Новини ЗМІ

Захисник "Балкан" Опря: футбол — все моє життя

14:00, 11 квітня 2019

Ветеран Першої ліг і захисник "Балкан" відверто розповів ЗМі про футбольне довголіття і власну мрію

Балканські гравці жартома говорять, що у Анатолія Опрі два серця. Причиною цьому  є незвичайна витривалість футболіста. Його позиція на полі дійсно вимагає серйозної швидкості і загартування. Ми спробували розібратися, як одному з найефективніших гравців "Балкан" вдається залишатися на вершині. Спойлер: ключ до успіху - любов до своєї справи.

- Вам 41, Ви - найдосвідченіший гравець Першої ліги. При цьому Ви дуже результативні і демонструєте хороший футбол. Як Вам вдається тримати себе в формі?

- Справа не в тому, як я зараз підтримую форму. Так повелося з самого початку мого шляху в футболі, з перших тренувань у професіональних клубів. Скільки себе пам'ятаю, ніколи не давав слабину. Не важливо в якому фізичному або психологічному стані доводиться виходити на гру або тренування - треба працювати максимально продуктивно. І плюс природа нагородила здоров'ям, як не крути, але головну роль все-таки відіграє моє ставлення до футболу.

- Так все ж фізіологія або постійна робота над собою?

- Робота над собою безумовно важлива. Взяти, наприклад, Роналду. У нього є всі умови для того, щоб особливо не виснажувати себе, але він все одно працює, і в цьому плані є еталоном футболіста. Щодо мене, перебуваючи на своєму місці, повністю віддаюся процесу. Не важливо: підготовка до тренування, саме тренування або гра. Можливо, в чомусь показую приклад хлопцям. У будь-якій вправі  намагаюся працювати, докладаючи максимальних зусиль, і повністю виконувати настанови тренера і так, як потрібно. Коли  ще грав у російському чемпіонаті на початку 2000-х, моє перше інтерв'ю вийшло під заголовком "тренування як свято". Це дійсно так, адже без цієї атмосфери  не можу.

- Ви зараз можете сказати на 100%, що займаєтеся своєю улюбленою справою?

- Футбол - це все моє життя. Я взагалі не думаю про свій вік. Для мене дуже важливо у свої вихідні проводити час з сім'єю. Але, наприклад, на другий день вихідних вже відчуваю, що чогось не вистачає, не знаю куди себе подіти. І, до речі,  помітив, що у вихідний більше втомлююся, ніж в тренувальний день. Коли є тренування: підготувався, потренувався, відпочив - при такому ритмі дня насправді відчуваю себе задоволеним.

- Для вас існує життєва потреба в тренуваннях?

- Потреба однозначно є, особливо після більш ніж 20-ти років у професіональному футболі.

- У Вашій кар'єрі були моменти, коли Ви замислювалися про зміну своєї професії?

- Сказати чесно, подібні думки в процесі виникали, як-не-як ми ж все замислюємося про майбутнє, але завжди відганяв такі думки. Повністю перебуваю в футболі і поки не бачу себе за його межами, а далі подивимося.

- А чим зараз займається Анатолій Опря поза футболом?

- Тільки футбол.

- Розкажіть, як Ви потрапили в "Балкани"?

- Я грав у ФК "Одеса". Команда знялася з змагального процесу і деякий час перебували в підвішеному стані. "Балкани" тоді грали на першість району, області. Капітан команди Олександр Райчев подзвонив Дмитру Вікторовичу (прим .: Дмитро Вікторович Пархоменко - тренер) і запропонував йому приєднатися до команди в зимовій першості. Я тоді був поруч і  Вікторович порадив йому мою кандидатуру. Так ми взяли участь в зимовій першості: прийшли до них на гру, зіграли. Почали з командою тренуватися, тому що нам теж треба постійно перебувати в тонусі. І як раз був такий етап, що і у Андрія Вікторовича (прим.: Андрій Вікторович Пархоменко - головний тренер) була перерва. Саша Райчев його запросив, щоб покращити тренувальний процес. І так потихеньку почали підтягуватися гравці і створилася команда з зорянських хлопців і нас.

- Ви були одним з тих, хто залишався в ФК "Одеса" до самого його розпаду, навіть, коли було зрозуміло, що у клубу вже немає майбутнього. Для Вас гра важливіша за гроші?

- У моїй футбольній кар'єрі траплялися різні моменти. У клубів часто бувають "гойдалки": то є  фінансування, то немає - для українського чемпіонату таке характерно. Але це не означає, що якщо тобі платять гроші - ти граєш, не платять -  не граєш.

Коли виходиш на футбольне поле, всі думки про якісь домашні проблеми, про заробітну плату - все це йде з голови.  У тебе є суперник і треба досягати результату. Те ж саме стосується тренувань - можуть бути якісь проблеми в житті, особисті моменти, але виходячи на поле ти перемикаєшся на футбол і не думаєш платять тобі чи ні.

- Із Валентином Полтавцем і Дмитром Пархоменком раніше грали в одній команді, як працюється тепер під їхнім керівництвом?

- Для мене, як професіонала, немає ніякого дискомфорту, адже ми приблизно одного віку і між нами іноді можлива легка дискусія. Але я не перегинаю палицю, адже повинна бути субординація між гравцем і тренером. На мене дивляться молоді гравці, і я ніколи не даю слабину. Хтось може вважати, що можу собі дозволити чогось не робити, але це  не в моїх правилах.

- Ви універсальний гравець. Навіть в останніх трьох матчах грали на різних позиціях: крайній захисник в грі з "Рухом", опорний проти "Гірника" і крайній півзахисник з "Миколаєвом" - де Вам комфортніше всього?

- Я починав свою кар'єру як фланговий гравець оборонного плану. Раніше так було: крайній захисник з підключенням до атаки.  У сучасному футболі у крайнього захисника серйозний обсяг роботи і більшу частину своєї кар'єри я так і грав на позиції лівого або правого захисника. У деяких клубах виступав в центрі поля. Можливо, мені допомагали, знову ж таки, витривалість і здатність читати ситуацію на полі.

- Андрій Пархоменко називав Вас в числі тих, кого в майбутньому можна запрошувати до адміністративної роботи. Як Ви самі на це дивитеся?

- Життя покаже в якому напрямку рухатимуся далі. Не хочеться зараз про це думати, але зрозуміло, що немає нічого вічного.  Я б хотів працювати в системі клубу.

- Як дивитися на те, щоб тренувати юних талантів? Адже "Балкани" в перспективі думають про розвиток дитячого футболу, в планах є створення дитячої академії.

- У мене була невелика практика роботи з дітьми. Моєму синові 13 років і я вожу його в дитячу школу футболу ФК "Одеса". І ось три роки тому, коли тільки привів його в цю школу, був такий момент, коли тренер не справлявся і я допомагав. Дітям по 10-11 років було, я брав половину і проводив тренувальний процес.

Це дуже цікаво, затягує, але  все залежить від людини. Якщо ти займаєшся з дітьми, то повинен віддаватися цьому процесу цілком, всю душу вкладати в них. Для того, щоб вони вийшли нормальними людьми в першу чергу і, дай Бог, футболістами. Доросла команда, дитячий футбол або адміністративна робота – неважливо в якому напрямку займатимуся в майбутньому. Головне - це віддавати всього себе тому, чим займаєшся. Час покаже як все складеться.

- У Вас взагалі спортивна сім'я: дружина займалася гімнастикою, дочка гімнастка, син, як і Ви, готується стати футболістом. Діти самі проявляли інтерес до спорту або це було цілеспрямоване рішення батьків - продовжувати династію?

- Дружина займалася гімнастикою, але через сімейні обставини не пішла далі на більш професіональний рівень. І, можливо, хотілося в дитині розвивати подібні задатки. У три роки віддали дочку в секцію художньої гімнастики. Ми не думали, що вона займатиметься професійно, але у неї є хороші дані і гнучкість, демонструє непогані результати - їй 15 років і вона зараз кандидат у майстри спорту. А син з пелюшок був на моїх матчах. Здається, навіть я не настільки великий фанат футболу, як він (сміється). Знає матчі, знає клуби і всіх тренерів, а без м'яча і тренувань жити не може, м'яч завжди при ньому.

- Ваш батько відвідує всі матчі.  Він якось наставляє Вас перед грою або коментує після?

- Ми вже стільки в футболі з батьком. Ось після гри, поки ще на емоціях, по гарячих слідах, звичайно розмовляємо. Обговорюємо, як з боку виглядала наша команда, як грав  суперник. Я завжди прислухаюся до його думки. Він і сам займався футболом в молодості, а я ходив на його матчі, коли ще дитиною був. Дивився і дивувався як він, нападник, носився по полю. Саме батько, спочатку старшого брата, а потім і мене, в футбол привів.

БЛІЦ

- Що  найбільше цінуєте в людях?

- Чесність і порядність.

- У футболі важливіше талант або удача?

- Бажано зв'язати все разом: талант, працьовитість і удачу. Однак, як правило, у нас грають менш талановиті, але більш працьовиті хлопці. Не знаю чому так, можливо такий наший менталітет. Талановиті іноді дають собі слабину, і їх губить розслабленість. Особливо в ранньому віці вони можуть собі дозволити, наприклад, зіркову хворобу, після якої важко знову довести свій талант. У зв'язку з цим, характер теж важливий, адже талант без характеру може залишитися нереалізованим.

- Що для Вас найголовніше в житті?

- Сім'я. І знову ж таки: чесність, справедливість. Намагаюся бути справедливим у всьому, вчу і своїх дітей, і оточення намагаюся спрямовувати так само. Хочеться бачити щасливих людей.

- Що порадите молодим футболістам?

- Працювати, тільки так можна всього досягти. Без працьовитості не буде нічого. Незважаючи на те, що може не виходити або здається, що тренер дорікає постійно. Якщо він дорікає, значить хоче, щоб ти був сильнішим.

 

Фото: fcbalkans.com.ua

Прес-служба ПФЛ за матеріалами odessa-sport.info




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору