018/19 став СК «Дніпро-1». Клуб виконав своє завдання достроково, здобувши майже 80% від можливих очок. Срібні медалі – у ковалівського «Колоса» (найвище досягнення за всю історію клубу, у перехідних матчах він завоював право перейти в УПЛ). Бронзові – у луцької «Волині».

Фото: facebook.com/fckoloskovalivka


Команда з найкращою обороною – «Колос» (всього 18 пропущених м’ячів), команда з найкращою атакою – СК «Дніпро-1» (72 голи). Найбільше нічиїх – «Гірник-Спорт» (12), найменше – «Зірка» (всього одна, але треба пам’ятати, що клуб виключений зі складу учасників змагань навесні).

Цьогорічний чемпіонат Першої ліги – найрезультативніший за останні роки. В середньому, забивалося 2,53 м’ячі.

СК «Дніпро-1» зберігає першість як за домашніми матчами, так і за виїзними. Найгірше на своєму полі грали «Зірка», «Суми» та «Агробізнес» (тільки вони набрали менше 10 очок на своєму полі), на виїзді найменш успішний «Гірник-Спорт» (8 очок, єдина команда, яка в гостях здобула менше десяти – не рахуючи «Зірку», яка програла всі свої виїзди, але знялася з турніру достроково).

Найвідвідуванішою командою першої ліги є «Металіст 1925» (5038  в середньому в цілому, 8417 – в середньому вдома), на виїзді найбільше глядачів збирав СК «Дніпро-1» (3093 пересічно). Найменш відвідувана – «Зірка» (1010 в середньому), вдома – «Суми» (536 пересічно), на виїзді – «Зірка» (1201).  Середній показник по дивізіону – 1830.

"Прикарпаття" часто порушувало правила. Фото: facebook.com/prykarpattia


Стосовно дисципліни, то найбільше карток у пасиві «Прикарпаття» (93 жовтих і 7 червоних). Найкоректніший – СК «Дніпро-1». Найстарша команда ліги за середнім віком – «Прикарпаття» (27,9), наймолодша – «Зірка» (21,7). Середній показник по Першій лізі 2018/19 – 25,8.

Друга ліга. Група «А».

Відзначаємо рівність боротьби – навіть переможець (ФК «Минай») набрав лише близько 60% можливих очок, а аутсайдер – близько 26%. Найрезультативнішою командою стала «Черкащина-Академія» (43 голи), найменше забивала «Буковина» (19). Найкращою обороною вирізнялося «Полісся» (21 пропущений), найгіршою – знову ж таки, «Буковина» (43). Найкомпромісніша команда – вінницька «Нива» (9 нічиїх), всього чотири – у «Миная».

Відразу 81% очок на своєму полі здобув «Минай», але на виїзді він був значно менш ефективним. Найбільш розкуто в гостях діяло «Полісся» (біля 77%). «Буковина» найменше очок здобула вдома (близько 18%), а от на виїзді команди Групи «А» діяли досить здорово. Досить сказати, що найгірший показник (у ФК «Калуш») складає біля 31%.

Найвідвідуванішою командою Групи «А» стало «Поділля» (1776), в тому числі вдома (2542). В гостях найбільше глядачів збирав «Верес» (1381 пересічно). Середній показник – 1220. Стосовно карток, найбільше попереджень у «Калуша» (68), вилучень – у «Вереса» та «Поділля» (по 6).

ФК "Верес" завжди ставився до своїх уболівальників із повагою. Фото: facebook.com/veres.club


Відразу 37 гравців задіяло «Полісся», лише 23 – «Черкащина-Академія». Найстаршими за середнім віком були футболісти «Минаю» (26,8), наймолодшими – «Буковини» (22,4) при середньому віці гравців Групи «А» 24,4.

Друга ліга. Група Б

Переможцем Групи «Б» другої ліги став «Кремінь» (75,3% набраних очок від можливих). Найрезультативнішим став «Металург» (54 забитих м’ячі), найменш результативним – ФК «Нікополь» (15). Найкраща оборона у «Кременя» (17), найбільше пропускав «Нікополь» (54). Найбільше нічиїх (відразу 12) у «Таврії», а от «Кристал» і «Металург» лише по два рази розходилися миром.

На своєму полі найкраще виступали «Кремінь» і «Кристал» (по 86% набраних очок від можливих), на виїзді найрозкутіше діяв лідер (у «Кременя» близько 64% очок). ФК «Нікополь» набрав найменше очок і вдома, і в гостях (спільно з «Реал-Фармою»).

Найбільш відвідуваною командою ліги став «Металург» (1858 глядачів у середньому в цілому, 2733 – на своєму полі). В гостях найбільше глядачів збирав «Кристал» (1170 пересічно). Середня відвідуваність складала в Групі «Б» 912.

Найбільше попереджень у «Металурга» (66), вилучень – у «Гірника» та «Миколаєва-2» (по 5). 44 гравців задіяли резервісти МФК «Миколаїв», лише 24 – «Енергія». Найстаршими були гравці «Миру» (26,1), наймолодшими – МФК «Миколаїв-2» (20,9) при пересічному значенні 24,2 для Групи «Б».

У поточному сезоні друга ліга має найнижчу результативність за останніх п’ять років. Зате присутність у ПФЛ таких великих міст, як Харків, Дніпро, Запоріжжя та інші дозволила за останні роки досягнути значного збільшення відвідуваності. Наприклад, у першій лізі вона зросла майже вдвічі порівняно з минулим сезоном, а в другій лізі за останні чотири сезони лише раз було зафіксовано падіння менше тисячі глядачів на матчі в середньому.

Герої турів отримували індивідуальну пам'ятну футболку партнера JAKO. Фото: МФК "Металург"


 

Прес-служба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору