Новини змагань

"Буковина": вихід із кризи, амбітні плани

13:00, 13 лютого 2019

У "Буковині" з фінансуванням все добре. Далі - завдання повернутися в Першу лігу

Фото: fcbukovyna.com


Він із юних років в команді - зіграв за "Буковину" 127 матчів в 1994-1998 роках, перш ніж зробити хорошу кар'єру в "Зірці", "Металурзі" (Запоріжжя), "Таврії", "Закарпатті", потім протягом декількох дуже успішних років очолював чернівчан як головний тренер, вигравши з ними Групу "А" Другої ліги і перетворивши клуб в реального претендента на медалі.

Новообраний президент Вадим Заяць розповідає, що кілька років не дивився вітчизняний футбол і зовсім не вітає все те, що відбувається зараз за лаштунками чемпіонату України. Вадим Григорович бере на себе відповідальність за ФК "Буковина" в складний період життя клубу, коли стоїть питання про збереження професіонального статусу і уникнення вильоту в аматори. Але вважає, що зберегти місце у Другій лізі цілком реально, а далі Буковина зможе задуматися і про повернення в Першу лігу.

Професіональний статус

- Рішення очолити ФК "Буковина" - спільне усієї нашої команди, яка зараз прийняла футбольний клуб, - розповів Заяць SportArena. - З цього приводу спілкувалися приблизно вісім місяців. Тож рішення зважене. Перші кроки на посаді полягають у необхідності створити новий колектив, який формуємо. Зібрав усіх разом і сказав, що буде дуже багато роботи. Окрім турнірної задачі у нас стоїть мета надати клубу такий статус, щоб він був професіональним не лише на словах.

Достатнє фінансування

- Що стосується фінансування, то у нас буде так званий гібрид. Є обласна рада, міська рада, меценати. Зараз ми розберемося з клубом і зрозуміємо, що нам потрібно - буде внутрішній аудит. Наступний крок - ми знову зберемося всі разом і визначимо ті шляхи, якими будемо вирішувати конкретні завдання. Але скажу коротко - з фінансуванням у нас все добре.

Чесна команда

- Поки передчасно говорити, чи очолю я клуб як головний тренер. Посада президента, яку мені довірили, на перший погляд - гучна. Але я зловив себе на думці, що попереду величезна кількість роботи. Без сильної команди одному буде дуже важко, тому зараз головне - вирішити завдання щодо формування колективу. Завжди є можливість підсилитися. Але спочатку ми повинні вирішити локальну задачу - зберегти професіональний статус. Ми - чесна команда і хочемо зберегти його за спортивним принципом. Для цього потрібно зрозуміти, який шлях для нас найбільш прийнятний, і в залежності від цього будемо підбирати футболістів, тренерів і так далі. Задача на це півріччя очевидне - зберегти місце у Другій лізі. А далі однозначно буде завдання - вийти в Першу лігу.

Вистава для вболівальників

- Щодо невеликої глядацької активності, то висловлю свою думку. Завжди кажу футболістам, що глядач, який приходить на стадіон, повинен побачити подію. Таке, щоб він зрозумів: «Я так не вмію». Гравці повинні бути як артисти в театрі. Якщо я включаю кіно або перебуваю на виставі, а артист грає погано, то дивитися це не буду ніколи в житті. Тож усе залежить від футболістів: показуватимуть виставу - прийдуть уболівальники. Ховатися за тим, що у нас в країні проблеми, не треба. Однозначно, є ще таке поняття, як маркетинг - цим також потрібно залучати уболівальників на стадіон. Але, перше - це гра. Все інше не має значення.

Людські якості

- Станом на сьогодні віце-президентом клубу є Роман Дринь, який залишився на цій посаді. Порядна людина, яка дуже любить футбол. Генеральний директор - Валерій Королянчук. Також поки не визначили посаду Ігорю Наболотному, який був генеральним директором - вона залежатиме від сектора роботи. Він - професіонал, і також буде в штабі. По інших кандидатурах ще будуть співбесіди, де ми визначимо рівень професіональних якостей людей. Це стосується всіх - в тому числі, футболістів.

Матчі "Буковини" у середньому восени відвідувало 1345 глядачів. Фото: fcbukovyna.com


Посада тренера

На сьогодні Віталій Куниця - виконуючий обов'язки головного тренера. Ми ще не встигли поспілкуватися. Так, ми знайомі, але є філософія клубу і вимоги - поспілкуємося і визначимося. По-перше, тренер повинен гарантувати нам зберегти професіональний статус. З цього починатимемо.

- Про враження від Другої ліги поки нічого не скажу. Відповім чесно - з 2016 я взагалі не дивився український футбол. Ті процеси, які почали відбуватися в нашому футболі, мене дуже сильно розчарували. Було багато бруду, договірні матчі - і жодної реакції контролюючих органів. Не хотів бути клоуном - дивитися футбол, коли мене обманюють.

Доленосні люди

Розчарувався, і тільки після розмов з двома, можна сказати, доленосними людьми, прийняв рішення повернутися. Це Бузник Анатолій Іванович, з яким я спілкуюся. І Маркевич Мирон Богданович, який стежив за "Буковиною", цікавився, що і як. Після розмови з цими мудрими людьми я зрозумів, що ще не сказав останнього слова у футболі, тому повернувся. Тим більше, клуб зараз в такому становищі, що довелося.

 

За матеріалами SportArena




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору