Новини змагань

Тренерський ракурс. Сергій Шищенко – найкращий тренер 26-го туру Першої ліги

09:50, 2 травня 2019

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Першої ліги сезону 2018/19


Миколаївській команді навесні ніяк не вдавалося досягнути результату на своєму полі, а вигравати вдома, за присутності власних вболівальників, – надважливо для становлення та утвердження оновленого колективу та тренерського штабу.
Тож наш сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер МФК «Миколаїв» Сергій Шищенко. Його підопічні переграли «Металіст 1925» із рахунком 3:0, серйозно перетасувавши положення в верхній частині турнірної таблиці.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Розгромна перемога над одним із претендентів на медалі й підвищення в класі стала першою для нового тренерського штабу «корабелів». Із турнірної точки зору вона також має велику вагу, адже не лише дозволяє миколаївцям закріпитися на 9 позиції та претендувати на щось більше, а й вносить корективи в групу лідерів, де до цих пір зберігається велика щільність.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Склад господарів був максимально наближеним до ідеального, а от у гостей було кілька болісних втрат. Передовсім, говоримо про перебір карток у досвідченого форварда Давидова, а також травму найкращого асистента команди – півзахисника Романова. Із різних причин не змогли зіграти Ямполь та Чегурко, що теж ослабило атакувальний потенціал харків’ян, і новачок-опорник Коберідзе.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Маючи додатковий час на відпочинок (технічна перемога над «Зіркою», яка знялася з турніру), миколаївці проаналізували матч із «Рухом» (1:1 в гостях) і внесли певні корективи – повністю перезавантажили лівий фланг. Горват у стартовому складі замінив Сартіну, а Радченко – Рогозинського. Ці рокіровки цілком себе виправдали, і правильний розподіл сил допоміг миколаївцям зберегти свіжість до кінця гри.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Схему миколаївців, залежно від фази гри, можна трактувати як 4-1-4-1 або навіть 4-2-3-1. Особливу роль в її побудовах відіграє трикутник Вітенчук – Ковальов – Куксенко, який урівноважує тактичну схему й дає перевагу в центрі поля. Зважаючи на те, що первісний план спрацював, МФК «Миколаїв» вдало зіграв по рахунку й зберіг потрібний собі темп.
5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
7 очок миколаївці завоювали за останні три реально зіграні матчі, не програючи з початку місяця (з часу невдалого домашнього матчу з «Колосом»). У 2019 році МФК «Миколаїв» здобув 13 очок, що є 3-6 показником серед усіх команд ліги. За цей час оновлена команда показала свою прихильність до комбінаційного, змістовного футболу.
Лауреат 26-го ігрового дня в номінації Тренер туру:
Сергій Шищенко (МФК «Миколаїв»)
Середній бал - 4,8

 

Прес-служа ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору