Новини ЗМІ

Р.Костишин і Куренко - найкращі тренери заключного туру

18:41, 27 травня 2019

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Першої ліги сезону 2018/19

Заключний тур регулярного чемпіонату зберігав інтригу в багатьох аспектах, і в тому числі – навколо підвищення в класі. Відразу три команди повинні були обов’язково перемагати, щоб мати нагоду в перехідних матчах плей-офф УПЛ поборотися за підвищення в класі. Справилися з цим тільки одні із трійки претендентів.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер ковалівського «Колоса» Руслан Костишин. Його підопічні обіграли «Оболонь-Бровар» із рахунком 3:2, завоювавши срібні медалі дивізіону та путівку в стикові матчі за право участі в Прем’єр-Лізі.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

«Найважливіший матч в історії клубу», – так ковалівці говорили напередодні матчу з оболонцями, в якому, а також у паралельних зустрічах у Горішніх Плавнях і Краматорську, вирішувалася доля першолігових медалей і путівки в перехідні матчі. Перемога дозволила «Колосу» здобути срібні нагороди та можливість зіграти за місце в УПЛ.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Загалом, «Колос» підійшов до вирішального матчу практично в оптимальному складі. Виняток – травма гвардійця ковалівців Поздєєва, а також не найкращий тонус декого із основних футболістів (які не змогли відіграти повний матч, але допомогли, вийшовши на другий тайм із лави запасних).

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Порівняно з матчем минулого туру, в якому «Колос» поступився на виїзді СК «Дніпро-1» (1:3), тренерський штаб ковалівців провів лише дві зміни в стартовому складі – причому, обидві стосувалися лівого флангу. Замість Мігунова в захисті вийшов Чорноморець (це постійна рокіровка по ходу сезону), а Морозка замінив на місці лівого півзахисника Банасевич. Відзначаємо, що герой матчу Гавриш у «Колосі» із центрального хавбека перекваліфікувався у центрбека, ставши основним на цій позиції.

4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Схему «Колоса», залежно від фази гри, можна читати по-різному, узагальнимо її як 4-2-3-1. При цьому в атакувальних діях вінгери мали грати досить високо, брати гру на себе, загострювати. Хороша глибина складу дозволяла проводити заміни – так, із виходом Мілька вдалося заспокоїти гру в центрі поля, а поява Морозка, Нехтія та Бондаренка загострила комбінаційну гру та тиск на редут оболонців.

5. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

У травні «Колос» виграв усі три домашніх матчі в регулярному чемпіонаті, та й загалом – попри кілька прикрих осічок, навесні здобув досить багато очок (22 – це третій показник серед команд дивізіону). Довгий час ковалівська команда залишалася останньою, що не знала поразок у Першій лізі поточного сезону, а коли потрапила в певну ігрову кризу в розпал весняної частини, зуміла зібратися й ударно провела кінцівку.

Лауреат 30-го ігрового дня в номінації Тренер туру:

Руслан Костишин («Колос»)

Середній бал – 4,6


Заключний тур чемпіонату все ще зберігав інтригу – і його тріумфатором став футбольний клуб «Минай», який на останньому віражі обійшов «Черкащину-Академію» й здобув перемогу в північно-західній групі Другої ліги, а з нею – пряму путівку в Першу лігу.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Другій лізі – головний тренер ФК «Минай» Кирило Куренко. Його підопічні здолали тернопільську «Ниву» на її полі з рахунком 2:1, виконавши своє завдання й підвищившись у класі.

1.Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Для минайців цей матч був визначальним – вони достроково гарантували собі місце не нижче другого, а, отже, можливість поборотися за Першу лігу. Але в випадку перемоги в Тернополі та поразки «академіків» на Рівненщині ФК «Минай» підіймався напряму – уникаючи тяжкого випробування стикових матчів.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

У матчі з «Нивою» гостям не міг допомогти досвідчений захисник Корнутяк, який вибув до кінця сезону, пережив операцію, натомість, уже по ходу тернопільського матчу травми отримали оборонець Ощипко та універсал Федак, який грав у півзахисті. Господарів травма позбавила провідного форварда Литовченка, а по ходу весняної частини сезону вони відрахували з команди відразу трьох гравців, дограючи з кадровим дефіцитом.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 4

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Порівняно з попереднім матчем – виграним у «Поділля» (3:1), тренерський штаб закарпатців провів три заміни в стартовому складі. Замість Поповича в воротах вийшов Кулинич, травмованого Корнутяка в захисті змінив Ощипко, а замість Микуляка з’явився Федак, який зайняв місце правого півзахисника.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Минай» цього сезону застосував відразу кілька різних тактичних схем – при попередньому головному тренерові системно застосовував схему з двома форвардами, при новому керівникові тренерського штабу випробував різні варіанти, але спинився на побудові 4-3-3. При ній особлива роль відводиться Страшкевичу та Карнозі, які можуть творити в центрі над «хвилерізом» (це був Дмитренко), вони активно підтримують форварда Гегедоша, який також користується фланговою активністю команди.

5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

28-річний естонець Куренко розпочав роботу в ФК «Минай» у січні, ставши куратором роботи клубної ДЮСШ, а очолив першу команду лише на початку травня – в розпал весняної частини сезону, на вирішальні заключні п’ять турів регулярної першості. Тим не менш, йому вдалося налагодити командну дисципліну, побудову гри та особливо чіткість захисту. Як наслідок, «Минай» виграв усі п’ять матчів, а Куренко став єдиним тренером у сезоні, який не втратив жодного очка.

Лауреат 27-го туру в номінації «Тренер тижня» в Другій лізі: 

Кирило Куренко (ФК «Минай»)

Середній бал – 4,6

 

Прес-служба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору