Новини змагань

Перша ліга: попереду все найцікавіше (фото, відео)

11:00, 5 січня 2019

Прес-служба ПФЛ не залишилася осторонь останніх кадрових і дисциплінарних подій у Першій лізі

Фото: Елісса Вєтрова, metalist1925.com


Ми в розпалі зимового антракту – збори, селекція, постійний пошук. Це той цікавий відрізок, коли закладається фундамент весняних успіхів та літніх тріумфів. Прес-служба ПФЛ вирішила проаналізувати, заради чого клуби проводитимуть активну зиму, наскільки важливо навесні бути у веозброєнні.

Цікавість змагань

За словами більшості фахівців і тренерів, нинішній сезон у Першій лізі, можливо, є найцікавішим за всю історію турніру. З цими заявами важко не погодитися: зараз у дивізіоні зібрана достатня кількість амбітних команд та клубів, які претендують на підвищення у класі. Яскраве підтвердження – безліч безкомпромісних матчів, непередбачуваних та часто сенсаційних результатів. Уболівальникам, які стежать за перебігом подій у Першій лізі, нудьгувати точно не доводилося.

Але весняна частина змагань обіцяє стати ще більш цікавішою. Зокрема, й через нещодавні рішення Прем’єр-ліги та Виконкому ФФУ щодо кількості учасників змагань у елітному дивізіоні вітчизняного футболу та порядок обміну між лігами, які підтвердили раніше озвучені принципи: напряму у класі підвищується лише одна команда – переможець турніру. Двом наступним – залишаються перехідні матчі.

Фото: Елісса Вєтрова, metalist1925.com


Зважаючи, що за путівку до еліти всерйоз будуть змагатися принаймні шість клубів - СК”Дніпро-1”, “Металіст-1925”, “Оболонь Бровар”, “Колос”, “Волинь” та “Авангард”, кожен матч у турнірі обіцяє стати маленьким фіналом, а втрата очок може бути фатальною.

Додайте сюди уже згадану непередбачуваність результатів, коли будь-який аутсайдер міг відібрати залікові бали у лідера, й отримаєте дуже цікавий турнір, за перебігом якого спостерігати буде великим задоволенням.

Дисциплінарні санкції

Незважаючи на те, що безпосередньо футбольні баталії у Першій лізі завершилися у листопаді, грудень минулого року теж видався багатим на події. Інколи, не завжди приємні для клубів. Так, згідно з рішенням дисциплінарних органів FIFA, ФК “Волинь” Луцьк покарано зняттям шести турнірних очок за минулі борги кількарічної давнини. Як наслідок, лучани, які небезпідставно розраховували на здобуття шансу спробувати підвищитися у класі, опинилися на п’ятому місці, майже втративши право на помилку.

Тепер задля виконання поставленої мети, необхідно намагатися перемагати у кожному матчі та сподіватися на осічки суперників. Завдання не з легких, але знаючи амбіції клубу, його кадровий потенціал та досвід футболістів, впоратися з ним «Волині» цілком до снаги.

Фото: fcvolyn.net


«Глобально для команди абсолютно нічого не втрачено, - переконаний журналіст SportArena Артур Валерко. - Якщо не буде більше зняття очок, ці можна відіграти навіть за короткий весняний відрізок. Просто нагадаю: жодна команда не набрала за весь 2018 рік більше очок, аніж "Волинь". У лучан найбільш досвідчене та статусне посилення. Якщо воно буде таким же й цієї зими, а конкуренти менше попрацюють на трансферному ринку, різниця буде відчутною».

Особливий матч на старті

Вже в стартовому турі 2019 року у Харкові зустрінуться лідери змагань -  СК "Дніпро-1” та “Металіст 1925”. У турнірній таблиці команди розділяють п’ять очок, при цьому харків’яни на шість балів випереджають ковалівський «Колос». Не важко підрахувати, що у разі перемоги дніпряни гарантуватимуть собі солідну перевагу над конкурентами. Звитяга «Металіста 1925» розпалить інтригу у боротьбі за пряму путівку до Прем’єр-Ліги з новою силою. Пікантності протистоянню додає не лише принциповість у стосунках між двома клубами, а й поразка «Дніпра-1» у першому колі (0:2) у Дніпрі.


Дмитро Михайленко у проектi "Трендець" (відео)


Втім, Артур Валерко вважає, що навіть у разі перемоги дніпрян у турнірній боротьбі кардинально нічого не зміниться. «Попереду багато матчів, до того ж, проти більшості конкурентів навесні команді грати в гостях. Давайте не забувати - у Другій лізі, де СК "Дніпро-1" також був фаворитом №1, він двічі втратив очки по ходу регулярного сезону та програв супер-фінал "Агробізнесу". Тобто, навіть за очевидної переваги у підборі гравців та досвіді над конкурентами, справа ще далеко не зроблена», - говорить журналіст.

Тренерські ротації

Уже першого січня “Гірник-Спорт” оголосив про призначення нового головного тренера. Замість Сергія Пучкова команду очолив Володимир Мазяр. Володимир Іванович - добре відомий  вболівальникам спеціаліст, який працював із багатьма командами, у кожній з них виконуючи поставлені завдання та досягав результату. Зокрема, за три роки роботи із дніпродзержинською «Сталлю» виграв «срібло» Другої ліги, півтора роки працював у рівненському «Вересі». Є в його трудовій і ФК “Львів”, “Рух”, “Полісся” та казахстанський “Акжайик”. 

Сергій Пучков залишив посаду головного тренера "Гірника-Спорт". Фото: gornyak-sport.net


Очікують тренерські пертурбації й на інші клуби. Так, ходять чутки щодо нового тренера винниківського «Руху», який має очолити авторитетний спеціаліст. Нарешті позбувся приставки «в.о.» наставник «Металіста 1925» Олександр Горяїнов.

Звісно, прогнозувати турнірі перспективи та результати згаданих вище клубів поки важко, але при цьому не варто забувати й відому футбольну істину: часто саме зміни на тренерському містку команд дають колективам позитивний імпульс для руху вперед. А прихід знаних наставників у турнір не лише додасть футбольного шарму дивізіону, а й стане ще одним свідченням рівня та привабливості чемпіонату.

Затишшя перед бурею?

Якщо з двома чинними лідерами турніру все зрозуміло, то серед групи команд, які розраховують на підвищення у класі, варто виокремити «Авангард» та «Оболонь- Бровар». Поки що зі стану першого немає гучних новин, але, знаючи керманича краматорчан Олександра Косевича, можна не сумніватися, що досвідчений та кваліфікований спеціаліст підготує чимало сюрпризів на весняну частину чемпіонату.

«За останній рік "Авангард" продемонстрував непоганий турнірний прогрес - він у п'ятірці найкращих за річним календарем, - нагадує Артур Валерко. - Минулого сезону краматорці встановили історичний рекорд, фінішувавши шостими - це найкраще їхнє досягнення за весь час виступів у Першій лізі. Найголовніше ж, під час кожної перерви посилення команди стає все якіснішим. Не в останню чергу, цьому сприяє стабільність у місті, в районі. "Авангард", безсумнівно, дуже якісно повернувся на всеукраїнську арену».

Фото: офіційна сторінка ФК "Авангард" у ФБ


З приходом на тренерський місток «Оболоні Бровар» Сергія Ковальця, новими фарбами засяяла гра столичної команди. Кияни у першій частині чемпіонату демонстрували швидкий та комбінаційний футбол, але команді не вистачало стабільності. Але вона, як відомо, приходить разом із впевненістю та гучними перемогами. Останніх у «пивоварів» в ході осінньої частини вистачало. Ну а зимова перерва та ймовірне кадрове підсилення мають зробити «Оболонь Бровар» ще сильнішим.

Аграрні регіони

Успіхи сільськогосподарського сектора вітчизняної економіки роблять яскравішим та заможнішим і наш футбол: чимало клубів із інвесторами-аграріями піднялися до солідних висот в останню п’ятирічку, і це не просто збіг обставин, а тенденція, яка свідчить про появу нової сили в українському чемпіонаті.

Серед таких команд – «Колос» та «Інгулець», прогресуючі амбітні клуби, які отримують підтримку від потужного агро-бізнесу. «На мою думку, «Колос» – це вже зараз претендент на підвищення в класі та медалі, – вважає прес-секретар ПФЛ Анатолій Янголь. – Досвідчений, конкурентний колектив. Солідне керівництво та спонсори. Врешті-решт, тренер Руслан Костишин, якого Всеукраїнське об’єднання визнало найкращим фахівцем 2018 року в Першій лізі. Зверніть увагу, як солідно ця команда пройшла осінню частину сезону, не зазнавши жодної поразки. Вони близько до мети, і за стабільністю переважають багатьох конкурентів».

«Інгулець» навесні всерйоз претендував на медалі та підвищення в класі – і зараз, попри не найяскравіше півріччя, однозначно належить до числа найсильніших команд ліги. «Вважаю, ця команда не сказала свого останнього слова – надто хороший склад підібрано, дуже солідний і вже досвідчений тренерський штаб, – констатує Анатолій Янголь. – Відбуваються закономірні процеси посилення, точкової селекції. Маючи награну бойову основу, такі правильні трансферні кроки здатні значно посилити команду. Тож «Інгулець» навесні однозначно втрутиться у боротьбу за найвищі місця. Наскільки дозволить це зробити очковий розрив – це інше питання, але що в кожному турі петровська команда буде складним суперником для будь-кого, це факт».

Примітна особливість цих клубів – їхня робота заради майбутнього. «Зверніть увагу: «Колос» та «Інгулець» проводять солідну роботу із розвитку інфраструктури. Зводяться нові спортивні об’єкти, розбудовуються академія, молодіжні склади. Це – похвальні інвестиції в основний, ґрунтовний футбол», – підсумовує Янголь.

 

Влад Пригода, прес-служба ПФЛ




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору