Новини ЗМІ

Косевич та Малик - найкращі тренери чергового туру

10:00, 21 травня 2019

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки 29-готуру української Першої ліги та 26-го туру Другої ліги сезону 2018/19

Фото: fcavangard.com


Краматорський «Авангард» належить до прогресуючих клубів. Під керівництвом Косевича він щороку підіймає свій авторитет у Першій лізі. Позаторік встановив своє історичне досягнення – сьоме місце за підсумками чемпіонату. Минулого сезону покращив клубний рекорд до шостої позиції. Цього разу за тур до завершення «Авангард» має шанси навіть на фініш у п’ятірці найкращих.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер «Авангард» Олександр Косевич. Його підопічні обіграли на виїзді «Балкани» із рахунком 2:1, що важливо для того, щоб посісти якнайвище місце в турнірній таблиці.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Зустрічалися восьма та шоста команди першості (на момент початку туру), тож, за існуючої щільності, результат їхнього протистояння безпосередньо позначався на положенні команд у горішній частині таблиці. Особлива мотивація господарів – це був заключний матч у чемпіонаті для них. Особлива мотивація гостей – взяти реванш за домашню поразку в першому колі.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Обидві команди мали суттєві втрати. «Балкани» через дискваліфікацію не могли розраховувати на основного захисника Саламаху, через травми та інші обставини – на захисника Любчака, вінгера В.Златова та універсала атаки Герасимця. «Авангард» через перебір карток втратив на цю гру центрхава Полюляха, а через травми та хвороби – на захисника Мірошника та вінгера Трояновського. Фактично, кожен із цих гравців міг би посилити свої команди.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Краматорці в минулому турі програли вдома «Руху» (1:2), тож вдалися до суттєвої перебудови складу. І, треба сказати, зміни (навіть із залученням малодосвідчених гравців і тих, хто мало грав цього сезону) спрацювали. Воротар Солдатенко вийшов замість основного Денчука, Савін замінив у захисті Шершня, Ульянов на місці лівого фулбека – Воробея. У центрі поля із трійки півзахисників лишився лише Синицький, замість Полюляха вийшов Лобов, а Копитова – Демченко. Собко змінив на фланзі атаки Ємця, а замість Кірієнка на вістрі з’явився Щебетун.

4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Як наслідок, змінилися акценти в півзахисті. Якщо попередню схему можна було читати як 4-1-4-1 чи навіть 4-3-2-1, то тепер це були чисті 4-2-3-1 із досить мобільною групою атаки. Така перебудова дозволила «Авангарду» ефективно застосовувати контратаки, а також сповна користатися чисельною перевагою під час швидких переміщень. Відзначаємо й високий пресинг, наслідком якого став перший гол.

5. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Треба сказати, що останнім часом «Авангард» грав нерівно. Але є одна обставина, яка вирізняє цю команду – її винятково сильний, найкращий серед усіх середняків, виступ на виїзді. Перемога на Одещині – це вже восьмий у сезоні гостьовий виграш «жовто-зелених». Більше цього сезону – тільки у чемпіона, СК «Дніпро-1». Перед заключним туром «Авангард» посідає друге місце за кількістю набраних на виїзді очок.

Лауреат 29-го ігрового дня в номінації Тренер туру:

Олександр Косевич («Авангард»)

Середній бал – 4,6


В передостанньому турі нижчого професіонального дивізіону інтрига не просто жива, а на самому максимумі. Тому кожна команда намагається не втрачати очки, адже один-два матчі перед фінішем можуть перекреслити зусилля всього сезону. З огляду на це, перемога тернополян на Житомирщині мала доленосне значення.

Фото: fcnyva.com


Тож наш сьогоднішній лауреат у Другій лізі – головний тренер тернопільської «Ниви» Василь Малик. Його підопічні, попри величезні кадрові втрати, здолали «Полісся» на його полі з мінімальним рахунком.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Ситуація в Групі «А» Другої ліги склалася таким чином, що за тур до завершення чемпіонату дует лідерів мав шанс забезпечити собі достроково відрив від переслідувачів. Для цього «Черкащині» та «Минаю» треба було вигравати (що вони й зробили), а от конкурентам – втрачати очки. «Верес» переграв вінницьку «Ниву», а тернопільська «Нива» – «Полісся», і для обох команд, які програли, це означало втрату шансів на плей-офф. А от у рівнян і тернополян лишаються реальні шанси на місце в п’ятірці.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Напередодні виїзду в Новоград-Волинський у тернополян були значні проблеми зі складом. Окрім давно відрахованого Заїкина, напередодні клуб звільнив півзахисників Кінаша та Олексієнка за порушення спортивного режиму. Давно травмований найкращий бомбардир команди Литовченко, а цього разу захворів ще й Гатала – єдиний, напевно, хто міг його адекватно замінити. У господарів при цьому були дискваліфіковані захисники Логінов і Ходуля.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Порівняно з матчем у Калуші, який закінчився поразкою 3:4, тренерський штаб провів три зміни у стартовому складі, які призвели до певних перестановок. Механіва в воротах змінив воротар-дебютант Сидоренко, замість вінгера Гатали вийшов захисник Хруставка (це дозволило повернути Волохатого з місця флангового захисника вище по краю), а замість відрахованого Кінаша вийшов Мороз, який відбув дискваліфікацію.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

У «Ниви» досить плавна тактика, яка не прив’язана до жорсткого позиціонування гравців на полі й залишає шлях до імпровізації. У фазі атаки, за рахунок підйому вінгерів та вдалої гри між лініями Кохмана, тернополяни отримували чисельну перевагу. У роботі без м’яча опускалися, багато працювали на пресингу, витримавши навантаження двох виїздів поспіль із особливо важким полем у Калуші, де довелося бігати на в’язкому полі в зливу.

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Після поразки в Калуші (а це був принциповий матч для Малика, який до зими працював якраз на чолі цього клубу) «Нива» не «попливла», а, навпаки, зібрала сили й відпрацювала матч, який вимагав фізичних надзусиль. Хоча тернополянам зараз важко стабільно конкурувати із клубами, у яких під завдання зібрані досвідчені гравці, навіть суто за цими 9 турами 2019 року можна констатувати прогрес «Ниви». У Групі «А» за набраними очками вона розділяє 2-3 місця з ФК «Минай» (по 16), хоча за літньо-осінньою каденцією була сьомою.

Лауреат 26-го туру в номінації «Тренер тижня» в Другій лізі: 

Василь Малик («Нива» Тернопіль)

Середній бал – 4,8

 

Прес-служба ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору