Новини змагань

Тренерський ракурс. Ковалець і Шандрук - найкращі тренери дев'ятого туру

15:45, 17 вересня 2018

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового туру Групи «А» та Групи «Б» української Другої ліги сезону 2018/19

Сергій Ковалець. Фото: scdnipro1.com.ua


Новий сезон Першої ліги вирізняється дуже сильним підбором учасників, але при цьому вистачає сенсацій. Головними спеціалістами з перемог над лідерами стали оболонці. Справжня «гроза авторитетів» – київська команда зуміла послідовно обіграти «Металіст 1925», «Волинь» та тепер СК «Дніпро-1» на їхньому полі.
Тож наш сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер «Оболоні-Бровар» Сергій Ковалець. Його підопічні завдали поразки СК «Дніпро-1», продовжуючи йти у п’ятірці найкращих за підсумками 9-го туру Першої ліги.
1. Номінальний результат команди – 5         
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Само собою, тут потрібно відзначити, що СК «Дніпро-1» має найпотужніший добір гравців та максимальні завдання. До цього туру дніпряни виграли чотири матчі поспіль. Але при цьому перемога над лідером ще й мала велике значення для самих оболонців – вони ведуть переслідування трійки найкращих, усі конкуренти та сусіди по таблиці виграли, тож якби не цей результат, «пивовари» могли б опуститися у таблиці.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
До виїзду в гості до лідера «Оболонь-Бровар» підійшла із серйозними втратами. Не могли зіграти два форварди – до Продана, який не з’являвся на полі із липня місяця, додався Кузін. Через пошкодження опинився поза грою півзахисник Островський, який здорово загострював гру команди.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Після програного матчу з ПФК «Суми» тренерський штаб провів дві рокіровки – Семенко замінив Безуглого в центрі захисту, Улянченко замінив Шишку в стартовому складі. До того ж, не змінюючи першопочаткового плану, Ковалець вкотре дуже успішно зіграв на рухливості своїх гравців. Те, як діяли Слободян-молодший, Гуськов та Мединський, і вирішило перевагу гостей біля карного майданчика дніпрян.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Оболонь-Бровар» використовує поширену схему із чотирма захисниками (фланги з підключеннями), двома центрхавами, націленими на відбір, а також групою атаки із трьома змінними хавбеками та форвардом Деребчинським, націленим на нав’язування боротьби суперникам та виграш м’ячів після довгих передач. Заміни по ходу гри проводилися по позиції, вийшли успішними й дозволили утримати темп.

Фото: scdnipro1.com.ua


5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Загалом, оболонці виступають нестабільно. Чергують особливо успішні матчі із тими зустрічами, де можна було б боротися за результат. Це ознаки молодої команди, яка перебуває в становленні. Однак стиль оновленої команди під керівництвом Ковальця дає їй великі переваги у грі проти суперників, які покладаються на володіння м’ячем та т.зв. «гру першим номером». Це вже третя поспіль виїзна перемога київської команди, а також черговий виграш у статусних, досвідчених суперників.
Лауреат 9-го ігрового дня в номінації Тренер туру:
Сергій Ковалець («Оболонь-Бровар»)
Середній бал – 4,8


«Верес» після переходу із УПЛ в Другу лігу перезавантажив склад, тому зіткнувся із природніми проблемами формування оновленого колективу, потрібен був час на зіграність та налагодження гри.

Фото: nkveres.club



Тепер же команда, яка невдало стартувала, набирає хід. Підтвердження чому – перемога над одним із лідерів на його полі.
Тож наш сьогоднішній лауреат у Другій лізі – в.о. головного тренера «Вереса» Олег Шандрук. Його підопічні зуміли завдати ФК «Черкащина-Академія» поразки на його полі, тож рівненський клуб піднявся із восьмого на шосте місце в Групі «А» Другої ліги.
1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Білозірський клуб грає зіграним складом, який пройшов великий шлях і виступав разом і на першоліговому рівні. Обіграти таку команду на її полі – серйозне досягнення, адже «Черкащина-Академія» до цього розділяла лідерство із ФК «Калуш», а також до цього не програвала вдома в чемпіонаті.
2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
З різних причин у грі не змогли взяти участь найдосвідченіший вінгер Котляр та кілька захисників. При фактично оптимальному складі суперників це були дуже серйозні втрати, які зумовлювали певні перестановки та потенційно позбавляли «Верес» тих переваг, які Котляр дає при фланговій грі та виконанні подач зі стандартів.
3. Майстерність в роботі з кадрами – 4
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Після нічийного результату в матчі з тернопільською «Нивою» тренерський штаб рівнян провів відразу чотири перестановки – Фіяло замість Бабійчука в воротах, Рафальський замість Дубини в центрі захисту, Саламаха замість Котляра на правому фланзі, Яременко замість Сада із перебудовую півзахисту.
4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Номінальну схему рівнян можна узагальнити як 4-2-3-1, однак у цьому виїзді був дуже важливий нюанс. Півзахисника Сада замінив у стартовому складі Яременко, тобто, він перейшов на вістря, а поруч із ним діяв форвард Маїк, який відзначається чіпкістю та умінням нав’язати й виграти боротьбу. Таким чином, «Верес» здобував перевагу на чужій половині поля як при довгих передачах, так і при дрібній комбінаційній грі.
5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Після провального старту результати «Вереса» вирівнялися – це очікувалося, зважаючи на статусний підбір гравців та високі завдання. За останні чотири тури рівняни не програли жодного разу, набравши за цей місяць 10 очок із 12-ти можливих. Однак далі настає ще більш відповідальний відрізок, адже після стабілізації команді належить підтягуватися до лідерів, а літо було «втрачене», тож «Верес» навіть при рівності учасників Групи «А» втратив забагато.
Лауреат 9-го ігрового тижня в номінації «Тренер тижня» в Другій лізі:
Олег Шандрук («Верес»)
Середній бал – 4,8

 

За матеріалами uafc.org.ua




Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Група Соц сети Магазин Вгору Вгору