Новини змагань

Тренерський ракурс. Олександр Сапельняк – найкращий тренер 23-го туру Другої ліги

11:00, 2 травня 2019

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового туру Групи «А» та Групи «Б» української Другої ліги сезону 2018/19


Візит у Горностаївку – завжди непросте випробування для кожної команди, навіть для лідера, який не знав поразок 10 турів від жовтня місяця. Але вразив не лише сам факт перемоги «Миру», а та яскравість, результативність, видовищність, із якою господарі переграли «Кремінь».
Тож наш сьогоднішній лауреат у Другій лізі – головний тренер ФК «Мир» Олександр Сапельняк. Його підопічні розгромили лідерів Групи «Б» із рахунком 5:2, вперше з осені повернувшись на четверте місце.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
«Кремінь» дуже впевнено йде до повернення в Першу лігу – команда видала дві безпрограшні серії по 10 турів кожна (!), і напередодні візиту на Херсонщину мала причини сподіватися на її продовження. Тому перша в чемпіонаті розгромна поразка лідера стала шоком.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Господарі підійшли до матчу в бойовому складі, а от гостям не могли допомогти з різних причин фланговий універсал Астахов (дискваліфікація), опорник Піскун та атакувальний хавбек Авер’янов. При цьому була додаткова мотивація у кількох гравців «Миру» – воротар Онопко, півзахисники Білоусов та Богданов раніше виступали якраз за «Кремінь».
3. Майстерність у роботі з кадрами – 4
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Загалом, склад у горностаївців зіграний і прогнозований, але були точкові зміни. Порівняно з успішним виїздом в Одесу, «Мир» змінив всього дві позиції. Замість Томенка в центрі захисту вийшов Притиковський, а Цибульський замінив Томенка (вінгер – центрфорварда). Завдяки цій зміні горностаївський колектив перешикувався із гри в два форварди на більш гнучку для гри на просторі схему.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Тактичні побудови «Миру» мають кілька варіантів, і вдома частіше використовуються якраз класичні 4-4-2. Однак цього разу команда зіграла в 4-3-2-1, що дозволило значно швидше переходити від оборони в атаку та розтягувати редут суперників. Треба відзначити, що саме вибір такої тактики допоміг господарям досягти швидкості й гостроти на чужій половині. А коли рахунок став уже прийнятним, на кінцівку вийшов і другий форвард, за рахунок чого пресинг та тиск на оборону «Кременя» не дозволяв йому віддавати всі сили на атаки.
5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
«Мир», загалом, успішно виступає навесні (кращі показники тільки у «Гірника»), а після домашньої поразки від «Кременю» на першому етапі горностаївська команда здобула вже чотири перемоги поспіль, у тому числі – й над суперником, якому востаннє програвала.
Лауреат 23-го ігрового тижня в номінації «Тренер тижня» в Другій лізі:
Олександр Сапельняк («Мир»)
Середній бал - 4,6

 

Прес-служба ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору