Новини змагань

Пархоменко: такої сильної Першої ліги не було ніколи в історії

12:30, 12 лютого 2019

Головний тренер ФК "Балкани" вважає, що нинішній сезон - запалює вогні

Фото: fcbalkans.com.ua


Клуб з Одеської області працює над виходом з оборони в атаку, вчиться у "МанСіті" і "Атлетіко" та не скаржиться на фінанси. Навіть більше: преміює гравців яблуками, бринзою, молоком. Про все це головний тренер ФК "Балкани" Андрій Пархоменко розповів журналіста SportArena.

- Андрію Вікторовичу, чим зайняті "Балкани" під час зимової перерви?

- З кожним роком ми покращуємо організацію тренувального процесу. Знову проведемо збори в Туреччині, куди вирушаємо 20 лютого. Так, поки що ми не можемо, як деякі клуби Першої ліги, наприклад, "Рух", "Волинь" або СК "Дніпро-1", проводити тривалі закордонні збори. Але є певні реалії, і зараз нам створили дуже хороші умови тут, в Одесі.

Ми попрацювали тиждень до Нового року, а минулої п'ятниці саме завершили перший тритижневий мікроцикл. Зіграли за цей період три матчі: хороші спаринги, тож заклали певний фундамент. Впроваджуємо тренерським складом нові ідеї - у нас є багато цікавого.

- Поділіться секретом, які нововведення плануєте?

- Наприклад, групова робота по виходу з оборони. Або коли в останній частині поля розкриваємо захист суперника. Потім впроваджуємо все в ігрових серіях, це дуже цікавий і новий для нас момент - багато що пов'язаного з імпровізацією. До кожного окремий підхід: дивимося на деталі, і я бачу як у хлопців горять очі. Також працюємо над швидкістю думки, швидкістю реакції, що зараз дуже важливо у футболі. Зменшуємо кількість дотиків, щоб змусити футболістів думати.

Валентин Полтавець і Дмитро Пархоменко ведуть основний тренувальний процес - я даю їм можливість проявити себе в якості помічників, а сам більше спостерігаю. Цікаво аналізувати роботу футболістів спокійно - я навіть намагаюся не включатися аж до останньої ігрової серії, коли вже працюємо над позиційної атакою, швидкою  атакою у відповідь...

- Звідки черпаєте ідеї? Можливо на когось рівняєтеся?

- Все з європейських клубів, таких як, наприклад, "Манчестер Сіті". Мені подобається як працює Гвардіола. Також відзначу "Атлетико" Мадрид. Ми вивчаємо всі ці моменти, а потім запроваджуємо власні ідеї. Цікаво, що і як виглядає, як це схоплюють. Головне, що більшість ефективне. В цілому ж, у нас є власний напрямок.

Фото: fcbalkans.com.ua


- Що скажете про кадри?

- Футболісти залишилися, лише Кабанюк нас покинув - ми нікого не взяли, залишили колишній склад повністю. Цікаво дати гравцям більше шансів і подивитися, що з цього вийде. Хтось ще не звик до нашого стилю гри - природно, вимоги інші, хлопці деякі не до кінця себе проявили. Скажу, я задоволений більше, ніж очікував. По-перше, емоційний фон у нас дуже позитивний. Хороша робота, граємо в сучасний цікавий футбол - хлопці все схоплюють на льоту. Ті, хто прийшли раніше, вже розуміють наші вимоги, та й новачки, які з'явилися лише півроку тому, наприклад, Паламар, Чернишов і Гузенко теж дуже непогано все сприймають і виглядають добре.

- Ви сказали, що ніхто не поповнив команду, але на перегляді були Опря та Вареник...

- Так, це два обучених хлопця, але за розумінням гри я зрозумів, що немає сенсу мучити хлопців і давати їм надію. Нехай краще вони знайдуть щось інше. Вони непогані хлопці, але, на наш погляд, наш склад не посилять. Ми пішли за таким принципом: якщо і брати когось, то натомість треба когось прибрати. Не бачу сенсу набирати багато людей.

- Відповідно, "Балкани" не мають на меті поповняти склад?

- Якщо футболісти відповідають параметрам Першої ліги - який сенс їх міняти, адже вони знають наш процес? Інша справа - набирати склад для якогось прориву. Я хочу, щоб наші хлопці теж досягли результатів у Першій лізі, це важливий момент. У нас вісім чоловік, які починали з аматорів, і це круто - не кожен таким похвалиться! Отже, проводиться правильна робота тренерським штабом, керівниками, і, я вважаю, це головний аргумент нашого розвитку.

Хотілося, щоб вони змогли розвиватися далі, і щоб ми могли, скажімо, бути не в серединці, «бовтатися», а конкретно ставити певні цілі. Зрозуміло, нерозумно говорити про Прем'єр-Лігу, поки у нас немає відповідної інфраструктури, але ми маємо бути конкурентоспроможними як гравці, як команда. Якщо зростатимуть - будь ласка, ніяких питань, точково посилюватимемося і все. Якщо десь не відповідатимуть - звичайно, будемо так само точково змінюватися. Основна група хлопців довела, що вони можуть вести гру.

Той же Сергій Герасимець, нехай він у нас тільки півроку, але ми знайшли йому позицію, і він дуже добре виглядає на ній. Хлопець - справжній професіонал, таких дуже рідко зустрінеш, тому я дуже задоволений цим футболістом. Мені він дуже подобається і як людина. Він важко схоплював наш малюнок гри, йому було складно, у нього стиль більше такий фланговий: простріли і все в такому плані. Але, ми побачили, що його можна трохи перебудувати, і зараз відчуваємо, що у нього виходить.

Сергій Герасимець (в центрі). Фото: fcbalkans.com.ua


- Які плани на весну? З фінансами все стабільно?

- Гріх скаржитися. Є деякі проблеми, але як би нашим керівникам не було важко - футбол завжди на першому місці. Вони створюють нам усі умови, щоб ми ні в чому не потребували. Зарплата вчасно, харчування досить гарне. Для хлопців квартири знімаємо, щоб вони між тренуваннями відпочивали - з огляду на те, що все ж половина хлопців із Зорі. Коли у нас з'явиться база - буде ще простіше. Все робиться заради футболу. Ми не говоримо, що у нас там якісь супер-умови, але все стабільно, і це важливо. У наших умовах, навіть у фінансовому плані, хлопцям комфортно.


- Ви сказали, що в перспективі у Балкан може бути своя база...

- Так, але ми ж розуміємо, що все залежить від фінансування. Губернатор з нами в хороших стсоунках - він бачить, що ми все ж у Першій лізі. Зараз ведуться переговори щодо синтетики - постелять «поляну» хорошої якості. У нас є поле, на якому ми граємо - воно рівне, але потребує нового дренажу. У нас є конференц-зал, тренажерний зал, місце, де хлопці проводять час перед тренуваннями, іграми. Зробили майданчик 40х20. Хотілося б, звичайно, щоб була база, куди можна приїхати заздалегідь, годину-півтора позайматися хлопцям з доктором, масажистами.

До речі, зараз у нас є доктор, Микола Миколайович Фрекауцан, який до цього був у МФК "Миколаїв", ФК "Львів", "Оболоні". Нехай йому 60 років, але він дуже активний і органічно вписався в колектив. Я вважаю, це наш найкращий трансфер (посміхається). Нам відразу ж в цьому плані стало легше. У нас були нормальні доктора і до цього, але повинен бути професіонал, спортивний лікар, який знає свою справу. Щастя, що ми придбали такого лікаря.

- Восени у клубу змінилася емблема. Наскільки це вплинуло безпосередньо на команду чи це суто маркетинговий хід?

- Знаєте, це дало енергію. Ось, наприклад, поміняв в квартирі обстановку, замінив меблі - і тобі вже легше. Так у кожної людини. Ми теж вирішили трошки змінити щось. Там теж є свої нюанси, в цій букві - все не так просто. Там потрібно дивитися трохи глибше, це створювалося не просто так - є ролик, який пояснює всі нюанси емблеми. Ми взагалі намагаємося нічого не робити просто так. Все повинно мати сенс.

- У вас був внутрікомандного турнір на Ф.Л.А.Г.е. (майданчик у одеському Сквері космонавтів, - прим. Авт.), де керівництво клубу вручало футболістам цікаві призи. Розповісте про нього?

- Це у нас традиційний цікавий турнір. Так, перед Новим роком збирали хлопців на турнірчик, потім банкет досить веселий. Микола Родіонович Златов, батько наших керівників, разом зі своїм зятем презентували яблука, бринзу, молоко... Він сам веде здоровий спосіб життя, ніколи не курив - у цілому, зразок для наслідування!

Фото: fcbalkans.com.ua


- В цілому, що чекаєте від весняної частини сезону в першій лізі? Кого бачите конкурентами? Ставите якісь локальні завдання?

- Скажу чесно: зараз ніхто не знає, хто як гратиме. Всі прагнуть перемагати, всі готуються. Природно, ми ставимо певні завдання перед хлопцями - будемо дивитися на очки. "Рух" пристойно посилюється - вони серйозно взялися за підготовку... Тож нікому не буде легко. Складно сказати, кого бачимо конкурентами. Все може змінитися. Ось пару ігор програв - і ти вже внизу, тепер у тебе інші конкуренти. І так гра за грою. Потрібно просто працювати, віддаватися повністю, а вже як буде - час покаже.

Всі посилюються, поліпшується фінансування. "Металіст 1925" вгорі, у "Волині" класна система, все супер, але вони трішки відстали - їм буде складніше, але шанси є реальними. Та й "Колос" досить сильний - хороша структура, непогане фінансування, сильний підбір футболістів, тренер стабільний... Ну дуже серйозний турнір в цьому році.

Такої сильної Першої ліги не було ніколи в історії, я вважаю. Взагалі немає слабких команд! Те ж "Прикарпаття", той же "Агробізнес" - он скільки очок у всіх забрали. Дуже непрості команди. Хотілося б, щоб в Прем'єр-Лізі було 16 команд, тому що команди з такою інфраструктурою мають там грати - було б круто, але... Якщо так вирішили, то почекаємо. Але все одно цікаво, коли більше команд. А так, грає нижня шістка, потім верхня шістка... При такій країні, як наша, я вважаю, у нас запаси міцності дуже серйозні в плані спорту. Нехай і фінансування зараз не таке, але формат з 16-ма командами був би цікавішим. Але якщо керівники прийняли таке рішення - так тому і бути.

За матеріалами fcbalkans.com.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору