Новини змагань

Олександр Косевич — про плани “Авангарда”, трансферні втрати та новачків

09:20, 8 грудня 2018

Наставник "Авангарда" Олександр Косевич  відповів на питання ЗМІ

Фото: офіційна сторінка ФК "Авангард" у ФБ


В інтерв'ю FootBoom головний тренер краматорського клубу Олександр Косевич підсумував першу частину сезону в Першій лізі, розповів про те, як команда проведе зимовий період, а також поділився трансферними новинами.

 

- Олександре Олександровичу, перше питання цілком традиційне? Як ви оцінюєте виступ вашого клубу в першій частині чемпіонату?

- Аналізуючи наші матчі треба об'єктивно говорити, що ми на своєму місці. З одного боку були ігри, в яких не добрали залікових балів, а з іншого - у нас були матчі, де перемоги були досить несподіваними. Хоча, звичайно ж, хочеться постійного руху вперед, бути в турнірній таблиці якомога вище. Разом з тим, скажу, що дуже приємно спостерігати свою команду у верхній частині турнірної таблиці, оскільки багато хто з тих, хто зараз є нашими сусідами, заявляють про бажання підвищитися в класі.

 

- А як ви оцінюєте виступ "Авангарда" за останній час?

- Тут треба зазначити, що поєдинок в Харкові був заключним в першому колі чемпіонату. За підсумками матчу з "Металістом" розмовляли з футболістами, розбирали помилки, зробили висновки які стосувалися не тільки минулої гри, але і турнірного відрізка в цілому. Від себе скажу, що матч із харків'янами був для мене особливим, адже після його завершення остаточно стало ясно, з ким  продовжуватимемо роботу навесні, хто "чує" мене і робить правильні висновки після моїх зауважень. Я прекрасно розумію, що всі ми допускаємо помилки, але мені потрібні тільки ті футболісти, які розуміють, що ці самі помилки є "якорем" в їх футбольній кар'єрі. З тими ж, хто нічого не робить після моїх слів, немає сенсу далі працювати.

 

Так, у нас в літньо-осінній період були не зовсім привабливі матчі, проте тепер  є час, щоб старанно попрацювати над їх мінімізацією. Все-таки команда не будується за рік, а ми зараз знаходимося в  пошуку. Я поступово омолоджую команду, в результаті ми зараз одні з наймолодших в Першій лізі.

Повертаючись до теми втрати залікових пунктів в першій частині чемпіонату, скажу, що тут свою негативну роль зіграли травми тих футболістів, на яких  розраховував. Дмитру  Гранкіну завадив "вкотитися" в сезон перелом ноги, який він отримав ще в міжсезоння, Віталій Собко несподівано "зламався" на кілька місяців. Довго відновлювався Олександр Сухарьов, ну а Віктор Хомченко від травми поки так і не відновився. Сподіваюся, що до зимових зборів всі футболісти, які у нас на контракті, будуть в строю.  Вірю, що  з тим "кістяком", який у нас зараз є, як мінімум, зможемо утриматися в першій шістці , але разом з тим, дуже хочеться в цьому напрямку зробити крок вперед.

- Що ви таке сказали своїм гравцям, що вони "побігли" в той момент, коли велика частина слов'янського футбольного світу в цей період більше вже думками у відпустці?

- В першу чергу секрет такого "феномена" пов'язаний з тим, що нам вперше вдалося створити здорову конкуренцію. Перед футболістами було озвучено побажання керівництва за підсумками першої частини чемпіонату зайняти в турнірній таблиці місце не нижче шостого. Ми задачу виконали, а я побачив тих, хто може виконувати ті чи інші завдання. Все було по-чесному: конкуренція була створена для всіх. Хтось її витримав, а хтось, з різних причин, ні.

- Тобто, після матчу з "Металістом" якоїсь жорсткої розмови з футболістами не було?

- Жорсткої не було це точно. З урахуванням того, що перед нами конкретне завдання може стояти (в залежності від готовності інфраструктури) в наступному сезоні, її в принципі, і не могло бути. Я їм просто сказав: "Хлопці, хто хоче йти вперед - все в ваших руках. Виходьте на поле і доводьте!". В цьому плані вважаю, що футболісти мене почули. Хочу підкреслити, що у нас все на довірі: є футбольні та навколофутбольні нюанси, які не можуть передбачити ні тренерський штаб, ні медична служба. Зі свого боку скажу, що  не уявляю, як можна виходити і грати, якщо ти не готовий ні фізично, ні психологічно.

- У листопаді "Авангард" знову провів всього три офіційні матчі, які  переписали клубну історію: ще ніколи краматорчани не закінчували рік настільки успішно. Більш того: "Авангард" став однією з найкращих команд чемпіонату за підсумками останнього осіннього місяця. Якщо не секрет, як на такі показники відреагував президент клубу?

- Однозначно, це були тільки позитивні емоції, оскільки він дуже хотів, щоб "Авангард" був саме міцним клубом, який стабільно виступає протягом всього чемпіонату, а не тільки три-чотири матчі. І справа тут не стільки в тому, що шосте місце - це вище, ніж середина турнірної таблиці. Шосте місце - це входження в коло тих, хто боротиметься за призові місця, а значить, наші молоді футболісти однозначно зростатимуть в своїй майстерності. Тому буде сприяти і та обставина, що турнірне становище трохи гірше ніж у  "Волині" та "Металіста-1925": нам нічого не залишається, як боротися за залікові пункти в кожному матчі.

- Коли прозвучав фінальний свисток у матчі проти "Прикарпаття", у вас не виникало відчуття, що краще б було, щоб чемпіонат продовжився?

- Звичайно, на мить подумав про це, оскільки, якщо команда перемагає поспіль в трьох матчах,  це говорить про правильну побудову навчально-тренувального процесу, підготовці футболістів. Однак,  прекрасно розумів, що насправді - це емоції: вже після матчу в Волочиську  побачив, що у нас може повторитися минулорічна ситуація, яка сталася в Луцьку (3 листопада 2017 го, краматорчани зазнали поразки від аутсайдера чемпіонату " Волині ", граючи весь другий тайм в більшості, і пропустивши гол наприкінці матчу - прим. автора). У підсумку, мені довелося трохи "заспокоїти" своїх футболістів словами про те, що "Прикарпаття" - не найпростіша команда і на неї потрібно налаштуватися так, як ми це робимо, коли граємо з клубами з першої п'ятірки. І я дуже радий, що футболісти почули моє прохання про те, що потрібно віддати всі сили в завершальній грі  та здобути перемогу, порадувавши, тим самим і уболівальників. Важливо було піти у відпустку в гарному настрої: всі бачили, що "Авангард" навіть незважаючи на шалений пропущений м'яч, ні на секунду не дав засумніватися в тому, хто насправді фаворит цього матчу.

Разом із тим, ейфорія від перемоги і думки про те, що потрібно чемпіонат продовжувати, швидко розвіялися, оскільки всі прекрасно розуміли, що перемога над івано-франківською командою була здобута більше на морально-вольових якостях: не кожен колектив може перед зимовою паузою показувати стабільний результат, граючи спочатку з одним з фаворитом чемпіонату ( "Інгулець" ще рано скидати з рахунків), а потім з командою, у якій газон відсутній зовсім. Не забували ми і те, що "Прикарпаття" перед грою з нами з розгромним рахунком перемогло "Інгулець". Тому можна сказати, що всі три останні гри "Авангард" переміг за рахунок  характеру, волі - тобто тих якостей, над вдосконаленням яких  почали працювати ще на зборі в Запоріжжі і робили це протягом всієї першої частини чемпіонату .

Фото: офіційна сторінка ФК "Авангард" у ФБ


І це дійсно було непросте завдання, оскільки лише в двох матчах у мене був однаковий стартовий склад, хоча з огляду на ту кількість перемог, таку ротацію можна було б і не робити. Але вона була вимушеною, оскільки постійно виникали різного роду "нюанси": то футболіст травмувався, то хтось пропускав гру через перебір карток...

- У одному з інтерв'ю ви сказали, що "Авангард" буде на п'ятому місці. На проміжному етапі краматорська команда в турнірній таблиці - на шостому місці. Як ви вважаєте, чи міг би "Авангард" опинитися в п'ятірці і чого для цього не вистачило?

- Звичайно, могли бути вище в турнірній таблиці. Один гостьовий поєдинок з "Рухом", коли зіграли внічию з рахунком 3: 3, перемагаючи по ходу матчу в два м'ячі, чого вартий! А домашня гра проти "Балкан", коли  побігли в "атаку", а потрапили в "полон"?

Такі результати я пов'язую з тим, що у деяких  молодих футболістів ще простежується хвороба професійного зростання. Я не скажу що в тих іграх, результати яких повинні були "утримати", наш суперник був слабким, але все тоді складалося на нашу користь. У цих моментах потрібно було просто мати "холодну" голову.

З іншого боку,  не можу сказати, що розчарований шостим місцем, яке зараз займаємо, оскільки спостерігаючи за чемпіонатом в цілому,  бачив, що як раз ця позиція і є для нас тим необхідним моральним мінімумом, якого достатньо, щоб піти у відпустку в позитивному настрої.

- Якими словами проводили футболістів у відпустку?

- Перше, що попросив, щоб всі психологічно заспокоїлися і добре провели відведений їм час для відпочинку, оскільки попереду нас чекає нелегка робота з тим же рівнем конкуренції, що була в першій частині чемпіонату.

- Ці слова стосувалися всіх гравців в загальному або щось ви комусь говорили персонально?

- До того як команда вирушила у відпустку,  встиг поговорити практично з усіма хлопцями. Я не давав персональних завдань, оскільки на зборах навантаження буде йти на весь колектив. Єдине, що 12-го січня всі отримають типове завдання щоденного тренувального процесу. Це пов'язано з тим, щоб до початку зимових зборів футболісти перебували в підготовленому стані.

- Які слова ви підібрали для Вадима Счасливцева?

- "... Я не знаю, яке в тебе було життя до приходу в нашу команду, але якщо дискваліфікація буде скасована, то я буду радий тебе бачити на зборах".

- Як взагалі сталася ця ситуація?

- Щоб ви правильно розуміли, я про те, що ФФУ довічно дискваліфікувала групу футболістів, серед яких був і Вадим, дізнався із засобів масової інформації. Моє завдання - тренувати команду, щоб вона радувала своїх уболівальників перемогами. Я віддаю цьому процесу всю свою енергію, при цьому  повністю довіряю своїм футболістам. Коли Вадим Щасливцев прийшов до нас,  відразу ж розгледів у ньому потенціал і завжди намагався, щоб цей молодий футболіст почав прогресувати. Те, що мені це вдалося, можна бачити по тим матчам, які Вадим зіграв в "Авангарді". Всі побачили, що він, незважаючи на молодість, приніс тільки користь нашому клубу.

Я не прихильник порпатися в чужій білизні, і не знаю, хто правий, а хто винен в цій ситуації. Я знаю тільки те, що сам футболіст запевняє про свою непричетність до навколофутбольних речей, і те, що футбольна Україна може втратити дійсно хорошого гравця. Повірте, в його віці потрапляти в основний склад команди, яка знаходиться вгорі турнірної таблиці досить сильного чемпіонату, зможе не кожен.

Фото: офіційна сторінка ФК "Авангард" у ФБ


- До речі, про відпустку: ви відпочивати збираєтеся?

- За довгий час мені, нарешті, вдалося "відпочити". Правда, на операційному столі, після чого моє коліно "зітхнуло" з полегшенням. До речі, футболісти спочатку не вірили, що я дійсно ліг в лікарню - думали, що  жартую. Нічого не поробиш, вже такий вік, коли потрібно уважно "прислуховуватися" до свого організму. Тим більше, в моєму випадку, коли  постійно перебуваю на "ногах", а попереду - зимові збори.

- Олександре Олександровичу, якщо можна, розкажіть трохи про ті плани, які вже стоять перед "Авангардом" на зимовий період. Коли команда виходить з відпустки, коли і де намічені зимові збори? Також хотілося б дізнатися про кадровий потенціал. Чи є ті, хто вже залишив розташування "Авангарду" і що думаєте про новачків?

- Що стосується початку підготовки до весняної частини чемпіонату,  вона запланована на 24-те січня. Перша частина, яка триватиме шість днів в Краматорську, матиме більше адаптаційний характер. Тут все обмежиться традиційним медичним обстеженням і турніром з міні-футболу. Після цього у футболістів буде пауза, а потім, також в Краматорську з другого по 14-те лютого пройде перший повноцінний зимовий збір, який  включатиме в себе вправи, пов'язані з загально-фізичною підготовкою.

Пройде в Краматорську і другий зимовий збір, який триватиме з 16-го лютого по перше березня. У цей період футболісти працюватимуть з м'ячами і обов'язково проведуть кілька контрольних поєдинків. Третій же збір, який пройде, орієнтовно, з четвертого по 18-те березня в Туреччині. Швидше за все, це буде та ж локація, що і в минулому році.

Що стосується кадрових питань,  нас за власним бажанням покинули Дмитро Гранкін, Олег Баранник, Дмитро Задерецький, Олександр Лучик. Ми залишилися в хороших відносинах, потиснувши один одному руки. Так іноді буває. Це життя. Я і мій тренерський штаб дякує цим футболістам за те, що вони допомагали нам, повністю віддаючи "Авангарду" самих себе. Вони - справжні професіонали.

Не буде в нашій команді і нападника Михайла Удода, у якого закінчився контракт, а також воротаря Микити Савченка, якого намагатимемося віддати в оренду. Залишається відкритим питання лише по Ігорю Кирієнку: будемо намагатися домовитися з "Десною" з питання продовження оренди. Маю велику надію, що керівництво чернігівського клубу піде назустріч нам і футболістові, який, нарешті, знайшов свою команду.

Звичайно, працюватимемо тепер в напрямку, щоб заповнити прогалини в лініях. Зараз ведуться відповідні перемовини. На даний момент  можу сказати, що повноцінними футболістами "Авангарду" вже стали уродженець Кремінного, 21-річний нападник Богдан Кушнаренко, останнім клубом якого була "Сталь" з Кам'янського, вихованець СДЮШОР "Шахтар" (Донецьк), 19-річний півзахисник Олег Яковець , і 19-річний захисник Микита Шевцов, який є вихованцем донецького "СДЮШОР-2".

Також  не забуваємо і про нашу Академію: на зборах в Краматорську з нами будуть тренуватися відразу три гравці з "Авангарду U-19": воротар Микита Якубенко, захисник Владислав Таранда і півзахисник Олександр Чебаненко.

У будь-якому випадку плануємо, що в нашій заявці знову буде 26 футболістів. З почесним президентом цей момент обговорений: він розуміє, що така кількість гравців потрібна, щоб ніхто в команді не розслаблявся, щоб кожен футболіст тримав себе в тонусі. Я взагалі вдячний нашому керівництву: Максиму Вікторовичу Єфімову - за терпіння (особливо це стосується періоду, коли програли дві домашні гри поспіль) і фінансову підтримку, а Андрію Олександровичу Безсонному - за хорошу внутрішньоклубну організацію. Це якраз те, що і називається стабільністю. Це те, що зараз так необхідно "Авангарду". Результати роботи можемо бачити вже зараз: якщо в минулому році переглядали лише одного футболіста з нашої Академії, то зараз таких хлопців вже буде троє.

 

За матеріалами footboom.com




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору